Sari direct la conținut

1.300 de ONG-uri cer menținerea facilităților fiscale pentru sponsorizarea societății civile: „Facem asta în numele a milioane de români care au nevoie de noi”

HotNews.ro
Reprezentanții ONG-urilor
Reprezentanții ONG-urilor / Foto: Asociația MAME

Peste 1.300 de organizații neguvernamentale active din România au adresat astăzi o scrisoare deschisă partidelor politice, solicitându-le să își asume public și în programele lor electorale o poziție clară și transparentă față de legislația care sprijină sectorul neguvernamental. ONG-urile spun că există, în perioada următoare, riscul unor modificări legislative menite să anuleze sau să reducă aceste facilități, lucru care le-ar afecta activitatea.

Scrisoarea subliniază rolul esențial al facilităților fiscale în susținerea activităților pe care organizațiile le fac în interes public, cel mai adesea ele rezolvând probleme pe care statul nu reușește să le gestioneze.

Prin scrisoarea deschisă, cele 1.300 de ONG-uri solicită partidelor să răspundă public la următoarele întrebări esențiale:

  • Care este poziția față de Legea sponsorizării, un instrument crucial pentru finanțarea intervențiilor sociale, educaționale, de sănătate și mediu?
  • Cum vor susține păstrarea facilității fiscale de 20% (inclusiv Declarația 177), care permite companiilor să sprijine ONG-urile?
  • Care sunt intențiile privind colaborarea viitoare între stat și sectorul nonguvernamental?

Printre semnatarii scrisorii se numără unele dintre cele mai cunoscute ONG-uri din România: Asociația Dăruiește Viață, Salvați Copiii, Asociația pentru Relații Comunitare, Freedom House, Hope and Homes for Children, Hospice „Casa Speranței”, SOS Satele Copiilor, World Vision România, Asociația MagiCAMP sau Societatea Națională de Cruce Roșie.

Unul din doi români din urban donează bani ONG-urilor

„Alături de noi sunt peste 1.300 de organizații semnatare care, prin activitatea lor au avut un impact major în viața a milioane de români, au ajutat sute de mii de copii aflați în situații vulnerabile și au suplinit sau susținut acțiunile statului în situațiile critice prin care a trecut România în ultimii ani. Organizațiile pe care le reprezentăm sunt susținute, nu prin vot, ci prin donațiile în bani și încrederea milioanelor de români care donează, trimit SMS-uri, folosesc debitul direct, redirecționează 3,5% sau fac voluntariat. Jumătate din țară are încredere în capacitatea noastră, a sectorului, de a rezolva problemele societății, iar românii donează mai mult decât oricând în istoria României și către mai multe
cauze vitale. Unul din 2 români din urban a donat în ultimele 12 luni, iar 1 din 3 salariați a folosit facilitatea fiscală de redirecționare a impozitului în 2023. În cinci ani, peste 750.000 de români au donat măcar odată prin SMS”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de cele 1.300 de ONG-uri.

„Reprezentăm o industrie care contribuie cu 1,54% la PIB-ul țării și angajează peste 127.000 de specialiști în domeniu, lucrători sociali și experți în mediu, sănătate sau educație. Avem aceeași dimensiune ca industria agricolă a țării și am reușit să atragem de partea noastră zeci de mii de companii care ne-au ajutat să începem proiecte majore în domenii-cheie în care statul român este cel mai vulnerabil”, mai spun semnatarii scrisorii deschise.

„În ultimii ani, fiecare guvern care a preluat conducerea țării a încercat prin metode mai mult sau mai puțin prietenoase să facă modificări ale prevederilor legale, atât în ceea ce privește modul de organizare, înregistrare și control al activității ONG-urilor, dar mai ales în ceea ce privește legea sponsorizării și prevederile legale privind creditul fiscal. Pentru reamintire, menționăm anul 2023, în care ONG-urile au făcut eforturi uriașe de a convinge autoritățile să renunțe la modificările care anulau sau reduceau posibilitatea companiilor de a le susține. Acest moment se încadrează în lunga istorie a statului care, în numele eficienței fiscale sau transparenței, alege să slăbească premeditat societatea civilă”, arată reprezentanții ONG-urilor.

„Facilitățile fiscale nu sunt un privilegiu, ci o necesitate pentru continuarea activității noastre”

„Facilitățile fiscale care sprijină ONG-urile nu sunt un privilegiu, ci o necesitate pentru continuarea activității noastre. Ne dorim ca partidele politice să ia o poziție fermă pentru păstrarea și îmbunătățirea acestora. Companiile aleg să direcționeze bani către noi deoarece acele impozite pe care companiile le plătesc către statul român nu prea le oferă transparență, în schimb banii directionați către noi au transparență și trasabilitate”, a afirmat joi, într-o conferință de presă, Carmen Uscatu, președintele și co-fondatoarea Asociației Dăruiește Viață, care a construit de la zero, exclusiv din donații și sponsorizări, un spital pentru copiii bolnavi de cancer.

„Facem asta in numele a milioane de oameni care au nevoie de noi. Anul 2025 va fi dificil și cu multe provocări. Ne temem că, din nou, ONG-urile vor fi primele vizate de măsuri fiscale care ne vor limita activitatea. Viitorul proiectelor noastre și soarta milioanelor de români pe care îi sprijinim depind de deciziile care se iau acum. De aceea, cerem partidelor să își asume public poziții clare față de beneficiarii proiectelor societății civile”, spune și Oana Gheorghiu, vicepreședintele Asociației Dăruiește Viață.


Maria Culescu, președintele Asociației M.A.M.E., care oferă, la Centrul Steluțelor, servicii integrate de recuperare psiho-socio-medicală pentru copiii diagnosticați cu cancer și alte boli grave, spune că asociația oferă aceste servicii gratuit datorită unei comunități solide de sponsori, donatori, voluntari și specialiști: „Echipa multidisciplinară creează programe personalizate pentru fiecare copil, care include terapii precum: fizioterapie, kinetoterapie, terapie prin artă, consiliere psihologică și nutrițională, logopedie și multe altele. Centrul acoperă nevoile copiilor în perioada dintre spitalizări, oferind soluții integrate și monitorizare continuă a evoluției fiecărui pacient. Aceste servicii pe care copiii le primesc gratuit sunt posibile datorită unei comunități solide de sponsori, donatori, voluntari și specialiști. Ne dorim ca viitorul guvern să recunoască importanța acestor inițiative și să sprijine sectorul non-profit prin menținerea facilităților fiscale care ne permit să continuăm această misiune vitală pentru copiii și familiile aflate în situații vulnerabile”, spune Maria Culescu.

Facilitățile fiscale „nu sunt doar un sprijin pentru ONG-uri, ci un mecanism care a permis ca zeci de mii de companii să contribuie la proiecte ce schimbă vieți, creând un spațiu de intersecție în care statul, sectorul de afaceri și ONG-urile colaborează pentru binele comunității. Este esențial ca partidele politice să protejeze aceste mecanisme, mai ales în contextul unui an cu multe provocări bugetare și economice”, se arată în scrisoarea deschisă adresată de ONG-uri partidelor.

Scrisoarea subliniază că încercările repetate de a limita accesul ONG-urilor la finanțare sau de a modifica prevederile fiscale „subminează direct capacitatea organizațiilor de a răspunde nevoilor societății”.

Grupul de Inițiativă al ONG-urilor active din România reprezintă peste 1.300 de organizații nonguvernamentale care luptă pentru susținerea drepturilor și intereselor acestui sector.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro