Sari direct la conținut

20 de ani de la revolta muncitorilor din Brasov

HotNews.ro

Asociatia „15 Noiembrie 1987” organizeaza joi o serie de manifestari dedicate implinirii a 20 de ani de la revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov, la actiuni participand si presedintele Traian Basescu.

Basescu a cerut, de altfel, scuze, in numele statului roman, victimelor represiunii din 1987 pentru ca „in 17 ani de stat de drept”, sistemul judiciar nu a facut justitie iar societatea nu a fost incurajata sa-si recunoasca erorile.

Membrii Asociatiei au fost premiati de primarul Brasovului, George Scripcaru, care le-a inmanat medalii de cetatean de onoare al municipiului, in cadrul unei sedinte extraordinare a Consiliului Local.

La randul sau, premierul Calin Popescu-Tariceanu le-a promis membrilor Asociatiei „15 Noiembrie 1987” ca vor fi cuprinsi in Legea recunostintei.

Revolta din 1987 a muncitorilor brasoveni a izbucnit in perioada comunismului romanesc si a avut un caracter social si politic, reprezentand o prima etapa in lupta anticomunista incheiata in 1989, transmite NewsIn.

Nicolae Ceausescu instaurase in Romania un regim neostalinist. Decizia luata de acesta in 1981, aceea de a fi achitata integral datoria externa a Romaniei – aproximativ 10 milioane de dolari, a reprezentat cauza pentru care romanii au inceput sa o duca din ce in ce mai rau si sa cumpere alimentele de prima necesitate pe cartele.

Primii care s-au revoltat au fost muncitorii de la Intreprinderea de Autocamioane Brasov „Steagu Rosu”, actuala uzina Roman SA, printr-o greva izbucnita in noaptea de 14 noiembrie, la schimbul III, si continuata a doua zi cu un mars pana in centrul orasului, in fata Comitetului Judetean al PCR (cea mai importanta institutie locala pe linie de partid) si l-au devastat, dupa ce conducerea si autoritatile refuzasera orice fel de negociere si ii amenintasera.

In urmatoarele zile au fost arestate cateva sute de persoane, cei mai multi dintre retinuti fiind batuti, torturati sau amenintati ca vor fi condamnati la moarte.

In 1988 a avut loc un proces organizat de autoritatile comuniste, in urma caruia zeci de protestatari brasoveni au fost condamnati la locul de munca si deportati in alte localitati.

Revolta muncitorilor brasoveni nu a avut niciun rezultat, fiind inabusita de autoritatile vremii. Ea a aratat, insa, nemultumirea oamenilor fata de politica de infometare dusa de Ceausescu si ostilitatea acestora fata de sistemul totalitar comunist. Istoricii sunt de parere ca momentul 15 noiembrie 1987 a deschis drumul catre revolutia din 1989.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro