Sari direct la conținut

Reacția României după mandatul de arestare emis de CPI pentru Netanyahu: „Nu există o echivalență între Israel și organizațiile teroriste Hamas și Hezbollah”

HotNews.ro
Luminița Odobescu, ministrul de Externe. Foto: INQUAM Photos / George Călin
Luminița Odobescu, ministrul de Externe. Foto: INQUAM Photos / George Călin

Ministerul român de Externe a postat pe platforma X un mesaj nuanțat, în care „își reiterează poziția de principiu privind independența Curții Penale Internaționale”, dar respinge o echivalență între Israel și organizațiile teroriste Hamas și Hezbollah.

La o zi după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu, al fostului său ministru al apărării Yoav Gallant, precum și al unui lider Hamas, Mohammed Deif, pentru presupuse crime de război și crime împotriva umanității în conflictul din Gaza, Ministerul român de Externe (MAE) a prezentat pe X poziția oficială a țării noastre pe această temă.

„În actualul context din Orientul Mijlociu, când toate eforturile trebuie să fie concentrate pe găsirea de soluții politice, orice inițiativă ar trebui să aibă scopul de a obține o încetare a focului, eliberarea tuturor ostaticilor și atenuarea crizei umanitare din Gaza. Dreptul Israelului de a se apăra în concordanță cu dreptul internațional este la fel de important”, spune ministerul.

„România susține dreptul internațional și dreptul internațional umanitar și își reiterează poziția de principiu privind independența CPI. În același timp, credem că nu există o echivalență între Israel, o democrație, și organizații teroriste precum Hamas și Hezbollah”, mai precizează MAE în scurtul mesaj.

Ce spune UE, ce vrea Viktor Orban

CPI a emis joi mandate de arestare pe numele celor trei. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat în aceeași zi că mandatele de arestare trebuie „puse în aplicare”, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

„Această decizie este obligatorie, iar toate statele, toate statele părţi la statutul Curţii, inclusiv toate ţările membre ale Uniunii Europene, sunt obligate să pună în aplicare această decizie a Curţii”, a spus Borrell.

„Aceasta nu este o decizie politică. Este o decizie a unei instanţe, a unei curţi de justiţie, a unei curţi internaţionale de justiţie. Iar decizia instanţei trebuie respectată şi pusă în aplicare”, a declarat Borrell la o conferinţă de presă la Amman, alături de omologul său iordanian, Ayman Safadi.

Unele țări au luat de asemenea poziție.

Olanda, spre exemplu, a anunțat în mod clar că va respecta decizia Curții Penale Internaționale (CPI) și îl va aresta pe premierul israelian dacă acesta va ajunge în țară, a declarat ministrul de Externe Caspar Veldkamp în fața parlamentului.

Slovenia a anunțat la rândul ei că va respecta mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională, însă nu toate țările UE intenționează să facă acest lucru.

Premierul Viktor Orban a declarat vineri că îl va invita pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să viziteze Ungaria, afirmând că va garanta că mandatul de arestare al Curții Penale Internaționale împotriva lui Netanyahu „nu va fi respectat”, informează Reuters.

Orban, a cărui țară deține președinția semestrială prin rotație a Uniunii Europene, a declarat la radioul de stat că mandatul CPI este „greșit” și a afirmat că liderul israelian va putea purta negocieri în Ungaria „în condiții de siguranță adecvate”.

Poziția SUA

Preşedintele american Joe Biden a calificat drept „scandaloase” mandatele de arestare emise de CPI pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu şi al fostului său ministru al apărării Yoav Gallant şi a promis că SUA vor sta alături de Israel în faţa ameninţărilor la adresa securităţii sale, transmit AFP şi DPA, citate de Agerpres.

„Indiferent ce ar putea subînţelege CPI, nu există echivalenţă, niciuna, între Israel şi Hamas”, a afirmat liderul de la Casa Albă într-o declaraţie difuzată joi seară, după ce CPI a emis mandate de arestare împotriva lui Netanyahu şi Gallant, dar şi liderului aripii armate a mişcării palestiniene Hamas, Mohammed Deif, pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii.

„Noi vom fi mereu alături de Israel în faţa ameninţărilor la adresa securităţii sale”, a adăugat Joe Biden.

INTERVIURILE HotNews.ro