Primul vas încărcat cu alimente a ajuns în Gaza, unde ONU se teme de o foamete generalizată
Un prim vas transportând alimente pentru populaţia din Fâşia Gaza înfometată de mai bine de cinci luni de război a ajuns vineri pe coasta teritoriului palestinian, într-un moment în care Hamas pare să-şi fi schimbat poziţia în vederea unui armistiţiu, notează AFP și Agerpres.
Mişcarea islamistă palestiniană, care a cerut până în prezent de la Israel o încetare definitivă a focului înainte de orice acord privind eliberarea ostaticilor reţinuţi în Fâşia Gaza, s-a declarat pregătită pentru un armistiţiu de şase săptămâni asociat cu un schimb de ostatici contra unor prizonieri palestinieni.
Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a anunţat apoi că o delegaţie israeliană va merge în Qatar în cadrul negocierilor în jurul acestui schimb, fără a preciza când.
Casa Albă este „prudent optimistă” pentru negocierile privind un armistiţiu, a afirmat vineri un purtător de cuvânt.
„Propunerea care a fost făcută (de mişcarea palestiniană) este, în linii mari, compatibilă cu principiile acordului la care lucrăm de câteva luni”, a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate.
ONU se teme de o foamete generalizată
Între timp, un prim vas al ONG-ului spaniol Open Arms, remorcând o barjă încărcată cu 200 de tone de alimente, a ajuns în Gaza City (nord), potrivit imaginilor realizate de AFP.
ONU se teme de o foamete generalizată în teritoriul palestinian, în special în nord, sfâşiat de război şi greu accesibil.
Hamas a acuzat armata israeliană că a deschis focul joi seara cu „tancuri şi elicoptere” asupra unei mulţimi care aştepta distribuirea făinii la intrarea în Gaza City.
Armata a respins acuzaţiile şi a spus că „palestinieni înarmaţi” au tras în mulţime.
Aceste tiruri au făcut 20 de morţi şi 155 de răniţi, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.
Cursă contracronometru
O cursă contracronometru este în desfăşurare pentru a încerca furnizarea a cât mai mult ajutor umanitar. Acesta ajunge în principal dinspre Egipt prin Rafah (sud), după ce a fost inspectat de Israel, dar rămâne foarte insuficient având în vedere nevoile imense ale celor 2,4 milioane de locuitori din Fâşia Gaza.
În faţa urgenţei umanitare, mai multe ţări au început să organizeze paraşutări sau un coridor maritim dinspre Cipru, dar toate subliniază că aceste rute nu pot înlocui rutele terestre.
Plecat marţi din Cipru, vasul Open Arms a transportat 300.000 de mese pregătite de ONG-ul american World Central Kitchen (WCK).
„Vasul a fost supus unui control de securitate complet”, a spus armata israeliană, subliniind că intrarea ajutorului umanitar „nu încalcă” blocada la care este supusa Fâşia Gaza din 2007.
Peste 31.000 de morți în Gaza, potrivit Hamas
Războiul a fost declanşat de un atac sângeros întreprins de Hamas în Israel pe 7 octombrie şi care a făcut circa 1.160 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ al AFP pe baza unor cifre oficiale.
Potrivit Israelului, aproximativ 250 de persoane au fost rapite, iar 130 dintre ele sunt înca ostatici în Gaza, dintre care 32 se crede ca au murit.
Operaţiunea militară israeliană de represalii în Gaza a făcut 31.490 de morţi, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al mişcării islamiste palestiniene.