Sari direct la conținut

Alexandr Lukașenko vrea să-i lase fără cetățenie pe bielorușii plecați din țară: „Sunt infractori”

HotNews.ro
Alexandr Lukasenko, Foto: Maxim GUCHEK / AFP / Profimedia
Alexandr Lukasenko, Foto: Maxim GUCHEK / AFP / Profimedia

Dictatorul bielorus Alexandr Lukașenko dorește ca bielorușii care au părăsit țara să rămână fără cetățenie, relatează site-ul rusesc de știri Lenta.

„Sunt acești oameni demni să rămână cetățeni ai Belarusului dacă au fugit din țara lor natală și chiar au rupt legăturile cu aceasta?” a întrebat Lukașenko la o ședință privind modificarea legislației privind acordarea cetățeniei și amnistia.

Acesta a precizat că s-a făcut o propunere de a priva „infractorii” de cetățenie, fără a menționa sursa propunerii.

Lukașenko a mai spus că problemea acordării cetățeniei ar trebui abordată cu „grijă și atenție”, remarcând necesitatea de „a avea de-a face” cu bielorușii care au primit pașaport polonez sau alte documente similare.

„În prezent, țara noastră se află sub o presiune fără precedent din partea Occidentului. Dar chiar și în astfel de condiții, societatea bielorusă rămâne consolidată și unită”, a mai spus acesta, citat de Belta.

Opoziția bielorusă a fugit din țară

Deși numărul bielorușilor care au părăsit țara ca urmare a reprimării brutale a protestelor care au izbucnit în urma fraudării alegerilor prezidențiale din august 2020 nu este cunoscut, toți liderii opoziției fie au părăsit țara, fie au fost încarcerați de autoritățile de la Minsk.

Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziției aflate în exil, l-a acuzat luna trecută pe Lukașenko că a târât Belarusul în războiul împotriva Ucrainei pentru ca Rusia să îl mențină la putere.

„Lukaşenko este un colaborator. El a târât Belarusul în acest război şi pentru ca Rusia să îl menţină la putere el face acum orice i se cere”, a subliniat Tihanovskaia.

Cu toate că a permis trupelor rusești să atace Ucraina de pe teritoriul bielorus și a pus la dispoziția Moscovei aerodromurile sale militare, analiștii consideră puțin plauzibilă varianta ca Lukașenko să trimită trupe bieloruse în Ucraina.

O amplă analiză publicată înspre sfârșitul lunii august de către CEPA, Centrul de Analiză Politică Europeană, oferă trei motive principale pentru reticența acestuia, în pofida presiunilor puse de Kremlin: slaba dotare a acestora, numărul redus al trupelor și faptul că acestea nu își doresc să lupte împotriva ucrainenilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro