Sari direct la conținut

Premiul Nobel pentru Pace 2022: Câștigători – un activist pentru dreprurile omului din Belarus și ONG-uri din Ucraina și Rusia

HotNews.ro
Portrete de medaliați Nobel, Foto: DreamsTime / Wwphoto
Portrete de medaliați Nobel, Foto: DreamsTime / Wwphoto

Un premiu care să fie o critică la adresa lui Vladimir Putin? Un semnal de alarmă în fața urgenței climatice? O abordare complet diferită, sau chiar… niciun premiu? Premiul Nobel pentru Pace este decernat vinerea aceasta în plin război în Ucraina, notează AFP.

UPDATE Premiul Nobel pentru Pace 2022, câștigat de un belarusul Liliatski, organizația rusă Memorial și Centrul pentru libertăți civile din Ucraina

Premiul va fi anunțat la ora 11.00, la Oslo, în contextul invaziei rusești în Ucraina, care a aruncat Europa într-una dintre cele mai grave crize de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Dintre nominalizări, știm doar numărul, nu și numele: 343 în acest an, adică 251 de persoane și 92 de organizații. Ca de obicei, „Nobelologii” sunt nevoiți să se rezume la simple speculații.

Războiul din Ucraina, greu de ignorat de Comitetul Nobel

Având în vedere că războiul din Ucraina și distrugerile din această țară au dominat știrile internaționale de la începutul anului, unii consideră că este greu de ignorat de către Comitetul Nobel.

„Probabil că vom avea un premiu care, într-un fel sau altul, va arăta spre Ucraina”, a declarat joi Henrik Urdal, directorul Institutului de Cercetare pentru Pace din Oslo, la radioul NRK.

El crede că ar fi eligibile Svetlana Tihanovskaia, o figură a opoziției din Belarus, și Alexei Navalinîi, o figură a opoziției din Rusia.

Sau Curtea Internațională de Justiție de la Haga, care în martie a ordonat oprirea imediată a ofensivei rusești, sau chiar Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați, întrucât ostilitățile au provocat strămutarea a milioane de persoane.

De asemenea, sunt menționate entități care documentează presupusele crime de război, cum ar fi Curtea Penală Internațională, care are sediul tot la Haga, sau site-ul de investigații Bellingcat.

Șansele președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, favorit al caselor de pariuri, sunt considerate destul de mici, în condițiile în care războiul este încă în desfășurare.

Problemele de climă: Tnuberg și Attenborough, printre numele vehiculate

Alți observatori ai Nobelului înclină spre un premiu pentru cauza climatică, un domeniu în care toți indicatorii sunt roșii. Adolescenta suedeză Greta Thunberg, despre care se vorbește de câțiva ani ca posibilă candidată la Premiul Nobel, în ciuda vârstei sale fragede (19 ani), ar putea câștiga premiul alături, poate, de mișcarea sa „Zile de vineri pentru viitor”, de naturalistul și jurnalistul britanic David Attenborough sau de alți activiști.

De asemenea, cei cinci membri ai Comitetului Nobel ar fi putut să își îndrepte atenția către o temă complet diferită sau ar fi putut decide să nu acorde premiul, așa cum au făcut-o de 19 ori în trecut, ultima dată în urmă cu 50 de ani.

Totuși, din semnalele slabe transmise de președintele comisiei, se pare că s-a făcut o alegere cu privire la unul sau mai mulți laureați (ar putea fi până la trei). Decizia a fost „poate chiar mai grea ” în acest an, a declarat Berit Reiss-Andersen pentru NRK, apreciind că „trăim într-o situație de securitate dificilă și într-o lume tensionată”.

Anul trecut, premiul pentru pace a fost decernat pentru doi campioni ai libertății presei și informării, jurnalista filipineză Maria Ressa și rusul Dmitri Muratov.

Este singurul Nobel care se acordă la Oslo, celelalte discipline fiind acordate la Stockholm.

Se știu deja laureații Nobel 2022 la patru categorii

Luni, Premiul Nobel pentru Medicină a deschis balul încoronându-l pe suedezul Svante Pääbo, părintele omului din Denisova și descoperitorul ADN-ului de Neanderthal.

Marți, premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat francezului Alain Aspect, austriacului Anton Zeilinger și americanului John Clauser pentru descoperirile lor privind mecanismul revoluționar al „înlănțuirii cuantice”, demonstrând că Albert Einstein însuși s-a înșelat în privința acestui fenomen improbabil al mecanicii cuantice.

Miercuri, un trio, americanii Carolyn Bertozzi și Barry Sharpless, împreună cu danezul Morten Meldal, au fost încoronați cu premiul Nobel pentru chimie pentru „dezvoltarea chimiei click și a chimiei bio-ortogonale”.

Iar joi, Annie Ernaux, autoarea cărților „Les armoires vides” și „Les années”, a devenit prima franțuzoaică care a primit premiul Nobel pentru literatură, după 15 ani cu câștigători bărbați.

Sezonul Nobel se va încheia lunea viitoare cu premiul pentru economie, adăugat în 1969 la cele cinci premii tradiționale prin testamentul lui Alfred Nobel.

(foto articol: Dreamstime.com)

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro