300 miliarde de euro, valoarea totala a datoriilor neplatite catre firme, la nivelul UE, echivalent cu datoria publica a Greciei
Firmele mici si mijlocii au acumulat creante de 300 miliarde de euro in ultimul an, ca urmare a intarzierii platilor, arata o analiza realizata de EurActiv.com. In Romania, conform declaratiilor recente ale presedintelui Traian Basescu, numai datoriile neplatite de catre stat insumeaza peste 1 miliard de euro. Parlamentul European va vota, in iunie sau iulie, Directiva privind combaterea intarzierii platilor, care limiteaza la maximum 30 de zile perioada pana la care trebuie platite datoriile catre firme de catre autoritati sau mediul privat.
Conform Indexului 2010 al platilor la nivel european, realizat de compania suedeza de credit management Intrum Justitia, datoriile neplatite ale autoritatilor publice, firme si clienti catre companii au ajuns la 300 miliarde de euro, echivalent cu datoria publica a Greciei. Sondajul a fost efectuat pe un esantion de 6.000 de companii din 25 de state membre ale UE.
Suma de 300 miliarde de euro reprezinta un record, fiind cu 8% mai mare decat in 2009.
UE inaspreste regulile privind platile intarziate
Comisia Europeana a revizuit regulile privind platile intarziate. Propunerea de directiva va fi votata in plenul Parlamentului European in luna iunie sau in iulie. Comisiile parlamentare au adoptat decizia ca autoritatile publice sa plateasca datoriile in maximum 30 de zile, dar au fost aprobate si exceptii in cazul institutiilor de sanatate publica, acestea avand dreptul la o perioada de 60 de zile.
Pentru tranzactiile din mediul privat, directiva prevede un termen maxim de 30 de zile pentru plati, insa partenerii pot conveni si la o prelungire cu inca 30 de zile.