Sari direct la conținut

Guvernul ia în calcul un program "Rabla" pentru becuri

HotNews.ro
Bec economic, Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia
Bec economic, Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Executivul ia în calcul instituirea unui program „Rabla” pentru becuri, în încercarea de a reduce ”conştient” risipa, în contextul crizei energetice și al exploziei facturilor, conform unor surse guvernamentale.

Prin acest program, becurile cu filament ar urma să fie înlocuite cu becuri led, detaliile urmând să fie analizate până săptămâna viitoare de către Ministerul Mediului, care a discutat despre măsura de înlocuire a becurilor cu filament cu becuri led atât pentru populaţie, cât şi pentru instituţii.

De asemenea, toate ministerele cu politici pentru energie ar urma să vină cu propuneri în contextul crizei energetice.

Premierul Nicolae Ciucă a cerut miercuri miniștrilor să vină cu planuri de măsuri de reducere a risipei de energie electrică în instituțiile statului. Măsurile ar trebui prezentate în ședința de Guvern de peste 2 săptămâni.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dat și un exemplu de măsură care ar putea fi luată.

  • „La noi în România lucrurile se pot face… cred că avem o marjă de manevră mult mai mare decât celelalte state. Cred că la noi atât in zona casnică cât și non casnică, instituții publice cred că este loc de exemplu de schimbarea corpurilor de iluminat care nu sunt eficiente cu corpuri eficiente de iluminat, ceea ce e posibil ca în alte state membre acest lucru să fie făcut deja. Avem posibilități de a…”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, referitor la propunerile Comisiei Europene de reducere a risipei de energie electrică.

Comisia Europeană a propus o intervenție de urgență pe piețele europene ale energiei pentru a face față recentelor creșteri dramatice ale prețurilor, prin măsuri excepționale de reducere a cererii de energie electrică, care să contribuie la reducerea costului energiei electrice pentru consumatori, precum și măsuri de redistribuire a excedentului de venituri din sectorul energetic către consumatorii finali.

Una dintre propuneri este obligația statelor membre UE de a reduce consumul de energie electrică cu cel puțin 5% în timpul orelor de vârf, conform documentului final al Comisiei Europene, publicat miercuri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro