După ce societatea condusă de Rafila a primit bani big farma prin intermediar, Ministerul Sănătății propune o lege care obligă medicii și organizațiile să declare astfel de sponsorizări
Ministerul Sănătății a publicat recent un proiect de Ordin de ministru, semnat de Alexandru Rafila, care, dacă va intra în vigoare, va obliga medicii și organizațiile medicale care primesc sponsorizări de la industria farma să declare și banii primiți prin intermediari, nu doar pe cei veniți direct de la companiile de medicamente. O astfel de reglementare ar fi obligat Societatea de Microbiologie, condusă de Rafila, să facă publice sponsorizările big farma pe care le-a primit prin firma de evenimente a unui consilier al ministrului.
Potrivit documentului publicat pe site-ul ministerului, necesitatea acestei prevederi „a rezultat din practica ultimilor ani, din situația în care, dacă activitatea de sponsorizare se derula prin unul sau mai mulți intermediari, aceste activități nu erau raportate considerându-se că nu fac obiectul Ordinului ministrului sănătății nr. 194/2015”.
Într-o astfel de situație a fost chiar Societatea de Microbiologie, condusă de Alexandru Rafila, care a beneficiat de sponsorizări de la industria farma printr-o firmă intermediar, în timpul mandatului său de ministru al Sănătății, după cum a arătat HotNews, într-o serie de investigații.
Înainte ca Rafila să devină ministru, acum trei ani, sponsorizările de la aceleași companii veneau direct către Societatea Română de Microbiologie, fără să treacă printr-un intermediar.
Firma intermediară este a consilierului numit de Rafila în consiliile de administrație a patru spitale, Antibiotice Iași și Unifarm
În timpul mandatul său, banii au început să treacă prin firma Ella Traveland, care organizează evenimentele societății medicale. Ella Traveland primește banii de la big farma destinați Societății Române de Microbiologie în calitate de „organizator logistic”.
Firma Ella Traveland are 3 acționari: Mihaela Dragomir, soțul ei, Laurențiu Dașcă – fost manager al Spitalului SRI „Agrippa Ionescu” și Cătălin Lungu, fiul din prima căsătorie al Mihaelei Dragomir, care este și directorul Ella Traveland.
În decembrie 2021, la o lună după instalarea lui Alexandru Rafila la conducerea Ministerului Sănătății, Lungu a devenit consilierul său la minister. La început a fost consilier plătit, iar acum este consilier onorific.
În ultimul an și jumătate, Cătălin Lungu a fost numit de Alexandru Rafila în consiliile de administrație a patru spitale, al Antibiotice Iași și al Unifarm.
Ordinul propus la final de mandat
Medicii și asistenții medicali din România, precum și organizațiile profesionale din zona medicală, au, începând din anul 2014, obligația legală de a declara toate sumele obținute din sponsorizări în urma contractelor încheiate cu producătorii de medicamente, reprezentanţii acestora în România sau cu distribuitorii de produse farmaceutice.
Declarațiile sunt centralizate și publicate de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), instituție aflată în subordinea Ministerului Sănătății, pe site-ul propriu.
În anul 2016, raportul „Relaţiile financiare dintre industria farmaceutică și sistemul medical românesc”, realizat de Observatorul Român de Sănătate, constata însă că, la acel moment, exista „un număr semnificativ de raportări incomplete/imprecise” către Agenția Națională a Medicamentului în ceea ce privește sponsorizările din industria farmaceutică.
Raportul a fost actualizat în anul 2017, când Observatorul Român de Sănătate atrăgea din nou atenția că mulți medici din România nu declarau sponsorizările primite de la companiile farmaceutice. Ulterior anului 2017, nu sunt disponibile alte analize independente ale datelor privind sponsorizările raportate de medici către ANMDM.
Necesitatea acestei prevederi „a rezultat din practica ultimilor ani…”
Noul ordin propus de Ministerul Sănătății prevede ca „în cazul în care sponsorizarea se realizează de către DAPP (deținătorul autorizației de punere pe piață a medicamentului – n.red.) prin unul sau mai mulți intermediari, atât DAPP, cât și beneficiarul sponsorizării au obligația să declare activitatea de sponsorizare, inclusiv atunci când intermediarul nu are obiect de activitate în domeniul medicamentului de uz uman sau al dispozitivelor medicale”.
Potrivit documentului, „se instituie obligația declarării activității de sponsorizare desfășurate între un beneficiar și sponsor, chiar și atunci când această relație nu este una directă, ci prin intermediul unuia sau mai multor intermediari”.
Necesitatea acestei prevederi „a rezultat din practica ultimilor ani, din situația în care, dacă activitatea de sponsorizare se derula prin unul sau mai mulți intermediari, aceste activități nu erau raportate considerându-se că nu fac obiectul Ordinului ministrului sănătății nr. 194/2015”, se mai arată în referatul de aprobare.