Sari direct la conținut

Senatul a modificat din nou legea avertizorilor de integritate / Camera Deputaților decide forma finală

HotNews.ro
Lucrari in Senatul Romaniei, Foto: AGERPRES
Lucrari in Senatul Romaniei, Foto: AGERPRES

Senatul a reexaminat și adoptat, joi, legea privind protecţia avertizorilor în interes public. Senatorii au ținut cont de obiecțiile formulate de președintele Klaus Iohannis dar au menținut un amendament controversat care descurajează raportarea anonimă. Cu 76 de voturi pentru și opt împotrivă şi trei abţineri, proiectul de lege va intra în dezbaterea Camerei Deputaților care este și forul decizional în acest caz.

Unul dintre amendamentele menținute din forma controversată descurajează raportarea anonimă, mai exact raportările trebuie să includă calitatea persoanei care face raportarea.

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Cristian-Augustin Niculescu-Ţâgârlaş, a precizat că prin amendamentele admise sunt respectate atât drepturile avertizorilor, cât şi drepturile individuale ale persoanelor. El a menţionat domeniile în care legea avertizorilor nu se aplică: siguranţa naţională, medical, protecţia informaţiilor între avocat şi client.

„Drepturile individuale sunt respectate şi garantate, dar este încurajată posibilitatea românilor de a da informaţii utile pentru identificarea şi descoperirea unor încălcări ale legii”, a menţionat Niculescu-Ţâgârlaş, potrivit Agerpres.

Plenul Senatului a adoptat, prin vot, raportul Comisiei juridice şi a admis cererea de reexaminare a preşedintelui României, fiind preluate obiecţiile şefului statului.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Legea avertizorilor de integritate a fost adoptată pe repede înainte de Parlament, la finalul sesiunii legislative din vară. Proiectul de lege a fost contestat puternic de societate civilă iar președintele Klasu Iohannis l-a retrimis Parlamentului la reexaminare.

Modificările controversate la legea avertizorilor publici

  • s-a eliminat posibilitatea raportării anonime astfel este exclusă prezumția bunei credințe a avertizorului;
  • avertizorii au dreptul de a divulga public informațiile privind încălcarea legii doar după trei luni de zile și doar dacă au raportat intern în prealabil,
  • raportările avertizorilor trebuie distruse obligatoriu după doi ani de zile;
  • unităţile administrativ-teritoriale foarte mici, sub 10,000 de locuitori, nu se pot asocia pentru a aplica legea, contrar recomandărilor din Directivă
  • companiile sub 50 de angajaţi din domeniul energiei, pieţei de capital, fondurilor de investiţii, asigurărilor, pensiilor facultative etc. sunt exceptate de la instituirea sau menţinerea de canale interne de raportare şi proceduri pentru raportarea internă şi pentru întreprinderea unor acţiuni subsecvente
  • a scăzut cu două treimi amenda pentru dispunerea, de cel puţin două ori, a unor represalii în considerarea aceleiaşi raportări.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro