2014, anul negru pentru administratia publica locala: 17 presedinti de Consilii judedene si zeci de primari au probleme cu DNA pentru acte de coruptie. Ordonanta traseistilor, declarata recent neconstitutionala, o alta pata pe obrazul alesilor locali
In 2014, 17 presedinti de Consilii Judetene din 41 au fost trimisi in judecata, arestati sau urmariti penal de DNA. Printre acestia se numara presedintii CJ Buzau, Hunedoara, Timis, Braila, Bacau, Botosani, Brasov etc. Acestora li se adauga zeci de primari care au probleme cu legea, o parte dintre ei fiind deja condamnati la inchisoare. O alta pata neagra pe obrazul alesilor locali este asa zisa ordonanta a traseistilor, data de Guvernul Ponta chiar inainte de alegeri si care a permis alesilor locali sa isi schimbe partidul fara sa isi piarda functia. In urma cu cateva saptamani aceasta a fost declarata neconstitutionala si acum ramane de vazut ce se va intampla cu migratorii, decizia urmand a fi luata de Parlament. In 2014 insa s-a intamplat si un lucru bun. Scarbiti de toate aceste evenimente, cativa cetateni din sectorul 3 al Capitalei si din Constanta au inceput strangerea de semnaturi pentru demiterea edililor respectivi.
- Presedinti de consilii judetene arestati/aflati in atentia DNA
Cristinel Bigiu
Foto: CJ Buzau
1. Presedintele Consiliului Judetean Buzau, Cristinel Bigiu, a fost suspendat din functie dupa ce a fost arestat preventiv pe 7 decembrie 2014 de magistratii Tribunalului Bucuresti pentru luare de mita in forma continuata.
Astfel, Cristinel Bigiu este urmarit penal pentru ca ar fi cerut si primit bani in schimbul unor contracte pe bani publici. Seful CJ Buzau a fost luat pe 6 decembrie de procurorii DNA de la locuinta sa, dupa ce a fost prins in flagrant luand mita in parcarea din fata blocului in care locuieste.
Marian-Cristinel Bigiu, in varsta de 47 de ani, se afla la primul sau mandat de presedinte al Consiliului Judetean Buzau, fiind ales pe listele USL.
Cristinel Bigiu a fost membru PNL timp de 17 ani, incepand cu anul 1997, iar de-a lungul timpului a fost presedinte al organizatiei de tineret a PNL Buzau, presedinte al filialei judetene a partidului, vicepresedinte la nivel national, ultima functie in PNL. Pn 18 septembrie, Bigiu a anuntat ca s-a inscris in PSD, in baza Ordonantei traseistilor, declarata recent neconstitutionala de Curtea Constitutionala.
Mircea Molot
Foto: Agerpres
2. Seful Consiliului Judetean (CJ) Hunedoara, Mircea Molot, vicepresedintele CJ, Tiberiu Balint, ginerele lui Molot, Roberto Patrik Venter, si oamenii de afaceri Vasile Axinte si Pup Emanoil Milica, au fost retinuti pe 3 decembrie 2014 de procurorii DNA pentru fapte de coruprie si in prezent sunt cercetati sub control judiciar pana pe 15 februarie 2015.
Potrivit procurorilor DNA, Molot este acuzat de trafic de influenta, in forma continuata (2 acte materiale), luare de mita, in forma continuata (21 acte materiale), luare de mita, luare de mita, in forma continuata (3 acte materiale), folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, spalare de bani, in forma instigarii (2 infractiuni), conflict de interese si detinerea fara drept a unui document ce contine informatii secrete de stat.
Procurorii sustin ca, in perioada 2011-2013, Mircea Molot, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Hunedoara, si-a traficat influenta reala pe care o avea asupra unei persoane de la SC Apa Prod SA Deva – societate al carei actionar majoritar este CJ Hunedoara (76,72%) alaturi de consiliile locale din judet, in scopul avantajarii societatilor comerciale Viva Construct SRL Deva si Euro Cons Expert SRL, in cadrul procedurii de atribuire a unor contracte de lucrari.
In schimbul sprijinului oferit, Vasile Axinte a cedat executia unei parti din lucrarile respective catre SC Vivanty Industries SRL Soimus, societate controlata direct, in calitate de asociat si administrator, de catre Robertto Patrick Venter, ginerele presedintelui Consiliului Judetean Hunedoara.
De asemenea, procurorii DNA sustin ca SC Viva Construct SRL, firma controlata de Axinte, a asfaltat o strada unde Molot detinea un imobil, in conditiile in care lipseau proiectul tehnic si autorizatiile de construire, contravaloarea lucrarilor ramanand in sarcina executantului.
Molot a precizat ca tot ce a facut si tot ce va face in activitatea de presedinte al CJ Hunedoara face in mod legal si nu are de ce sa-i fie frica.
Titu Bojin
Foto: Agerpres
3. Presedintele CJ Timis, Titus Bojin, este cercetat sub control judiciar dupa ce procurorii DNA au facut pe 10 decembrie percehzitii la sediul CJ si a fost saltat pentru audieri.
Potrivit unor documente ale procurorilor, obtinute de Mediafax, Titu Bojin, folosindu-se de functia de presedinte al CJ Timis si de pozitia de lider al filialei judetene a PSD, ar fi identificat primarii din Timis, conduse de alesi locali din PSD, cu care George Didila, prin SC Ecomet West SRL, a incheiat contracte de achizitii publice, cu atribuire directa. In acest demers, Didila ar fi fost sprijinit atat de Titu Bojin, cat si de Marcel Mihoc, consilier judetean in CJ Timis.
Anchetatorii au mai stabilit ca, in cazul in care primariile care au incheiat contracte cu SC Ecomet West SRL tergiversau plata contractelor incheiate, George Didila apela tot la Titu Bojin pentru a determina primarii sa plateasca, cu celeritate, aceste contracte.
Intrucat unele dintre primariile care au incheiat astfel de contracte cu SC Ecomet West SRL nu aveau prevazute in buget fonduri pentru plata produselor achizitionate, consilierul judetean Marcel Mihoc ar fi promis, la data incheierii contractelor, alocarea fondurilor necesare cu ocazia rectificarilor bugetare, se mai arata in documentele citate.
Procurorii il suspecteaza pe Titu Bojin ca directiona alocari bugetare din bugetul Consiliului Judetean Timis catre unitati administrativ teritorial din judet, in vederea finantarii contractelor pe care acestgea le aveau in derulare cu SC Ecomet West SRL.
Dragos Benea
Foto: Facebook/ Dragos Benea
4. Presedintele CJ Bacau, Dragos Benea, este urmarit penal in rem de procurorii DNA pentru fapte de coruprie savarsite in perioada 2005-2012. Pe 5 august 2014, Dragos Benea a fost audiat la sediul central al Directiei Nationale Anticoruptie, dupa ce in luna iulie anchetatorii au facut perchezitii la sediul institutiei si la alte 27 de adrese din judet.
Descinderile au vizat si sediul Consiliului Judetean Bacau, precum si locuinta presedintelui CJ, Adrian Dragos Benea, si pe cele ale altor angajati ai institutiei. In urma perchezitiilor, au fost ridicate documente care au legatura cu ancheta desfasurata in acest caz.
Consiliul Judetean Bacau este condus, din 2004, de Dragos Adrian Benea, lider al filialei judetene a PSD, si de vicepresedintii Ionel Floroiu, care este si vicepresedinte al organizatiei judetene a PSD, si Claudiu Constantin Nastasa (PNL).
Florin Turcanu
Foto: Camera Deputatilor
5. Presedintele Consiliului Judetean (CJ) si al PNL Botosani, Florin Turcanu, a fost condamnat, pe 11 decembrie 2014, la sase luni de inchisoare cu suspendare, de Curtea de Apel Suceava, decizia fiind definitiva.
Magistratii de la Curtea de Apel Suceava l-au gasit vinovat pe Turcanu de fals si uz de fals, dupa ce a consemnat nereal ca membri ai PNL Botosani au fost exclusi din partid, acestia pierzandu-si astfel functiile de consilieri judeteni sau locali.
Presedintele CJ Botosani isi va pierde functia, prefectul judetului urmand sa emita un ordin in acest sens.
Aristotel Cancescu
Foto: AGERPRES
6. Presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu, a fost arestat pe 26 octombrie 2014 dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis arestarea preventiva pentru 30 de zile intr-un dosar in care este acuzat de DNA pentru fapte de coruptie. Pe 27 octombrie acesta a fost suspendat din functie, iar instanta a decis prelungirea arestului pana pe 23 decembrie.
Seful CJ Brasov, Aristotel Cancescu (PNL), este cercetat de procurorii anticoruptie pentru luare de mita, trafic de influenta, abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (cinci fapte) si instigare la tentativa la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Potrivit anchetatorilor, firmele care ar fi fost favorizate la atribuirea unor contracte de catre CJ Brasov sunt detinute de Gabriel Bagiu si de Ion Dinita, deputat PC, cercetat si el in acest dosar.
Potrivit procurorilor, in urma platilor nelegale facute de CJ Brasov catre firma SC Gotic SA, a lui Dinita, institutia publica a fost prejudiciata cu peste 7,6 milioane de euro.
Totodata, firma SC Ramb Sistem a incasat nejustificat peste 660.000 de lei, iar Cancescu a intervenit ca aceasta sa obtina si un al treilea contract, de 20 de milioane de lei, privind renovarea Spitalului Judetean de Urgenta Brasov, desi licitatia fusese castigata de o alta societate.
Aristotel Cancescu a fost presedintele Consiliului Judetean Brasov din anul 2000, fiind la al patrulea mandat. El a fost liderul filialei judetene Brasov a PNL, iar in legislaturile 1992-1996 si 1996-2000 a fost senator.
Bunea Stancu
Foto: Agerpres
7. Presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru cinci infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dintre care una in forma continuata (6 acte materiale) si conflict de interese. Alaturi de Bunea Stancu, in acest dosar au mai fost trimise in judecata alte 15 persoane si trei societati comerciale. Printre cei trimisi in judecata se numara vicepresedintele CJ Braila Florin Mija si seful Serviciului Achizitii Publice din cadrul Consiliului Judetean Braila, Nicolae Moisiu. Dosarul a fost inaintat spre judecare Tribnunalului Vrancea.
Gheorghe Bunea Stancu este acuzat de DNA ca a atribuit ilegal mai multe contracte de achizitii publice in calitate de sef al Consiliului Judetean Braila. DNA a cerut la inceputul lunii august ca Bunea Stancu sa fie arestat preventiv, dar instanta l-a plasat atunci in arest la domiciliu.
Pe 26 noiembrie, Gheorghe Bunea Stancu a fost revocat de prefect din functia de presedinte de CJ Braila dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat definitiv in cazul sau, declarandu-l in conflict de interese.
Horea Uioreanu
Foto: Agerpres
8. Horea Uioreanu, presedintele Consiliului Judetean Cluj, a fost trimis in judecata pe 23 iunie 2014 de catre procurorii DNA, pentru trei infractiuni de luare de mita, din care doua in forma continuata (10 acte materiale, respectiv 7 acte materiale), fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma participatiei improprii ca instigator, in forma continuata (2 acte materiale) si complicitate la spalare de bani.
Horea Uioreanu a fost arestat preventiv in 29 mai, masura fiind ulterior prelungita.
In luna august, Tribunalul Cluj a respins cererea lui Horea Uioreanu, care invoca motive medicale, de inlocuire a masurii arestarii preventive cu cea a arestului la domiciliu. Pe 3 octombrie, acesta si-a depus demisia de la sefia CJ, pana atunci fiind doar suspendat din functie. Magistratii Tribunalului Cluj au dispus, in noiembrie ca Uioreanu sa fie plasat in arest la domiciliu, decizia nefiind insa definitiva.
Nicusor Constantinescu
Foto: Agerpres
9. Presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, este acum cercetat sub control judiciar si a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie in trei dosare penale. Intr-unul dintre acestea este acuzat ca nu a asigurat finantarea Centrului Militar Zonal Constanta, in altul ca nu s-a supus controlului Curtii de Conturi, iar in cel de-al treilea, pentru ca a atribuit nelegal terenuri. Intr-un alt dosar, seful CJ Constanta este cercetat pentru luare de mita si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, dupa ce in casa lui au fost gasite, la perchezitii, 15 cartuse de calibrul noua milimetri.
Adrian Tutuianu
Foto: Facebook
10. Presedintele CJ, Dambovita Adrian Tutuianu,este cercetat de DNA inca din 2013 pentru trafic de influenta in legatura cu campania electorala pentru alegerile locale din 2012, informatia fiind cuprinsa in dosarul senatorului PSD Ion Stan.
Procurorii DNA arata ca au disjuns cercetarile fata de Adrian Tutuianu in urma unui denunt facut de omul de afaceri Nicusor Sorin Dima, cel care l-a denuntat si pe Ion Stan.
In 2014, acesta a fost numit de Senat membru supleant al Consiliului National de Integritate care supravegheaza activitatea Agentiei Nationale de Integritate, in conditiile in care exista posibilitatea ca acesta sa faca obiectul unor noi verificari ANI. Imediat dupa, acesta si-a dat demisia din aceasta functie.
Ion Prioteasa
Foto: CJ Dolj
11. Presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, este urmarit penal de DNA din decembrie 2013 in dosarul privind atribuirea, in conditii presupus nelegale, a unor contracte finantate din fonduri locale si europene.
In acelasi dosar mai sunt urmariti penal Dan Pappa, seful Serviciului Urbanism din CJ Dolj si arhitect sef, Ileana Majina, seful Serviciului Programe Europene, Luiza Tulitu, director al unitatii Medico-Sociale Bechet, si Ileana Maricutoiu, director al Spitalului Dabuleni.
Din rezolutia de incepere a urmaririi penale, a rezultat ca exista date si indicii potrivit carora, in perioada 2012-2013, invinuitul Prioteasa uzand de autoritatea cu care a fost investit si beneficiind de sprijinul functionarilor publici din institutia respectiva pe care i-a numit in functiile respective, a intervenit in procedurile de atribuire a unor contracte, directionandu-le catre firmele agreate, in schimbul unui ‘comision’ din valoarea contractelor.
‘Concret, invinuitii Prioteasa, Iovan si Pappa au actionat astfel incat, prin crearea conditiilor tehnice si organizatorice favorizante, contractele privind modernizarea Aeroportului Craiova si cel privind ‘Proiectarea si executia punctului de operare aeromedicala SMURD’ sa fie atribuite unor firme agreate, aceleasi in cazul celor doua contracte. Folosindu-si autoritatea, Ion Prioteasa i-a interzis sefului Biroului audit al CJ Dolj sa consemneze intr-un document oficial aspectele deficitare rezultate in urma unui control derulat in octombrie 2012′, sustin procurorii. Potrivit DNA, in schimbul sustinerii la atribuirea lucrarilor din cadrul proiectului ‘Consolidare, restaurare Palatul Jean Mihail – Muzeul de Arta Craiova’ (proiect realizat, in parte, din fonduri europene), Ion Prioteasa a primit o suma de bani de la unul din actionarii firmei beneficiare.
Borboly Csaba
Foto: Facebook
12. Presedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a fost trimis in judecata de DNA in septembrie 2013, fiind acuzati, printre altele, de abuz in serviciu contra intereselor publice. In total, in acest dosar au fost trimise in judecata 13 persoane, prejudiciul estimat fiind de peste 1,1 milioane euro.
Potrivit procurorilor, in luna decembrie 2010, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba a dispus in mod nelegal si nejustificat, decontarea sumei de 1.888.914,20 lei in favoarea constructorului SC STRAVIA GROUP SRL pentru o serie lucrari de reabilitare a unui drum judetean. Plata s-a facut in conditiile in care preturile firmei care a castigat licitatia erau cu mult mai mari decat cele ale firmei excluse din procedura de licitatie, in care dirigintele de santier nu a fost de acord cu acceptarea la plata a lucrarilor si in conditiile in care proiectul initial nu fusese respectat in ce priveste grosimea asfaltului si nici nu exista o dispozitie de modificare a acestui proiect.
De asemenea, perioada 27-29 decembrie 2010, Borboly Csaba a dispus in mod nelegal si nejustificat decontarea sumei de 672.051,59 lei in favoarea constructorului SC STRAVIA GROUP SRL si a sumei de 496.632,84 lei in favoarea constructorului SC BRIDGE ROAD CONSTRUCT SRL, in ambele cazuri pentru materiale lasate in custodie care nu existau in fapt.
Adrian Duicu
Foto: Agerpres
13. Presedintele CJ Mehedinti, Adrian Duicu, a fost retinut de procurori in aprilie 2014, acesta fiind trimis in judecata pentru fapte de coruptie. Dupa cateva luni de arest, pe 18 octombrie 2014, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis, definitiv, ca acesta sa stea in arest la domiciliu.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) l-au trimis in judecata pe Ioan Adrian Duicu, presedintele Consiliului Judetean Mehedinti la data faptelor, pentru trafic de influenta, cumparare de influenta, trei infractiuni de folosire a influentei si autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, doua infractiuni de dare de mita, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii nedestinate publicitatii, in scopul obtinerii de foloase necuvenite, trafic de influenta, primire de foloase necuvenite si doua infractiuni de efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia.
Duicu a declarat ca este nevinovat si ca va proba acest lucru in instanta.
14. Presedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, si fiul acestuia, Vlad Cosma, au fost trimisi in judecata sub control judiciar in aprilie 2014 de procurorii DNA, fiind acuzati de fapte de coruptie.
Mircea Cosma este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu, iar Vlad Cosma, de trafic de influenta.
15. Presedintele CJ Sibiu, Ion Cindrea,a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare in decembrie 2014 de judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese, el fiind acuzat ca si-a angajat ilegal sotia la biroul sau parlamentar. Cindrea a atacat cu recurs decizia.
Ioan Cindrea a fost trimis in judecata in iunie 2014 de procurorii Parchetului General, dosarul fiind deschis in urma unei sesizari a Agentiei Nationale de Integritate.
Potrivit sesizarii, in perioada octombrie 2009 – februarie 2011, in calitate de deputat, Ioan Cindrea a propus angajarea in cadrul biroului sau parlamentar a sotiei sale, Amalia Cindrea, si a avizat contractul individual de munca incheiat cu aceasta, contract in baza caruia s-a realizat in mod direct un folos material pentru aceasta in cuantum total de 35.061 lei, suma platita din bugetul Camerei Deputatilor.
Dupa condamnare, Presedintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea, a demisionat din toate functiile de conducere detinute in PSD, pana la solutionarea problemelor din justitie.
Marian Oprisan
Foto: Agerpres
16. Presedintele CJ Vrancea, Marian Oprisan, a fost trimis in judecata de procurorii DNA, la inceputul lunii iunie 2006, pentru abuz in serviciu, utilizarea creditelor in alte scopuri, fals si uz de fals.
Alaturi de el, in dosar au mai fost inculpati vicepresedintele CJ, Mircea Diaconu, Valeria Teodorescu, directorul Directiei Economice, Ion Costeanu, directorul Directiei Tehnice, Liviu Rusu, fost sef Serviciu Drumuri si Poduri din Directia Tehnica a Consiliului Judetean.
In 2006, cand Oprisan a fost deferit justitiei, DNA spunea ca Judecatoria Focsani este cea competenta pentru a solutiona cauza. In 14 noiembrie 2007 insa, magistratii de la Judecatoria Focsani au dispus restituirea cauzei la Parchetul de pe langa Judecatoria Focsani, pentru refacerea urmaririi penale.
In februarie 2008, dosarul lui Marian Oprisan a ajuns in fata judecatorilor de la Tribunalul Vrancea. O luna mai tarziu, procesul a fost mutat la Tribunalul Cluj, dupa ce instanta suprema a admis stramutarea acestuia.
Atunci, stramutarea a fost ceruta de procurori, care au sustinut ca Oprisan ar fi oferit locuinte unor judecatori din zona si ca popularitatea acestuia ar putea afecta judecata impartiala a magistratilor.
La sfarsitul lunii decembrie 2009, dosarul a fost trimis apoi la Judecatoria Focsani, in urma declinarii de competenta. Dosarul nu a ramas insa pe rolul instantei vrancene, el ajungand, pentru a doua oara, la Judecatoria Cluj-Napoca.
Astfel, din 7 iulie 2010, dosarul se afla pe rolul Judecatoriei Cluj-Napoca, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis cererea de stramutare a cazului.
In 5 iunie, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a sesizat Inspectia Judiciara din CSM cu privire la posibile abateri disciplinare savarsite de magistratii clujeni care judeca dosarul de coruptie al presedintelui Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan. Surse oficiale din cadrul DNA au precizat atunci, pentru MEDIAFAX, ca DNA solicita efectuarea verificarilor cu privire la faptul ca, desi Oprisan a fost trimis in judecata in iunie 2006, dosarul in care acesta este acuzat de abuz in serviciu, utilizarea creditelor in alte scopuri, fals si uz de fals nu a fost solutionat nici pana in prezent.
Ulterior, DNA preciza ca dosarul in care este vizat Marian Oprisan se afla de 1.263 de zile pe rolul Judecatoriei Cluj-Napoca, acordandu-se 29 de termene.
In noiembrie 2014, Judecatoria Cluj-Napoca a dat un nou termen, al 34-lea, in procesul in care presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan este judecat.
17. Fostul presedinte al CJ Arges, Constantin Nicolescu, a fost condamnat, in iunie 2014, de Curtea de Apel Bucuresti, la noua ani si sase luni de inchisoare cu executare, in dosarul in care este acuzat de fraudare de fonduri europene pentru reconstructia a doua poduri, prejudiciul fiind de 1,2 milioane de euro. Decizia nu este definitiva.
Pe 24 februarie, prefectul judetului Arges, Cristian Soare, a semnat ordinul privind incetarea mandatului lui Nicolescu, dupa ce instanta suprema a decis definitiv ca acesta a fost in conflict de interese. Nicolescu a fost trimis in judecata in februarie 2013.
- Primari arestati/trimisi in judecata/condamnati in 2014
Tudor Pendiuc
Foto: Agerpres
Tudor Pendiuc, primarul Pitestiului, arestat preventiv
Tribunalul Bucuresti a admis pe 12 decembrie 2014 propunerea DNA de arestare preventiva pentru 30 de zile a primarului din Pitesti, Tudor Pendiuc, pus sub acuzare pentru coruptie.
Decizia nu este definitiva.
Pendiuc este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si in forma continuata in dosarul privind incheierea si executarea unui contract de asociere in participatiune care ar fi prejudiciat bugetul Primariei Pitesti cu 5 milioane de euro.
In 7 noiembrie, Tribunal Bucuresti a dispus arestarea preventiva lui Pendiuc si Scarlat, insa in urma contestatiei formulate de cei doi, la 19 noiembrie, Curtea de Apel Bucuresti a dispus arestul la domiciliu fata de acestia.
Adrian Docomos, primarul din Beius, arestat preventiv
Primarul din Beius, Adrian Domocos, retinut de DNA pentru mai multe fapte de coruptie, a fost arestat preventiv ca urmare a unei decizii a Tribunalului Bihor luata in decembrie 2014. Cerera a fost inaintata de procurorii DNA. Decizia nu este definitiva.
Nicolae Matei, primarul din Navodari, arestat preventiv
Primarul orasului Navodari, Nicolae Matei (PSD), a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, pe 10 septembrie 2014, pe baza unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie care a inlocuit masura controlului judiciar data de Curtea de Apel Constanta. Decizia instantei supreme este definitiva. Nicolae Matei a fost retinut, in 29 august, pentru 24 de ore de catre procurorii DNA pentru fapte de coruptie, iar in 30 august a fost prezentat Curtii de Apel Constanta cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile. Instanta a decis atunci ca primarul din Navodari sa fie cercetat in libertate sub control judiciar.
Conform DNA, in calitate de primar al orasului Navodari si de presedinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Navodari, Nicolae Matei a decis reconstituirea dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri situate in intravilanul localitatii, pe malul Marii Negre, cu incalcarea legilor care reglementeaza desfasurarea acestei proceduri, dar si a dispozitiilor definitive si irevocabile ale instantei de judecata.
Astfel, Primaria Navodari a fost prejudiciata cu 96.968.771 de lei, reprezentand contravaloarea terenurilor respective, care au fost obtinute de catre persoane apropiate primarului.
Antonie Solomon
Foto: Agerpres
Antonie Solomon, fostul primar al Craiovei, trimis in judecata dosar retrocedare
Pe 22 decembrie 2014, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunii de abuz in serviciu.
Potrivit procurorilor, in cursul anului 2007, inculpatul Solomon Antonie, in calitate de primar al municipiul Craiova si presedinte al comisiei de aplicare a prevederilor Legii 10/2001, impreuna cu cele doua inculpate, si-au exercitat in mod necorespunzator atributiile de serviciu cu prilejul emiterii unei dispozitii de restituire in natura a unui imobil compus din teren in suprafata de 1310 m.p. si cladire in suprafata de 330 m.p., situat in municipiul Craiova.
Pe 20 septembrie 2013, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis condamnarea lui Antonie Solomon la pedeapsa de 3 ani inchisoare in regim de detentie pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita si fals intelectual.
Valentin Francu, fostul primar al municipiului Ramnicu-Valcea, condamnat
Pe 26 martie 2014, Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat pe Valentin-Emilian Francu, fost primar al municipiului Ramnicu Valcea, la o pedeapsa de 4 ani inchisoare si interzicerea, atat pe perioada executarii pedepsei cat si pe o perioada de 3 ani dupa executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita.
Sentinta este definitiva. Francu a fost trimis in judecata de catre DNA la data de 20 mai 2013.
Liviu Spataru, fost primar al municipiului Resita, condamnat
Pe 28 martie, Curtea de Apel Craiova a hotarat condamnarea lui Liviu Spataru, fost primar al municipiului Resita, la o pedeapsa de 3 ani inchisoare si interzicerea atat pe perioada executarii pedepsei cat si pe o perioada de 2 ani, dupa executarea pedepsei principale a drepturilor de: a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, pentru savarsirea infractiunilor concurente de: luare de mita si abuz in serviciu in forma continuata.
Sentinta este definitiva. Inculpatul a fost trimis in judecata de catre DNA la data de 04 iunie 2007.
Florin Boriga, primar Targoviste, condamnat
Pe 22 iunie 2014, Curtea de Apel Ploiesti a hotarat condamnarea lui BORIGA GABRIEL FLORIN, primar al municipiului Targoviste, la o pedeapsa de 3 ani si inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei pe durata unui termen de incercare de 5 ani si interzicerea, pe o perioada de 3 ani dupa executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat si de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o activitate, de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata.
Sentinta este definitiva. Acesta a fost trimis in judecata de catre DNA la data 26 mai 2011.
Gutau Mircia, fost primar al municipiului Ramnicu Valcea, condamnat
Pe 12 iunie 2014, Curtea de Apel Craiova a hotarat condamnarea lui Gutau Mircia, fost primar al municipiului Ramnicu Valcea, la o pedeapsa de 3 ani si 6 luni inchisoare si interzicerea, atat pe perioada executarii pedepsei, cat si pe o perioada de 2 ani dupa executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si de a fi primar, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata.
Sentinta este definitiva. Acesta a fost trimis in judecata de catre DNA la data de 11 februarie 2009.
Sorin Apostu
Foto: AGERPRES
Sorin Apostu, fost primar Cluj, condamnat
Pe 7 iunie 2014, Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat condamnarea lui Sorin Apostu, fost primar al municipiului Cluj Napoca, la o pedeapsa de 4 ani si 6 luni inchisoare si interzicerea atat pe perioada executarii pedepsei cat si pe o perioada de 2 ani dupa executarea pedepsei principale a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat si de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunilor concurente de: luare de mita, complicitate la infractiunea de spalare de bani si fals in inscrisuri sub semnatura privata, toate in forma continuata.
Sentinta este definitiva. Acesta a fost trimis in judecata de catre DNA la data de 22 decembrie 2011.
Trimitere in judecata primar Piatra – Neamt, Gheorghe Stefan
Pe 23 decembrie 2014, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a primarului orasului Piatra-Neamt, preventiv in alta cauza, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de:
– efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia pe care o indeplineste o persoana, in scopul obtinerii de bani, bunuri sau foloase necuvenite;
– folosirea influentei sau a autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bunuri sau foloase necuvenite;
– spalare de bani.
Au fost trimise in judecata si firmele SC BEST GSG SRL, SC GIGA STAR SRL, SC EUROMEDIA TV SRL si SC SONIC MEDIA SRL, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de complicitate la spalarea banilor.
Fost primar al orasului Mangalia, trimis in judecata
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus pe 3 decembrie 2014 trimiterea in judecata, in stare de libertate a lui Claudiu Mihai Tusac, fost primar al mun. Mangalia in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor concurente de:
– abuz in serviciu, in forma continuata,
– conflict de interese, in forma continuata.
Retinere primar Radauti
Pe 12 septembrie 2014, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus extinderea urmaririi penale si retinerea, pentru 24 de ore (incepand de la data de 11.09.2014, ora 22.40 pana la data de 12.09.2014, ora 22.40), a primarului municipiului Radauti, Aurel Olarean, sub aspectul savarsirii infractiunii de:
– abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
– santaj,
– complicitate la santaj.
Din ordonanta de retinere intocmita de procurori a reiesit ca: „In intervalul 27.01.2011 ¬ 03.04.2014, inculpatul Olarean Aurel, primar al Municipiului Radauti, impreuna cu inculpata Prandea Daniela Mariana, judecator la Judecatoria Radauti, inculpatul Barbuta Bogdan-Ilarion-Costica, judecator in cadrul Judecatoriei Radauti, Dimbu Dumitru, procuror sef Sectia de urmarire penala din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Suceava, l-a sprijinit pe omul de afaceri Babiuc Constantin Gavril, inculpat in prezentul dosar, sa exercite presiuni, pentru a determina o persoana sa renunte la dreptul de proprietate asupra unei parti dintr-un imobil situat in municipiul Radauti (avand destinatia magazin alimentar si biblioteca), in favoarea unei alte persoane aflate in anturajul omului de afaceri”.
Trimitere in judecata primar Sighetu Marmatiei
Pe 14 august 2014, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a primarului orasului Sighetu Marmatiei, Gheorghe Ovidiu Nemes, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu cu obtinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.
Trimitere in judecata primar Calafat
Pe 18 iulie 2014, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a primarului municipiului Calafat, GUTA MIRCEA-MARINEL, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile concurente de:
– luare de mita;
– abuz in serviciu, in forma continuata;
Constantin Boscodeala
Foto: Agerpres
Trimitere in judecata primarul Buzaului – Constantin Boscodeala
Pe 2 iunie 2014, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a primarului Buzaului, Constantin Boscodeala, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt: „Inculpatii Boscodeala Constantin Octavian, Stana Viorica si Nicolae Trandafir, in calitatile mentionate, prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu si prin incalcarea dispozitiilor legale in materia fondului funciar, au facut posibila trecerea unei suprafete de 33 ha teren arabil, din domeniul public al statului, in domeniul privat al municipiului Buzau. Terenul respectiv se afla in administrarea Statiunii de Cercetare pentru Legumicultura Buzau, fiind destinat exclusiv activitatii de cercetare si producerii de seminte si material saditor din categorii biologice superioare si, potrivit legii, nu putea face obiectul unei asemenea operatiuni”.
Radu Mazare, la reuniunea PSD
Foto: Agerpres
Retinere 24 de ore Radu Mazare, primar Constanta
Pe 8 aprilie, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus retinerea pentru 24 de ore a primarului Constantei Radu Mazare, sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita.
Potrivit procurorilor, la inceputul anului 2011, inculpatul Mazare Radu Stefan, in calitate de primar al Municipiului Constanta, a lansat Programul de construire locuinte modulare grupate in Campusul Social ¬HENRI COANDA¬, aprobat prin hotarare a Consiliului Local al Mun. Constanta.
Pe fondul demararii acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, in calitate de reprezentant al unei societati comerciale, a dorit sa isi asigure castigarea licitatiei, ce urma a fi organizata.
Astfel, in cursul anului 2011, i-a remis primarului municipiului Constanta, Mazare Radu Stefan, suma totala de 175.000 de euro, pentru ca acesta sa-i faciliteze castigarea licitatiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, in valoare de 40.964.030 lei fara TVA (circa 10 milioane de euro).
Banii, primiti in mai multe transe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi apartinand unor societati off shore, conturi deschise la banci din strainatate, in jurisdictii cunoscute pentru conditiile restrictive privind cooperarea judiciara internationala in materie penala.
In schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazare Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau in sarcina atributiilor sale de serviciu (ex. initierea unor hotarari de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achizitie sau prin care a fost favorizata societatea comerciala reprezentata de inculpatul Morgenstern Avraham).
Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de inculpatul Mazare Radu Stefan, in favoarea firmei respective, au fost cele, prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern Avraham, a fost aprobata cresterea valorii contractului de achizitie cu suma de 3.722.910 lei fara TVA – circa 900.000 de euro, in urma unei hotarari a consiliului local, initiata de primarul Mazare Radu Stefan.
Mazare este urmarit penal in acest dosar.
Trimitere in judecata Romeo Stavarache, primar Bacau
Pe 3 aprilie 2014, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a primarului municipiului Bacau, Romeo Stavarache, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de :
– tentativa la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (3 acte materiale)
Acestor primari de orase li se adauga zeci de primari de comune.
- Ordonanta traseistilor
La sfarsitul lunii august, Guvernul a aprobat Ordonanta 55/2014 care le-a permis alesilor locali timp de 45 de zile sa isi schimbe partidul politic fara sa isi piarda functia. Alesii locali au putut opta pentru un alt partid pana pe 17 octombrie.
Cel mai mult de castigat de pe urma acestui act normativ a avut PSD, sute de primari si consilieri din intreaga tara plecand de la PDL – PNL – PPDD spre acest partid. Printre partidele avantajate se numara si PMP, care a obtinut locuri de consilieri generali/locali fara ca macar sa existe la alegerile din 2012. PNL si PDL au suferit cele mai mari pierderi in Arges, Alba, Bihor, Bistrita – Nasaud, Botosani, Buzau, Giurgiu, Maramures, Mehedinti, Mures, Vrancea si Neamt. Printre pierderile notabile suferite de ACL se numara: presedintele Consiliului Judetean Buzau, Cristi Bigiu, si primarul Sucevei, Ion Lungu, dar si majoritatea din Consiliul General al Municipiului Bucuresti.
Pe 17 decembrie 2014, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala, legea prin care s-a aprobat Ordonanta de Urgenta nr. 55/2014. Sesizarea a fost facuta de un numar de 130 deputati si senatori apartinand Partidului National Liberal si Partidului Democrat Liberal.
Ramana ca Parlamentul sa decida ce se intampla cu cei care si-au schimbat partidul politic in urma acestui act normativ.
Citeste aici un bilant provizoriu al acestei ordonante.
- Mazare si Negoita risca sa fie demisi de cetateni prin referendum
Robert Negoita
Foto: Agerpres
Pe 10 decembrie 2014, mai multi cetateni din sectorul 3 au anuntat pe Facebook ca demareaza strangerea de semnaturi pentru demiterea primarului sectorului, Robert Negoita, prin referendum. Pentru organizarea referendumului este nevoie de cel putin 25% dintre semnaturile locuitorilor cu drept de vot. Cetatenii sunt revoltati de incalcarea promisiunilor electorale, dar si de proiectele controversate ale primarului care betoneaza spatiile verzi din sector.
Alexandru Bajdechi, student in primul an la Facultatea de Drept din Bucuresti, a declarat pentru HotNews.ro ca a inceput sa stranga semnaturi inca din noiembrie pentru demiterea primarului Constantei, Radu Mazare, prin referendum, daca acesta nu isi va da demisia asa cum a promis. Inainte de turul doi al alegerilor prezidentiale, Mazare a declarat ca se va retrage din viata politica daca Victor Ponta pierde cursa prezidentiala.
„Radu Mazare a declarat inainte de alegeri ca daca Victor Ponta nu iese presedinte, se va retrage. A mai declarat asta si in 2009 si nu s-a tinut de cuvant. Lupta mea cu el este una civica. Cand am fost reprezentant al elevilor i-am solicitat sa respecte legea si sa dea elevilor si studentilor reducere la transportul in comun, iar atitudinea lui a fost una nesimtita”, a declarat Bajdechi.