Senatul SUA a ratificat aderarea Suediei și Finlandei la NATO
Senatul american a votat, miercuri, pentru aprobarea unei rezoluţii de ratificare a aderării Suediei şi Finlandei la NATO, un vot istoric menit să consolideze blocul de apărare în contextul războiului Rusiei din Ucraina, transmite CNN. Un singur senator s-a opus.
NATO şi-a oficializat invitaţia adresată Suediei şi Finlandei de a se alătura alianţei la sfârşitul lunii iunie, iar decizia trebuie să ajungă la parlamentele şi legislativele celor 30 de state membre pentru ratificarea finală.
Preşedintele Joe Biden a trimis protocoalele pentru ratificare la Senat în iulie, deschizând calea pentru vot, care trebuia să fie aprobat de două treimi din Senat pentru a avea succes.
Un singur senator s-a opus
Rezultatul final al votului din Senat a fost de 95 la 1, senatorul republican Josh Hawley din Missouri votând în opoziţie, iar senatorul republican Rand Paul din Kentucky votând ”prezent”.
Liderul majorităţii din Senat, Chuck Schumer, a anunţat marţi că va avea loc votul pentru aprobarea rezoluţiei de ratificare a cererii de aderare la NATO a Suediei şi Finlandei şi a precizat că i-a invitat pe ambasadorii Finlandei şi Suediei să se alăture la tribună în timpul dezbaterilor şi votului.
„Alianţa noastră NATO este piatra de temelie care a garantat democraţia în lumea occidentală de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Acest lucru întăreşte şi mai mult NATO şi este deosebit de necesar în lumina recentei agresiuni ruseşti”, a declarat Schumer în remarcile făcute de la tribuna Senatului.
„Când liderul McConnell şi cu mine ne-am întâlnit cu preşedintele finlandez şi cu premierul suedez în luna mai, ne-am angajat să facem acest lucru cât mai repede posibil şi cu siguranţă înainte de a pleca acasă pentru vacanţa din august”, a spus Schumer.
Care este următorul pas
Odată ce Senatul va aproba protocoalele de aderare la NATO ale Suediei şi Finlandei, „următorul pas în procesul de ratificare este ca preşedintele să semneze un instrument de ratificare a tratatului”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat pentru CNN.
„Odată ce preşedintele a semnat un instrument de ratificare, acel instrument este depus (în cazul unui tratat multilateral) la depozitarul tratatului”, care, în cazul NATO, este Departamentul, a precizat purtătorul de cuvânt.
Aranjamentele finale pentru depunerea instrumentului de ratificare nu au fost încă făcute, a declarat purtătorul de cuvânt pentru CNN.
Liderul minorităţii din Senat, Mitch McConnell, a prezis, în remarcile făcute miercuri în plen, înaintea votului, că acesta va fi „pe cât de decisiv, pe atât de bipartizan”.
Aderarea Suediei ș Finlandei „va consolida alianța”
McConnell a susţinut că aderarea Suediei şi Finlandei în NATO „nu va face decât să consolideze cea mai de succes alianţă militară din istoria omenirii”.
Suedia şi Finlanda şi-au anunţat amândouă intenţia de a adera la NATO în luna mai, după ce invazia Rusiei în Ucraina a provocat o schimbare bruscă a atitudinii faţă de aderarea la bloc.
Motivul pentru care majoritatea ţărilor aderă la NATO este articolul 5, care stipulează că toţi semnatarii consideră că un atac asupra unui membru este un atac împotriva tuturor. Articolul 5 a fost o piatră de temelie a Alianţei încă de la înfiinţarea acesteia, în 1949, ca o contrapondere la Uniunea Sovietică, noteză new.ro.
––-
- Urmărește ultimele evoluții din a 162-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.