10 Aprilie. Ce-i cu ziua asta? Te trezesti in Somnoroasa iepureala Primarica Firea – grotescul Buhagiar?/ Esti in epoca Somnului. Cultura si industrie/ Zoroastrismul, ultima fitza culturala / VIDEO Titanicul si Lumiere pleaca pe ultimul lor drum
Pe strazile Bucurestiului s-a ciocnit prostul gust al primaritei Firea cu grotescul lui Buhagiar/ Lumea are o noua fitza: Zoroastrismul/ Ai trait s-o vezi si pe asta: Somnul ca status social, somnul-industrie. Si cum Somnul pare a fi parola zilei, evenimentele vin ca magnetul: azi, vasul Titanicul si inventatorul cinemaului Lumiere s-au dus pe ultimul drum. Titanicul se va scufunda pe 14/15 aprilie / Stii, dictatorul Mao s-ar rasuci in mormant daca ar afla ce-a facut Warhol
- Somnoroasa Iepureala: In sfarsit, stim cine s-a intalnit pe strazile Bucurestiului: primarita-kitsch si regizorul grotescului. Coplesiti de propriile fixisme culturale au impartasit lumii geniul lor stradal. Dragos Buhagiar, unul dintre cei mai tari scenografi pe care i-a dat Romania, este obisnuit cu marimea. Gandeste BIG, decoruri BIG. Totul maret suna mereu decorul lui. Si merge in teatru. Grotesc, insa, nu pe strazile Bucurestiului. Primarita trebuia sa-i atraga atentia asupra nebuniei. Dar cum sa-i atraga atentia o persoana-kitsch. Priviti Bucurestiul? Este ca-n sufrageria doamnei primar. Re-vedeti pozele de acasa de la Vranceanu Firea. S-a intalnit grotescul cu kitschul. Ne vor chinui un Paste intreg.
- Istorie In 1912 Vasul Titanic pleca în primul și singurul voiaj dintre Southampton, Anglia și New York, SUA. Cum esti! Inca nu-ti dai seama ce regreti. Daca Titanicul ar fi ajuns la destinatie ti-ar fi omorat industria de idoli. De exemplu, Leonardo DiCaprio si Kate Winslet:
- In 1925 – Cartea „Marele Gatsby” de F. Scott Fitzgerald a fost prima oara publicata la New York. Da, cartea aceea despre bogatul alienat, care are de toate in afara de dragoste. Si se intoarce, precum Titanicul, la prima dragoste. Ii este fatala.
- Un frate Lumiere a murit si el astazi. Da, este parinte al cinematografului. Azi si cinemaul e istorie, dar, da fratele a scris prima fila a istoriei.
La multi ani! Levinta, Seagal, Doroftei! Doina Levința. Scenografă și creatoare de modă română:
Si de ce nu: Steven Seagal, actor american de acțiune si Leonard Doroftei, boxer. E nevoie ca muschiul sa fie imbracat ca un rege.
- Suceala: Premiile MTV nu vor mai face deosebire intre actor si actrita.Emma Watson va intra in competitie cu Hugh Jackman si James McAvoy pentru cel mai bun actor intr-un film.
- Recorduri: Boss Baby i-a strivit in incasari pe Strumfi. Dar si Mao de Warhol cu 12,6 milioane s-a vandut zilele trecute Sotheby’s. Mao insusi s-ar fi intors in mormant de rusine. Să fie in halul asta de vandut, el, parintele Chinei hipercontrolate?
- Noua religie fitza: Star Wars si Game of Thrones, dar si carti/obsesii ale lui Voltaire, Nietzsche sau Freddy Mercury au creat noua fitza a lumii noastre: Zoroastrismul. Nu-i doar Dumnezeu deasupra ta. E si Diavolul. Zoroastrismul este credinta in bine-rau, in dualitatea lumii.
- Intram in Era somnului. Bineinteles dusi de nas de aparate. Pentru parintii obsedati ca odraslele nu dorm destul: Max Motor Dreams. Copilul este stimulat in fel si chip sa doarma odata!
- Viitorul insa este bun si pentru fiecare sclav al muncii. Cultura somnului indus face parte din ziua de munca. Presenteeism-ul este termenul care da nesomn tuturor. Da, creierele ni se racesc din cauza preocuparilor care ne induc nesomn si nu suntem eficienti mai deloc. Ci din contra iritabili, megalomani, predispusi conspiratiilor. La Paris, Hugo Mercier, a investit peste 10 milioane de dolari ca sa creeze o banda pentru capatana fiecaruia care sa induca somnul. Dreem este testate pe 500 de oameni si va intra in productie in vara asta. Ben Olsen nu se lasa mai prejos si ne va baga in somn cu Thim, un gadget care-l porti la deget sit e adoarme trei minute dintr-o ora. Este somnul disruptive. Dormi un pic, ai eficienta mai mare. In 2015, Jeff Bridges chiar a scos hitul: “Dreaming With Jeff,” o carte de story-uri si muzici de adormit oamenii mari.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro