„Sistemul nu se prăbușește, ci este deja în genunchi": Cum a intrat regimul Viktor Orban în război cu profesorii / Salariul „umilitor” primit de un dascăl din Ungaria
Profesoara maghiară Katalin Törley s-a săturat de salariul ei mizerabil și a decis să chiulească de la ore. Pedeapsa a fost promptă: a fost imediat demisă din funcție, notează France Presse.
Patru dintre colegii ei au fost pedepsiți în mod similar după ce au recurs la „nesupunere civilă”, în timp ce alte sute de persoane din întreaga țară au primit scrisori de avertisment, un simbol al înăspririi conflictului dintre premierul naționalist Viktor Orban și profesori.
„Este foarte dureros, pentru că predarea face parte din viața mea, sunt foarte atașată de elevi și colegi”, a declarat Törley în fața porții liceului Kolcsey Ferenc din Budapesta. Ea a lucrat în liceu timp de 23 de ani, dar acum nu mai are voie să meargă acolo.
Salariul umilitor primit de un dascăl din Ungaria
După ani de revendicări salariale neîndeplinite, profesorii maghiari, care sunt plătiți între 170.000 de forinți (410 euro) și 396.000 de forinți (950 de euro) pe lună, au devenit mai vocali, furioși din cauza adoptării în februarie a unui decret care restricționează drastic dreptul la grevă.
Încă de la începutul anului școlar, cu sprijinul masiv al elevilor, aceștia au ieșit în stradă la proteste ce au adunat zeci de mii de oameni și plănuiesc o nouă manifestație de amploare în această duminică, în perioada sărbătorilor.
De asemenea, au fost organizate lanțuri umane în jurul școlilor și au fost arse scrisorile de avertizare primite de profesori la ușa Ministerului de Interne, care este responsabil de problemele educației.
„Prin concedierea noastră, guvernul trimite un mesaj colegilor noștri să nu facă același lucru”, spune Katalin Törlay. Dar situația nu mai este sustenabilă, adaugă ea, citând salariile „umilitoare”, printre cele mai mici din Uniunea Europeană, și care sunt acum grav afectate de o inflație de peste 20%.
Profesorii maghiari nu câștigă mai mult decât un casier de supermarket și mult mai puțin decât alți absolvenți de universitate. Guvernul recunoaște că salariile lor sunt prea mici și a promis o îmbunătățire semnificativă… cu condiția să primească fonduri UE, care au fost blocate din cauza preocupărilor legate de corupție și de statul de drept.
Törley este sceptică, subliniind „probleme structurale grave” pe care o creștere salarială nu le va rezolva. Ea atrage atenția asupra deficitului de personal, care se va agrava în anii următori: aproximativ 40% dintre profesori au peste 50 de ani.
„Sistemul nu se prăbușește, ci este deja în genunchi”
Naționalizarea școlilor municipale în timpul regimului Viktor Orban ridică, de asemenea, probleme. Directorii de școli au puțină autonomie, iar profesorii sunt forțați să urmeze o programă de învățământ strictă, adesea influențată ideologic pentru a susține agenda ultraconservatoare a guvernului, spun protestatarii.
În ultimii ani, școlile au înregistrat o scădere a finanțării publice, ceea ce le-a forțat să se bazeze pe donațiile părinților pentru a cumpăra cretă sau mese, potrivit lui Szabolcs Kincse, purtător de cuvânt al sindicatului PDSZ.
Faptul că nu a existat un minister separat al educației din 2010 este un indiciu al acestei „neglijențe criminale” din partea guvernului.
„Sistemul nu se prăbușește, ci este deja în genunchi”, a declarat Kincse presei, subliniind că elevii maghiari sunt la coadă în clasamentele internaționale.
În aceste condiții, protestatarii nu sunt gata să renunțe la luptă. Akos Bozai, în vârstă de 17 ani, care a vorbit cu AFP la un miting recent, explică solidaritatea sa cu dascălii.
„Le arătăm profesorilor că suntem de partea lor pentru a le apăra drepturile și pentru o educație mai bună. Dar putem reuși doar dacă vor continua nesupunerea civilă și grevele”, a spus el.