Sari direct la conținut

VIDEO Lupta pentru locul 2. Elena Lasconi și George Simion se confruntă acum într-o dezbatere electorală. Lasconi: Ar trebui un referendum ca avortul să fie garantat prin Constituție / Simion: E și dreptul medicului să refuze

VIDEO Lupta pentru locul 2. Elena Lasconi și George Simion se confruntă acum într-o dezbatere electorală. Lasconi: Ar trebui un referendum ca avortul să fie garantat prin Constituție / Simion: E și dreptul medicului să refuze
Elena Lasconi vs George Simion Grafică: Ion Mateș/ HotNews.ro

Cea de a doua dezbatere electorală dintre candidații pentru alegerile prezidențiale are loc astăzi, de la ora 14.00, și este găzduită de comediantul Cosmin „Micutzu” Nedelcu în podcastul său de pe YouTube. La invitația acestuia au răspuns doar Elena Lasconi și George Simion. Potrivit sondajelor, cei doi candidați se află într-o luptă strânsă pentru locul 2 care asigură prezența în turul doi al alegerilor.

Dezbaterea se va întinde pe o durată de trei ore și este transmisă pe canalul de YouTube al comediantului.

HotNews.ro transmite LIVETEXT principalele declarații făcute de cei doi candidați:

Dezbaterea s-a încheiat după aproape trei ore.

„Dacă ceilalți candidați au decis că nu suntem importanți noi, și cei cred că 100.000 de oameni care s-au uitat la noi până acum, aia e”, a spus gazda dezbaterii, Micutzu în încheiere, când i-a îndemnat pe oameni să meargă să voteze.

Simion, despre momentul în care a jignit-o pe Diana Șoșoacă: A fost un derapaj regretabil

Ultima întrebare din public, de la un student: Leadearshipul presupune mai mult decât deciziile politice. Care a fost cel mai dificil moment pe care l-ați trăit?

  • Lasconi răspunde, ușor emoționată. Cred că campania asta electroaltă e o cumpănă, dar e o cumpănă pentru toți românii. Cred că cel mai greu moment a fost când am decis să divorțez, să îmi iau fetița și să plec și să încep o nouă viață fără compromisuri, cu capul sus. Mi-am cosntruit o carieră, zi de zi, și mă bucur că astăzi am ajuns aici. Toată viața mea am lucrat pentru oameni. Sunt mândră de copilul meu. Am arătat că pot să fac performanță, aproape toată viața am fost subestimată și am arătat că sunt unul dintre cei mai performanți primari din România.
  • Simion: Am avut mai multe momente de cumpănă. Ce am învățat din unele derapaje pe care le-am avut este să încerc să îmi mențin calmul și să îl ascult pe celălalt. Am avut-o pe doamna Șoșoacă care ne întrerupea, am avut un derapaj regretabil. În timp, am învățat să îmi temperez nervii, ceea ce ar trebui să învățăm cu toții.

Elena Lasconi spune că „ar fi bine” să fie organizat un referendum național privind dreptul la avort

Întrebări din public, creatoare de conținut, Aluziva, despre dreptul la avort. Cum comentați că negarantarea sau îngrădirea accesului la avort înseamnă încălcarea Constituției, pentru că nu i se oferă femeii acces la sănăate?

  • Lasconi: Înțeleg foarte bine dreptul femeii la avort. Ar fi bine să facem un referendum, să garantăm asta în Constituție. Nu mi se pare drept să nu ai această posibilitate și mai trebuie să lucrăm și în zona educației, unde nu am văzut să se întâmple nimic în 35 de ani. Mă refer la educația sexuală în școli. Sunt mulți medici în România care spun că din motive religioase nu fac avorturi în spitalele de stat, dar în clinicile private o fac.
  • Simion: Drepturile fundamentale ale omului sunt prevăzute în Carta Europeană. Intenționăm să respectăm aceste acte. Nu vom interzice dreptul la avort. Noi avem patru pioni, printre care și libertate. Suntem pro-alegere. Țin la această libertate de opțiune. Sunt țări unde avortul a fost interzis. Se poate ajunge la referendum, cum a zis dna Lasconi. Eu vă spun care va fi poziția mea. E și dreptul medicului, atât timp cât e o chestiune din bani publici. Nu îi obligați pe acei medici să facă ce vreți voi să facă asupra corupului vostru.

Întrebări din public, organizația Expert Forum. Vedem un discurs agresiv împotriva minorităților, captarea presei, discurs al urii împotriva unor organizații. Un președinte trebuie să fie mediator. Cum vă veți asigura, ca președinte, că vom rămâne pe calea europeană și nu vom cădea într-un sistem iliberal?

  • Simion: Depinde cum definiți spațiul iliberal. Eu voi pleda pentru rămânerea României în UE și NATO, dar nu cum suntem acolo: servili, pasivi, neluptând pentru interesele noastre. Cred într-o democratizare a spațiului public românesc, printr-un acces mai mare la participarea în societate. Tocmai de aceea m-ar fi interesat să o întreb pe dna Lasconi câți bani a dat USR pentru Antena 3 în această campanie, o televiziune cât se poate de nocivă.
  • Lasconi, ironică: Simion încearcă să se bage în seamă… stilul. Răspund la întrebarea din public. Eu sunt exagerat de europeană, cred foarte mult în valorile europene (explică ea după ce Micutzu a întrebat ce înseamnă „exagerat de europeană”).

Lasconi începe să îl atace pe Simion. Moderatorul o roagă să răspundă la întrebarea din public. Ea se conformează: „Noi suntem parte din UE, da, uneori nu am avut putere de negociere. Ne uităm la UE ca la o pușculită, ar fi grozav dacă ne-am uita mai profund. Suntem extrem de ineficienți, am atrs fonduri europene mai puțin de 5% decât avem la dispoziție. Mă voi folosi de dreptul meu de veto în Consiliul European și voi avea o poziție foarte clară în ceea ce privește securitatea în Europa”.

Simion cere să aibă o remarcă. Moderatorul nu îi permite, pentru că a răspund deja la întrebare.

Întrebări din public, organizația Funky Citizens. Veți fi de acord cu noi taxe și impozite pentru a reduce deficitul bugetar:

  • Lasconi: E esențial să avem un guvern de dreapta. Vă garantez că pt. guvernul de dreapta asta nu se va întâmpla. Știu că guvernul a trimis un proiect la Comisia Europeană se referă doar la creșteri de taxe. Propunerea noastră e să tăiem taxele. Sunt singurul candidat credibil care ar putea să dea această linie de cheltuieli incredibile ale statului.
  • Simion: Vreau să vă spun că acestă guvernare a amânat creșterea taxelor pentru că e an electoral. Situația e dezastruoasă. Actuala guvernare cu o lună înainte de alegeri a trimis Comisiei Europene un plan de tăiere și de mărire a taxelor. Guvernul de la București va trebui să aleagă dintre două rele. Nimeni nu va putea să negocieze altceva decât o altă perioadă de mărire a acestor taxe. Bugetul dacă va fi adoptat de actuala guvernare va fi adoptat cu creșteri de taxe. De aceea e important să avem un nou guvern din decembrie. Noi propunem pe masă măsuri concrete prin care reducem angajații la stat și propunem ajutoarele sociale să fie tăiate de la acele persoane care pot munci, pentru că sunt folosiți ca masă de manevră de primari.

Micutzu întreabă cine va decide dacă un om poate sau nu munci. Simion spune că în funcție de gradul de handicap al unei persoane se poate stabili. Micutzu îl întreabă dacă această măsură va aduce mai mulți bani la buget. Simion răspunde: „Eu cred că mai bine ajut o persoană cu grad de handicap și îi ofer mai mulți bani. În plus, așa încurajez și munca”.

Micutzu intervine și spune că ne-am angajat la nivel UE că nu mai tăiem taxe. Asta susține și Simion: „Eu vorbeam de taxele pe muncă. Dar oricum se poate negocia orice la Comisia Europeană”, a răspuns Lasconi.

Simion, despre adopția de copii a cuplurilor formate din persoane de același sex: A rezolvat doamna Lasconi problema

Întrebări din public, Cătălin Moise (creator de conținut). Scenariu: Copiii să stea în orfelinate sau să fie adoptați de un cuplu de persoane de același sex. Care scenariu e mai bun?

  • Lasconi: Am spus mereu că trebuie să fie interesul copilului. Deci, dacă asta e ultima soluție, cel mai bine e să fie adoptat de un cuplu de persoane de același sex. Am spus că se poate și acum. O femeie sau un bărbat pot înfia un copil. Ancheta socială verifică interesul major al copilului. E legal. Când nu avem un parteneriat civil, o persoană, nu trebuie neapărat să se afișeze în cuplu, poate adopta un copil. Lucrurile se pot face legal după ce vom legaliza parteneriatul civil.

Micutzu a explicat că persoanele de același sex nu pot înfia acum copii.

  • Simion: Nu mai rămân multe de spus. A rezolvat doamna Lasconi problema. Conform legislației în vigoare, înțeleg că doamna Lasconi a găsi o metodă. Nu vreau să fac atacuri, dar rămân consternat, la fel cum am rămas și luni, de unele chestiuni care sunt cât se poate de evidente. Măcat să aibă curajul candidații să își asume o poziție. Ei o lasă așa… Vrem și cu Biserica, vrem și cu gay, cu care n-avem nimic împotriva lor. Poziția mea e clară, eu am votat la referendumul pentru familie, căsătoria e între un bărbat și o femeie.

Lui Simion i se reamintește întrebarea și i se atrage atenția că nu a răspuns la ea: „Eu nu pot lucra aici cu ipoteze care… Eu cred că soluția ideală ar fi centre de plasament bine finanțate. Pot fi și eu politician, dar prefer să spun lucrurilor pe nume. Și poziția mea cu privire la cuplurile cu persoane de același sex o cunoașteți”.

Simion, întrebat dacă ajutorul oferit la Pechea nu a fost doar un eveniment de campanie: Tot ce facem e parte din campanie

Întrebare de la un reprezentant al organizației GreenPeace: Un milion de români au casele cu risc mare de inundație. Care sunt planurile pe care le aveți astfel ca, din funcția de președinte, să faceți ceva pentru a îmbunătăți situația.

  • Simion: Vă felicit pentru poziția echilibrată. Am fost alături de sinistrații de la Pechea. În momentul în care noi nu avem baraje, îndiguiri… Îmăduririle sunt necesare în România. Îmi pare rău că fostul președinte a mers doar în campanii de PR la împăduriri. Noi avem în program împădurirea a un milion de hectare. Avem în special în vedere acele terenuri deșertificate, distruse.
  • Un președinte trebuie să aibă viziune. Ca primar, le-am explicat oamenilor de ce trebuie să fac o strategie pentru schimbările climatice, pe care am făcut-o. Le-a fost greu oamenilor să înțeleagă de ce vreau să folosesc fonduri nerambursabile pentru a face acest studiu. Le-am explicat așa: am identificat locurile fierbinți din localitate, adică acolo unde e cel mai cald, unde sunt alunecări de teren. Având un astfel de studiu, putem ști ce avem de făcut. Acest exemplu de la Câmpulung a fost luat în seama pentru strategia națională. Sunt omul faptelor. Mă gândesc și la calitatea aerului pe care îl respirăm, la calitatea apei.

Micutzu: La Pechea nu a fost tot campanie electorală? Simion oftează și răspunde: Tot ce facem e parte din campania electorală. Măcar știu că am lăsat ceva bun în urmă.

Simion și Lasconi, întrebați dacă ar fi dispuși să întrerupă relațiile diplomatice cu Israelul

Întrebări din public. Întrebare despre Israel: Pare că nu aveți cunoștințe despre genocidul din Gaza. Cerem ca România să întrerupă relațiile cu Israelul. Cum credeți că ne puteți reprezenta la nivel național când vă poziționați așa?

  • Lasconi: Vă răspund eu. Îi rog pe colegii mei să posteze poza cu fiica mea, ea este activită pro-Palestina, în Paris. Ea mi-a spus multe lucruri care se întâmplă acolo, mă informează, mi-a trimis și fotografiile acelea îngrozitoare. Sunt mamă, o crimă este o crimă și nu ne putem ascunde. Da, avem nevoie de mai mult curaj. Dar, pe de altă parte, eu cred că Netanyahu o să asculte doar de vocea lui Trump. Nu cred că este înțelept să întrerupem relația cu Israelul. Trebuie să vedem și care este impactul unei astfel de decizii. Nu luăm o decizie curajoasă doar de dragul de a face asta. Dar nu sunt de acord să văd crime, copii morți.
  • Simion: Am înțeles întrebarea. Eu nu cred că Hamas a fost finanțat de Israel. Știți, mulți ne-au spus nouă că suntem adepții teoriei conspirației. E bine să separi lucrurile reale de lucruri false. Vă spun că aș înclina să cred că Hamas nu a fost finanțat de Israel. Așa cum am spus mai devreme, soluția celor două state este cea care stă în picioare. Nu cred că Trump va asigura pacea în Orientul Mijlociu.

Silviu Faiăr, întrebare despre reclamele la jocurile de noroc

Întrebări din public, de la Silviu Faiăr: Domnule Simion, ați votat pentru legea care ați votat care scoate păcănelele în afara localităților. Doamna Lasconi, USR are astfel de inițiative. 200.000 de oameni cer într-o petiție Declic interzicerea reclamelor la TV la jocuri de noroc. Susțineți interzicerea?

  • Simion destinde atmosfera: Chiar e Faiăr acolo? Eu aș merge mai departe. Interzicerea jocurilor de noroc în afara stațiunilor și locurilor special amenajate din țară. În România, jocurile de noroc sunt văzute ca o formă de îmbogățire, ceea ce nu se întâmplă. Suntem pentru libertatea de a practica jocurile de noroc, dar doar ca formă de divertisment. Susțin și interzicerea reclamelor în online.
  • Lasconi: Am avut o poziționare foarte clară. Colegii mei s-au bătut pentru legea antipăcănele. Cred că ar fi indicat ca sportivii și foștii sportiv să nu mai apară în astfel de reclame și să nu mai vedem reclame la astfel la jocuri de noroc.

Micutzu: A cere cuiva să nu apară în ceva ce e legal…

„O să vorbesc eu cu Mutu și Dan Petrecu, că i-am văzut într-o reclamă”, intervine Simion râzând.

Lasconi spune că jocurile de noroc trebuie scoase în afara orașelor. „E adevărat, că poate mulți cred că e o variantă să scapi de sărăcie. Am vorbit cu foarte multe victime din această zonă, oameni care au pierdut tot, dar au reușit să scape de această adicție. Cred că putem să facem și noi asta în România. Sunt de acord cu interzicerea reclamelor”.

Simion îi amintește lui Lasconi că s-a votat deja ca jocurile de noroc să rămână doar în marile orașe.

Ce spun cei doi despre problema drogurilor. Lasconi și Simion spun că sunt pentru legalizarea cannabisul medicinal

Simion: E un elefant mare în cameră și nu e Piedone. Toată lumea știe, cel puțin din generația mea, 90% au încercat. Era să fumez o dată (sala izbucnește în râs). M-a ferit Dumnezeu (sala râde). Dacă mă crezi, n-am știut să trag. Eu nu fumez nici țigări, dar a alt alt subiect.

Simion continuă: E o problemă în felul în care funcționează instituțiile statului. Soluția trebuie în altă parte, nu în criminalizare. Dacă ne ascundem după niște probleme…

Dezbaterea a reînceput. Întrebare de la criminologul Vlad Zaha: Organizați la o conferință la Geneva. Rând pe rând, oficialii vorbesc despre eșecul combaterii consumului de droguri: pedepse prea dure, internare forțată. Alții vorbesc și despre soluțiile bune: cum ar fi legalizarea strictă. Voi cum vă poziționați?

  • Simion: Cred că în acest moment, instituțiile care trebuie să aplice legea sunt depășite. Avem o problemă la traficanții de droguri. Ei fac la TV campanii anti-drog, iar în spatele acestor campanii care nu au niciun rost, nu fac nimic, stau adevărații traficanți. Eu cred că condamnarea, dosarelor penale a unor oameni care sunt simpli consumatori nu este soluția. Soluția este oprirea celor care fac trafic mare de droguri. Și înființarea unor clinici pentru consumatori. Sunt total de acord că trebuie schimbată optica în domeniu, în concordanță cu alți șefi de stat cu o politică coerentă în acest domeniu. De frica opiniei publice, se ajunge la pedepsirea consumatorilor și lucrul ăsta poți să-l vezi nu doar în cazul consumului de droguri, ci și în alte domenii: mai multe amenzi, mai multe restricții. Sunt printre parlamentarii care susțin să devină legal cannabisul medicianal.
  • Lasconi: Pentru mine, lupta împotriva drogurilor va fi o prioritate. Pe de altă parte, nu cred că ar trebui pedepse mai mari pentru cei care consumă, pentru că ei sunt victimele. Suntem pe ultimele locuri la nivel european cu privire la centrele de dezintoxicare, și la fel și pentru cei care joacă la păcănele, alcoolici. Ar trebui să avem bani din fonduri europene să facem astfel de centre. Susțin cannabisul medicinal. Nu am consumat niciodată.

Micutzu, către Lasconi, râzând: Să încercați, doamnă. Sala râde.

Pauză de 10 minute. După această pauză urmează ca cei doi contracandidați să își pună câte două întrebări. Apoi, societatea civilă va pune întrebări.

„Nu vă răspund la întrebări, domnule Simion”, a spus Lasconi după ce liderul AUR a spus că are întrebări pentru candidata USR.-

Pe cine ar propune Lasconi și Simion în funcția de prim-ministru?

Scenariu: pe cine nominalizați ca prim-ministru?

  • Simion: Propunerea de premier este vicepreședintele AUR, Marius Lulea, care are peste 10.000 de proiecte finalizate.
  • Lasconi: Am spus, pe domnul Bolojan.

Micutzu spune că și Bolojan e controversat, pentru că i-au dispărut brusc datoriile după ce a devenit politician și alte controvese. Simion adaugă: „E și premierul propus de Ciolacu”.

Lasconi răspunde râzând: Eu l-am propus prima!

Cu privire la acuzațiile asupra lui Bolojan, Lasconi întreabă ce au făcut instituțiile statului în acest caz.

Lasconi intervine și încearcă să puncteze, spunând că printre aceste proiecte se numără și Ambasada Chinei: „Nu ați făcut nimic pentru țara asta”.

  • Simion răspunde iritat: Dacă încep să detaliez CV-ul meu… pot să o fac. Dacă vrea să atace gratuit, îi spun că am fost angajat din ziua în care am terminat masterul. Mi-am făcut studiile la universități de stat din România. Marius a făcut lucrări de proiectare: 10.000 de lucrări. Nu a făcut Ambasada Chinei, a făcut o clădire comercială a Ambasadei Ruse, nu el, ci proiectarea. Din 10.000 de contracte, că ai subcontractat pentru o clădire… E o chestiune pe care o puteți spune… Veniți cu dovezi.

Micutzu spune că Lulea a scris o carte în care îl scuză pe mareșalul Antonescu. Simion răspunde: „Ați citit cartea? Ce titlu are?”. Micutzu spune că nu știe exact. Simion: Eu știu că avea un nume: Un erou sau un personaj controversat? Nu e o carte în care elogiază.

Micutzu: Dar nu e clar…?

Simion spune că doar istoricii pot spune acest lucruri: „Eu nu aș avea cum să mă exprim asupra acestui subiect”.

Simion: Republica Moldova este un stat artificial

Dle Simion, ce faceți cu interdicția în Republica Moldova, dacă ajungeți președinte? Cum rezolvați?

  • Simion: Bănuiesc că dacă dna Maia Sandu dorește o întâlnire, guvernarea poate hotărî ridicarea restricțiilor. Și cred că e în interesul ambelor state să se întâmple acest lucru. În situația descrisă de dvs., este clar că eforturile de integrare în UE vor fi stopate de un guvern pro-rus. Se va juca acest joc, că au venit pro-rușii… că au fost pro-europenii. Republica Moldova, din punctul meu de vedere, o spun, este un stat artificial, apărut după Uniunea Sovietică…

Dar cum vi se pare această imagine, de președinte care nu are voie să calce în două țări vecine? Imaginea asta de președinte care intră pe TikTok live cu interlopi. Cum credeți că dă chestia asta?

  • Eu în momentul în care dialoghez cu dvs, când intru pe TikTok și accept să vorbesc cu oameni random, nu stau să-i întreb de dosare penale. Am fost acuzat că m-am întâlnit cu agenți ruși. Motivul interdicțiilor în Ucraina și Rep. Moldova este apărarea drepturilor minorităților din acele țări. Mi-am făcut datoria de român de fiecare dată.

Lasconi: În Consiliul de Securitate e și Rusia. Simion: Mă bucur că ați învățat

Dacă Maia Sandu rămâne singura pro-europeană cu un conflict cu un guvern pro-rus ce faceți?

  • Simion: România a susțint mereu Republica Moldova, cred că asta este strategia.
  • Lasconi îl atacă din nou pe Simion: Eu nu știu cum se poziționează dl. Simion, pentru că este persoana non-grata acolo, dar eu o voi susține pe Maia Sandu acolo. Și în calitate de primar am încercat să organizez o întâlnire cu primari din Republica Moldova, să îi pregătesc cum să acceseze fonduri europene, să fie pregătiți.

Scenariu: dacă sunteți președinte și Rusia atacă Moldova, ce faceți?

  • Simion: Sunt toți partenetii din NATO, deschid granițele pentru ajutoare și refugiați și cer o intervenție a ONU și convocarea Consiliului de Securitate.

Lasconi: Pe bune? În Consiliul de Securitate e și Rusia.

Simion: Mă bucur că ați învățat… Astea sunt procedurile.

  • Lasconi: Onul este total ineficient. Uneltele pe care le ai sunt CSAT, Casa Albă, NATO. Nu putem interveni acolo militar, dar umanitar putem să o facem, dar eu voi avea un important cuvânt de spus să ajutăm Republica Moldova.

Simion: „Cred că știți că suntem un partid aproape trumpist”

Ucraina este văzută la nivel internațional ca stat agresat, pe bună dreptate. Și Israelul e văzut la fel, deși peste 40.000 de oameni, de fapt 70.000 au murit în Gaza. Aveți în plan să schimbați abordarea României în această privință?

  • Simion: Statul român a adoptat soluția celor două state, pe care din ce în ce mai multe state o adoptă. Soluția este să funcționeze cele două state. Nu putem să nu înțelegem că România a fost odată un mediator, acum nu mai contăm. Cu siguranță Israelul a fost un stat agresat, prin atacurile Hamas, nu cred că cineva sănătos la cap care nu înțelege că Hamas e o organizație teroristă. Totuși, asta nu scuză ce se întâmplă în Gaza. Este oribil ce se întâmplă, nu poți face o curățenie din aceasta. Trebuie un armistițiu urgent, cred că ajutoarele umanitare trebuie să ajungă în zonă.
  • Lasconi: Niciun război nu-și are rostul. Mă doare foarte tare când văd copiii morți în Fâșia Gaza. Primul lucru, aș trimite ajutoare umanitare acolo, să lase să fie trimise ajutoarele umanitare. Probabil Netanyahu va mai fi lăsat să facă la fel încă două luni. Cred că Donald Trump se va impune. Nu cred că Israel va asculta de vocea românilor, dar cred că Trump va avea o poziție și față de Iran și va impune o sancțiune, mai ales că au încercat să îl și asasineze.

Întrebare pentru Lasconi, de la Micutzu: Care e poziționarea dvs?

  • Lasconi: E greu să te poziționezi, dacă stai să te uiți la ce state sunt în Orientul Mijlociu, poți spune că Israel e singurul stat democratic. Pe de altă parte, există victime și ar trebui să oprească focul și să vorbească unii cu alții.

Întrebare pentru Simion, de la Micutzu: În cazul în care ajungeți președinte, cum vă poziționați?

  • Implicarea României în această chestiune. Odinioară eram cunoscuți ca mediatori în Orientul Mijlociu. Trebuie să intervenim pentru a impune pacea. Mă poziționez pentru pace.
  • Dar dacă toate statele vorbesc despre Israel ca fiind un stat agresat, cum vă poziționat?
  • În urma atacurilor din 7 octombrie putem considera asta. Acum, categoric ,nu se mai află în pericol prin prisma relației cu Palestina. Vedem că au loc și alte conflicte, Liban. Cu siguranță trebuie să fim prieteni cu toate părțile implicate dacă ne dorim să promovăm pacea.

Simion vrea o replică.

„Cred că știți că suntem un partid aproape trumpist. Trebuie să fim sinceri și să spunem că Trump a avut poziții pro Israel destul de des și nu cred că va reuși să impună o soluție a păcii. Sperăm să facă acest lucru cu cât mai puține concesii în războiul dintre Rusia și Ucraina”, a spus el.

Despre serviciile secrete. Lasconi: O să numesc un civil. Ce e atât de complicat?

Cum veți rezista tentanției de a vă baza pe serviciile secrete pentru a avea acces la anumite arii ale guvernării?

  • Lasconi: Nu voi folosi serviciile pentru propriul meu interes, așa cum a făcut Iohannis, sau așa cum cred că a făcut Iohannis. Serviciile trebuie să își facă treaba și cred că o să o facă și în cazul dlui Simion, să vedem, a avut relații cu rușii?

Moderatorul îi atrage atenția lui Lasconi să răspundă la întrebări: „Am răspuns. Nu voi folosi serviciile pentru mine”.

  • Simion: Cred că de multe ori a fost o problemă la nivelul decidenților că nu au folosit informațiile primite corect. Este rolul serviciilor să își facă treaba și decidenții să acționeze în consecință. Dacă începem să vorbim neprobat… Pot începe și eu. S-au dovedit aceste chestiuni în spațiul public că nu sunt adevărate. Eu nu vreau să fac atac la persoană în această dezbatere, cred că așa este civilizat.
  • Lasconi revine: Nu există un control parlamentar real asupra serviciilor. Aceste comisii au arătat că sunt ineficiente.
  • Simion: Sunt mai multe servicii. La SRI nu există într-adevăr director civil. SPP-ul mai e care e singurul serviciu care poate avea director militar, dar totuși nu avem și avem un civil. Comisiile de control asupra SRI și SIE din Parlament nu își fac treaba. Au făcut-o doar o scurtă perioadă de timp, când a fost vorba de protocoalele din justiție. Sper să nu revenim iarăși la perioada în care serviciile să se implice în justiție, presă și mediul economic. Din păcate, sunt destul de prezente, au firme, au oameni în mai toate partidele politice.

Micutzu – George Simion: „Tocmai ne explicați ce înseamnă troll?„ / „Dvs sunteti troll, dar din ăsta real”

Cât de importante sunt serviciile secrete în numirea președintelui?

  • Lasconi: Eu cred că sunt influente, am văzut acel reportaj de la Recorder cu Ioahnnis. Nu cred că serviciile ar trebui să conducă această țară. Această țară trebuie condusă de oameni. Iar serviciile să își facă treaba pe felia lor. Mi se pare că e există o influență mult prea mare în zona politicului. Cine credeți că ar numi un om cu bună credință în fruntea serviciilor în afară de mine? Pentru că la ceilalți candidați nu-mi rezultă asta.
  • Simion: Nu există control civil concret asupra serviciilor secrete de peste 1 an de zile SRI nu are director civil, așa cum cere legea. Cu siguranță în spațiul public există cazuri, de la declarațiile nefericite ale lui Mircea Geaonă: „Nici noi nu știm câți suntem”, până la acuzații de implicare, din partea unor candidați la prezidențiale. Trebuie dovedite aceste lucruri. Eu am acuzat public intervenția acestor servicii.

Simion spune că nu are nicio fermă de troli, întrebat de Lasconi.

Jurnaliștii au relatat despre cazurile de credite false ale IFN-urilor. În martiea, Parlamentul a adoptat un proiect prin care dobânzile să fie plafonate. Claudiu Năsui, USR, s-a opus, spunând că dacă IFN-urile dispar, oamenii apelează la cămătari. Dvs. ce credeți?

  • Lasconi: Ar trebui să vorbim cu oamenii care se pricep și societatea civilă. Cred că ar trebui luată o decizie înțeleaptă. Eu nu am la priorități asta cu IFN-urile. Economic, prioritatea este ca românii să rămână cu mai mulți bani pe munca lor.
  • Simion: Păcăleală găsim și în cazul Nordis. Deși am fost acuzat că nu avem un plan pt. România, de doamna Lasconi, noi am venit cu 200 de măsuri concrete. IFN-urile și băncile trebuie reglementate. Am votat contra acelui proiect de lege, tocmai pentru că IFN-urile sunt lăsate să zburde cu comisioane. Românii care sunt în risc de sărăcie, 33% dintre români, sunt nevoiți, pentru că nu pot lua de la bănci, sunt nevoiți să meargă la astfel de instituții care nu sunt altceva decât cămătari legali. Avem o problemă și cu băncile din România, pentru că ei cresc ratele. Mi-au spus mulți că nu e atribuția președintelui asta. Dar președintele, guvernul, trebuie să reglementeze acest sistem. Băncile din România obțin profituri pe seama noastră. Aș merge până la interzicerea IFN-urilor, la fel ca alte state UE.

Întrebare pentru Lasconi: Vizavi de sărăcia prin care trec românii, nu credeți că asta ne aduce în situația în care românii apelează la IFN-uri și de asta ar trebui să aveți o poziție?

  • Ar trebui să fie condiții avantajoase, pentru că acum dobânzile sunt foarte mari. Trebuie să îi sprijinim pe români, nu să îi încurcăm. Dacă ar funcționa instituțiile statului și la prima păcăleală aceste IFN-uri ar dispărea, ar fi altceva. Deci am o poziționare.
  • „Se împotrivește doamna Lasconi, dar eu știu că eu și USR avem multe puncte comune” / „Doamne ferește”

Cu câți bani poate trăi decent o familie cu trei membri?

  • Lasconi: Ca să trăiești civilizat ai avea nevoie de 10.000 de lei. Deja s-au scumpit foarte multe. Eu văd ce înseamnă să trăiești din indemnizația de primar, dar 30 de ani am lucrat numai în privat și știu ce înseamnă și cred că știu mulți oameni. Cred că asta ar fi o sumă corectă. Dar nu știu din ce trăiește dl. Simion, că a zis că își donează indemnizația. Și am văzut declarația de avere care e la fel de goală ca planurile pentru România. Chiar îmi este milă, poate îl putem ajuta cumva pe domnul Simion… Nu știu cum trăiește. Aș fi curioasă să aflu.
  • Simion: Domnul Micutzu. Suntem la dezbatere sau la roast? Dacă începem cu chestiuni de genul ăsta, trebuie să îi reamintim doamnei Lasconi că a fost consilieră la un parlamentar în 1996. De asemenea, dacă ar fi să începem un roast… Soțul dumneai e angajat la USR… Eu am prezentant mereu că un parlamentar are 1.000 de euro pt. chirie, 1.000 de euro diurnă. 37.000 de lei pentru toate cheltuielile parlamentar. Statul român are grijă de un parlamentar dându-i niște sume enorme. Iar din acele sume, indemnizația propriu zisă easte undeva la 12.000 de lei. Eu am avut o proprire din cauza amenzilor, iar 90% din suma de 7.000 de lei am donat-o, pentru că am telefon, mașină asigurată de Parlament. Insinuările astea zău dacă își au locul…
  • Simion: Coșul minim pe persoană este undeva la 3.500 de lei. Eu am cheltuieli mai mari pentru băiețelul meu, deci în cazul meu, undeva la 12-13.000 de lei pe lună.

Lasconi întreabă de unde are banii ăștia: „De la statul român, doamna Lasconi, la fel ca dvs.”.

„Am acești bani din ce rămâne de la Parlament și din salariul soției mele, e profesor debutant și are un salariu de 3.200 de lei”, a spus Simion.

„Noi și USR-ul avem multe puncte comune”, a zis Simion. Lasconi: „Doamne ferește”.

Veți prezenta dovezi doamna Lasconi legat de PSD și AUR?

  • Ce dovezi…? Eu doar am întrebat.

Simion explică câți bani dă pe un advertorial, 5.000 de euro.

Întrebare pentru Simion. Discuția a avut loc până la urmă cu dl Cristian Popescu Piedone?

  • Simion: Nu în acel sens. Ultima dată când am vorbit cu Piedone a fost acum 5 luni. Dar discuția din spațiul public nu e autentică. Nu a avut o discuție ca aceea loc.

Ambii condamnați sumele pentru partide de la buget. Ca statistică a crescut statistica de vreo 27 de ori în ultimii ani. De ce totuși folosiți subvențiile?

  • Lasconi: Pentru că există acești bani. Pentru că în celelalte partide mari sunt tot felul de afaceri dubioase și bani aduși la pungă și procurorii ar trebui să își facă treaba. Eu sunt uimită că dl Simion zice de PSD, dar reclamele cu dumnealui sunt de patru ori mai promovate decât ale PSD-ului. Când vrei să intri pe o știre din România din diaspora, vezi trei fețe ale domnului Simion. Eu chiar sunt uimită că se plânge… Sau i le promovează PSD-ul. Sunt uimită, cred că îl ajută PSD-ul.

Lui Lasconi i se cer dovezi: „Pot să pun un semn de întrebare… Avem patru advertoriale în diaspora cu domnul Simion. De unde plătește domnul Simion?”

  • Simion: Pentru noi, diaspora este o bază importantă de votanți, evident că strategia noastră se îndreaptă într-acolo. La fel cum apare în documente, sunt plătite de noi. Fac parte din cheltuielile eligibile. Cum dvs. ați dat în jur de 2 milioane, la fel am făcut și noi cheltuieli. Costă în jur de 5.000 de euro un advertorial din câte știu. Sunt plătite din banii noștri de campanie, nu ai PSD-ului. Să lansezi așa o fumigenă și să nu ai dovezi… În această campanie am tot fost atacat.

Lui Simion i s-a atrat atenția că nu s-a referit la romi cu termenul corect. El a recunoscut că e vorba de rasism și a spus că e o problemă de „dublu standard”.

Micutzu: Spuneți câți bani ați dat pe campanie și de unde:

  • Lasconi: Pe campanie sau în campanie? De când a început precampania. Eu am preluat un contract din decembrie anul trecut pentru afișele de pe blocuri și așa mai departe. Cred că au fost peste două milioane de euro. Nu știu toate cifrele exact, dar vi le pot pune la dispoziție. Noi avem o campanie transparentă. Până la momentul ăsta nu știu câte împrumuturi am strâns, dar am făcut apel la colegii mei, pentru că aceste împrumuturi pot fi recuperate după verificările făcute de AEP. Sunt câteva milioane de euro, dar nu știu suma exactă.
  • Simion: În precampanie 3 milioane de euro: tot afișajul stradal și închiriere, prelucrare, realizare de bannere. În actuala campanie, 1,9 milioane de euro, până acum, din donații și împrumuturi. Asta e legea. În precampanie, așa cum a spus dna Lasconi, o sursă este subvenția partidelor politice. Este mult prea mare această sumă. Au mărit-o recent. PSD-ul, din ce am citit în presă, la Cristian Andrei, a plătit o sumă enormă din subvenția publică. Noi am construit un spital mobil, nu ne-au lăsat să fie un spital real, care a circulat prin țară, în locuri greu accesibile și am ajutat, au fost asitente medicale, medici, care au sprijinit românii din mediile rurale.

Faptul că ați făcut un spital AUR nu e campanie:

  • E o formă de marketing politic. Sigur că orice faptă bună îți aduce și voturi.

Fiecare candidat are timp să răspundă la o întrebare timp de două minute.

Gazda prezintă atribuțiile președintelui: ce poate, și ce nu poate să facă cel care ocupă această funcție. Prima întrebare: Cum ați strâns semnăturile?

  • Lasconi: Eu le-am strâns pe bune. Cu emoții. Chiar dacă domnul Simion spunea că sunt greu de strâns. A fost greu să le strângem, dar am reușit. Am strâns zilnic, nu știu exact nr. de zile. Sunt strânse pe bune, se pot verifica. Când voi ajunge președinte voi cere să se verifice autenticitatea semnăturilor celorlalte partide. Se pot verifica semnăturile noastre. Mai mult de 200.000 de oameni au semnat.
  • Simion: Noi le-am strâns cu nr. de telefon, să nu avem dubii asupra autenticității lor. Sunt niște piedici care nu au permis unor partide mai micuțe să aibă candidați. Sunt autentice, sunt pe bune. Când voi fi președinte îmi asum că vom reduce nr. de semnături necesare, este cel mai mare prag la nivelul UE. Este o problemă reală cu accesul la competiția electorală. Avem o problemă cu democratizarea spațiului public. Eu strâng semnături în diferite campanii civice și din 2019 în scop politic. Nu cred că mai mult de 20-30.000 de semături am reușit să le strângem în stradă. Noi am reușit având o rețea după alegerile din iunie de consilieri locali și primari. Prin această rețea am reușit să le strângem, fiecare strângând din cercul lor. Eu am fost singurul care am recunoscut public că se întâmplă fraude, nu neapărat că vrei tu, dar îți sunt aduse din anumite surse. Este tare greu de verificat. De asta la aceste alegeri am cerut un nr. de telefon și prin sondaj am făcut verificarea anumitor semnături. Am găsit din rândul celor care ne-au adus semnături care habar nu aveau că semnaseră.

Dezbaterea a început. George Simion și Elena Lasconi sunt prezenți

„Se tem de dezbateri. Ei știu că pot obține voturile prin manipulare, prin cumpărare de voturi. Așa că nu pot decât să o felicit pe dna Lasconi că e aici”, a spus Simion la începutul emisiunii.

Ce spun sondajele de opinie despre șansele celor doi

Potrivit unui sondaj realizat de AtlasIntel în perioada 15-20 noiembrie și obținut în exclusivitate de HotNews.ro. Bătălia pentru intrarea în turul al doilea este în continuare între George Simion și Elena Lasconi, la o diferență infimă. 

Datele îl arată pe Marcel Ciolacu în continuare favorit în cursa prezidențială. Premierul deschide clasamentul cu un scor de 24,3%. George Simion are un scor de 15,4%, urmat de candidata USR, Elena Lasconi, cu 15,3%. Cei doi au urcat cu câte un procent față de sondajul anterior, publicat în 14 noiembrie.

Pe locul al patrulea se află Nicolae Ciucă, liderul PNL adunând 12,1%, cu cea mai mare creștere față de precedentul sondaj, de acum 8 zile. Atunci Ciucă era cotat la 10,2%.

Aceasta este cea de a doua dezbatere electorală între candidațiii la prezidențiale. Prima a avut loc luni, 18 noiembrie, și a fost găzduită de televiziunea Digi24. La ea au absentat Marcel Ciolacu și Nicolae. Prezenți în studio, timp de peste trei ore, au fost Elena Lasconi, George Simion, Mircea Geoană, Kelemen Hunor, Cristian Diaconescu și Ludovic Orban. Ultimul și-a anunțat retragerea din cursă și susținerea pentru Elena Lasconi.

Cine este Micutzu, gazda dezbaterii?

Cosmin Nedelcu, alias Micutzu, este unul dintre cei mai cunoscuți actori de comedie din România. S-a lansat în stand-up, iar recent a jucat în filme cu mare succes la public, printre care Teambuilding (2022), unde a fost și co-scenarist și co-regizor, și Taximetriști (2023).

Teambuildinig a devenit cel mai de succes film românesc din ultimii 30 de ani, cu aproape 600.000 de bilete vândute. Iar podcastul „MCN Podcast”, realizat de Micutzu, a devenit primul podcast românesc care a intrat în topul global de pe Youtube.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro