Sari direct la conținut

România susține aderarea Ucrainei la NATO / Ce spunea Putin la summit-ul alianței militare din 2008 organizat la București

HotNews.ro
Președintele Klaus Iohannis, Foto: Presidency.ro
Președintele Klaus Iohannis, Foto: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a postat, duminică, pe Twitter, o declarație semnată de el și de președinții statelor din Europa centrală și de est, care reiterează „sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

Este vorba despre preşedinţii Cehiei, Estoniei, Lituaniei, Macedoniei de Nord, Muntenegru, Poloniei şi Slovaciei, informează Administraţia Prezidenţială.

”Noi susţinem cu fermitate decizia Summitului NATO de la Bucureşti din 2008 privind viitoarea aderare a Ucrainei”, a transmis preşedintele Iohannis.

”Susţinem Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei Rusiei, cerem Rusiei să se retragă imediat din toate teritoriile ocupate şi încurajăm toate statele aliate să îşi sporească substanţial ajutorul militar pentru Ucraina. Toţi cei care comit crime de agresiune trebuie traşi la răspundere şi aduşi în faţa justiţiei”, se arată în documentul semnat de cei opt președinți europeni.

Ce spunea Putin la summit-ul NATO de la București din 2008

Summit-ul NATO de la Bucureşti s-a desfăşurat în aprilie 2008 şi a a reprezentat cel mai mare eveniment de politică externă organizat de țara noastră, dar şi summit-ul de cele mai mari dimensiuni din istoria NATO, potrivit MAE.

La summit au participat 26 de state membre, 23 de state partenere, înalţi reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale şi ai statelor contributoare la operaţiunile NATO în Afganistan.

La summit-ul NATO din 2008 găzduit de București a participat și Vladimir Putin, primul preşedinte rus care a venit în România după 1990.

Extinderea Alianţei Nord-Atlantice a fost tema cea mai sensibilă a summitului NATO de la Bucureşti, notează Agerpres.

Președintele Traian Băsescu și omologul său rus Vladimir Putin la summit-ul NATO din 2008 (FOTO: Rodionov Vladimir / TASS / Profimedia)

Negocierile cele mai ample au vizat eventuala invitare a Georgiei şi Ucrainei la NATO, fiind înregistrat un blocaj, neexistând consens între aliaţi pe această chestiune.

Cu toate acestea, printr-o declarație comună semnată de șefii de state şi de guverne care au participat la summit, Ucrainei i se promitea că va deveni membră NATO.

În 2008, președintele rus Vladimir Putin a criticat extinderea NATO, despre care a afirmat că are loc fără a ţine cont de interesele Rusiei, și despre scutul american anti-rachetă, potrivit DW.

  • „Extinderea continuă a NATO, crearea de noi infrastructuri în noile state membre, scutul american anti-rachetă sunt aspecte care nu contribuie la creşterea încrederii între NATO şi Rusia. Această imagine a unui bloc militar puternic la graniţele noastre va fi interpretată în Rusia ca o ameninţare la adresa securităţii noastre.
  • Asigurările externe nu sunt de ajuns pentru noi, un asemenea sistem de securitate nu se întemeiază pe promisiuni”, spunea Putin în 2008.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro