Preşedintele Italiei a dizolvat parlamentul. Când se vor organiza alegeri anticipate
Preşedintele italian Sergio Mattarella a anunţat joi dizolvarea celor două camere parlamentare, Senatul şi Camera Deputaţilor, ceea ce va declanşa în mod automat alegeri anticipate în această toamnă în a treia economie din zona euro, transmite AFP. Italia va organiza alegeri anticipate pe 25 septembrie, potrivit dpa şi Reuters.
„Situaţia politică a condus la această decizie”, a afirmat preşedintele într-o declaraţie televizată, făcând referire la demisia prim-ministrului Mario Draghi, după ce acesta a pierdut sprijinul a trei partide importante din coaliţia sa – Mişcarea 5 Stele (M5S), Liga şi Forza Italia.
„Discuţia, votul şi modalităţile în care acest vot a fost exprimat ieri în Senat” au demonstrat absenţa „sprijinului parlamentar pentru guvern şi absenţa perspectivelor pentru a da naştere unei noi majorităţi”, a explicat preşedintele italian.
„Această condiţie a făcut inevitabilă dizolvarea anticipată a parlamentului”, care „este întotdeauna ultima opţiune”, a adăugat el.
Când vor fi alegeri anticipate
Italia va organiza alegeri anticipate pe 25 septembrie, potrivit dpa şi Reuters.
Data alegerilor a fost anunţată într-o şedinţă a Consiliului de Miniştri la Roma, au relatat agenţiile italiene ANSA şi Adnkronos, citând participanţi la reuniune.
Favoritul clar al scrutinului este coaliţia zisă „de centru-dreapta”, care reuneşte Forza Italia, partidul de dreapta al lui Silvio Berlusconi, şi extrema-dreaptă reprezentată de Liga lui Matteo Salvini şi de Fratelli d’Italia.
Fratelli d’Italia, partid post-fascist prezidat de Giorgia Meloni, conduce în intenţiile de vot, cu aproape 24%, urmat de Partidul Democrat (22%) şi de Liga (14%), conform unui sondaj realizat de institutul SWG pe 18 iulie. Forza Italia ar întruni 7,4% din voturi, iar M5S 11,2%.
Ce se va întâmpla până la alagerile anticipate din Italia
Draghi, care va rămâne premier interimar, i-a mulţumit preşedintelui Mattarella pentru încrederea acordată.
„Treuie să fim foarte mândri de munca pe care am depus-o în numele preşedintelui Republicii în serviciul cetăţenilor”, a declarat el.
„Trebuie să ne ocupăm de urgenţe legate de pandemie, războiul din Ucraina, inflaţie şi costul energiei”, le-a mai spus Draghi membrilor cabinetului.
El a mai afirmat că guvernul trebuie să implementeze Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR), prin care Italia accesează miliarde de euro din fondul post-pandemie al Uniunii Europene în schimbul unor reforme. (Sursă Agerpres)