Sari direct la conținut

3 metode să-ți asiguri viitorul financiar încă de la primul salariu

Smile Media
Pentru o bătrânețe mai liniștită financiar, măsurile nu trebuie amânate, Foto: Pexels
Pentru o bătrânețe mai liniștită financiar, măsurile nu trebuie amânate, Foto: Pexels

Se spune că „banul se câștigă greu”. Poate că așa e, poate că la început sunt mai puțini și devin mai mulți în timp. Dar, în final, mai puțin contează câți bani câștigi, ci mai degrabă ce faci cu ei.

Primul pas este planificarea financiară. Urmărește în fiecare lună veniturile și cheltuielile ca să știi unde se duc banii. Ca să-ți fie mai simplu, poți folosi aplicații mobile – un exemplu este aplicația Money in Motion, disponibilă gratuit cu susținerea partenerilor #MiM printre care și NN, care ajută la evidența și planificarea banilor, oferind recomandări și rapoarte automate bazate pe inteligență artificială.

Apoi, urmează ceea ce experții consideră principiul financiar de bază când vine vorba despre finanțe personale: 50-30-20. Mai exact, 50% din venituri sunt alocate nevoilor esențiale și vieții de zi cu zi, 30% sunt cheltuite pentru dorințe, vacanțe, distracție, iar 20% din venituri sunt puse deoparte pentru economii și investiții, pe termen mediu sau lung.

Pot fi multe lucruri pe care le vrei imediat, dar dă-ți timp. Setează obiective și ia-le pe rând, realist: o vacanță sau un city break, o mașină, un apartament. E vorba despre consecvență și disciplină. Iar dacă urmezi acest sfat de la începutul carierei, eviți dificultăți financiare și zile fără bani în buzunar până intră următorul salariul.

Iar când intră, plătește-te întâi pe tine și abia apoi acoperă restul. Adică asigură-te că economisești, într-un cont de care nu te atingi, încă din primii ani de independență financiară. Obiceiurile bune se construiesc în timp, iar acesta e unul dintre cele care trebuie să te însoțească pe tot parcursul vieții de adult.

Cu timpul nu crești doar tu, cresc și banii tăi!Important e să economisești constant, pe termen lung, până la pensie. Așa ai grijă de tine și de viitorul tău financiar.

Un studiu realizat de NN în România arată că doar 26% dintre români au luat măsuri pentru a-și asigura liniștea financiară la bătrânețe. În același timp, 82% consideră că încă au destul timp să facă planuri pentru bătrânețe și 38% se așteaptă să continue să lucreze cât mai mult posibil după vârsta pensionării.

Pentru o bătrânețe mai liniștită financiar, măsurile nu trebuie amânate. E bine să te gândești cât mai din timp la cum te vei descurca financiar peste zeci de ani, iar una dintre soluțiile pentru a pune bani deoparte pentru bătrânețe este pensia privată facultativă sau Pilonul 3, un instrument flexibil și transparent care oferă multiple garanții.

Cu o pensie privată facultativă, economisești constant în plus pentru pensia ta. Banii sunt ai tăi și sunt investiți pentru tine, urmând să fie o sursă de venit în plus după vârsta de 60 de ani și să completeze pensia de stat și pensia privată obligatorie Pilon 2 atunci când vei fi la pensie.

Tu alegi cât vrei să economisești prin Pilonul 3, până la 15% din salariul brut lunar sau asimilat acestuia, sumă pe care o poți schimba pe parcurs în funcție de planurile tale. Contribuția poate fi plătită direct de tine, poate fi beneficiu extra-salarial pe care îl primești de la angajator sau poate fi plătită și de tine și de angajator.

Contribuțiile sunt deductibile fiscal din impozitul anual pe venitul din salarii, în limita a 400 de euro pe an echivalent în lei, atât pentru tine, cât și pentru angajator, adică pentru suma contribuită la pensia ta Pilon 3 nu plătești impozit pe venit.

În plus, ai mai multe garanții prevăzute prin lege. În primul rând, fondurile de pensii Pilon 3 nu pot da faliment, iar banii administratorului sunt complet separați de economiile din contul tău Pilon 3. În plus, în cazul fondului NN Optim, ai și garanția suplimentară că vei primi cel puțin cât ai contribuit minus comisionul procentual de administrare suportat din activul fondului. Așadar banii tăi puși deoparte sunt în siguranță și poți beneficia de ei când împlinești 60 de ani sau în caz de invaliditate.

Pe parcurs, poți urmări în orice moment cât ai acumulat în contul tău de pensie facultativă și ce se întâmplă cu banii tăi. NN oferă NN Direct, o aplicație mobilă self-service flexibilă și ușor de folosit, unde găsești tot ce trebuie să știi despre pensia ta. Dacă ai descărcat aplicația și ai un cont NN Direct activ, vei regăsi toate informațiile în aplicație imediat ce îți activezi pensia. Dacă nu ai încă aplicația, trebuie doar să o descarci din App Store sau Google Play și ai acces la informații despre pensia ta privată facultativă direct la tine pe telefon.

​Bani Inteligenți- Rubrică susținută de NN Asigurări de Viață

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro