Excedentul de cont curent al Rusiei se apropie de 170 de miliarde de dolari în șase luni, în pofida sancțiunilor occidentale
Potrivit Băncii Centrale a Rusiei, excedentul de cont curent al țării s-a triplat față de aceeași perioadă din 2021. Două motive cheie au dus la acest lucru – prețurile record ale energiei, în primul rând pentru principalele exporturi ale Rusiei, gazele și petrolul, și o scădere puternică a importurilor țării din cauza sancțiunilor occidentale, potrivit Pravda.ua.
Odată cu sancțiunile impuse Rusiei pentru invazia sa în Ucraina, statul agresor și-a triplat balanța de cont curent de la an la an, ajungând la 166,6 miliarde de dolari.
Acest lucru este evidențiat de datele preliminare publicate de Banca Centrală a Federației Ruse. Contul curent este suma dintre balanţa comercială (exporturi minus importuri), venitul net din străinătate și transferurile curente nete.
Astfel, în iulie-iunie 2022, excedentul de cont curent a fost de 166,6 mld. dolari, ceea ce este de circa trei ori mai mare decât în aceeași perioadă a anului 2021, când a fost de 50,2 mld. dolari.
Motivul este că veniturile din exporturile către Rusia au crescut semnificativ ca urmare a prețurilor record la energie și a absenței sancțiunilor asupra gazului și petrolului rusesc (embargoul petrolier impus de UE prin cel de-al șaselea pachet de sancțiuni începe în februarie 2023).
Pe de altă parte, importurile în această țară au scăzut semnificativ ca urmare a sancțiunilor, ceea ce a dus la o creștere a profiturilor.
Se presupune că deficitul total al celorlalte componente ale balanței de cont curent a rămas la nivelul anului precedent.