Sari direct la conținut

„Parcă sunt plătiți să ne umilească, nu să caute adevărul”. O familie reacționează la clasarea cazului în care copilul lor a murit 

HotNews.ro
Nou-născut la spital. Foto ilustrativă: Shutterstock
Nou-născut la spital. Foto ilustrativă: Shutterstock

După 7 ani de la decese, parchetul din Iași a închis definitiv, prin menținerea clasării, cazul celor doi bebeluși infectați cu Klebsiella în maternitate. „Prin această atitudine se încurajează situația din spitalele din România”, spune tatăl care a reclamat.

Familia Marina și Cătălin Acasandrei din Iași au primit joi, 23 octombrie, înștiințarea că dosarul în care a fost anchetată moartea fetiței lor, Eliza, a fost închis definitiv. 

„Parcă sunt plătiți să ne umilească, nu să caute adevărul” 

Ordonanța prin care prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași a respins plângerea împotriva soluției de clasare i-a revoltat pe cei doi părinți care, până în ultima clipă, au sperat că procurorii le vor face dreptate și vor trimite dosarul în instanță.

„Parcă sunt plătiți să ne umilească, nu să caute adevărul. Oameni fără conștiință. Ei încurajează prin această atitudine situația din spitalele din România. Cu astfel de soluții justiția e complice”, a răbufnit Cătălin Acasandrei după aflarea soluției. 

Pentru că a contestat clasarea, familia a fost pusă să plătească cheltuielile judiciare aferente soluționării plângerii. Chiar dacă este o sumă modică – 30 de lei – pentru părinții care în urmă cu șapte ani și-au pierdut copilul este greu de înțeles. 

Cronologia deceselor 

Eliza Acasandrei cea de-a doua fetiță a soților Acasandrei s-a născut pe 3 noiembrie 2017. După primele zile mai vulnerabile, a avut o evoluție favorabilă până pe 21 noiembrie 2017, când starea i s-a degradat brusc și a murit. O infecție cu Klebsiella pneumoniae multi-drog rezistentă i-a retezat orice șansă la viață. Cadrele medicale au ascuns familiei adevărul, reiese din dosarul consultat de HotNews. 

După decesul fetiței, părinții  au aflat că fetița lor a fost repartizată într-un salon alături de un nou-născut a cărui mamă fusese depistată cu Klebsiella pneumoniae, dar acest lucru nu se consemnase în documentele medicale la internare.  

Soții Acasandrei au decis să depună plângere împotriva spitalului, pentru că au văzut că în spital nu erau respectate normele privind prevenirea infecțiilor nosocomiale. Își doreau ca niciun părinte să nu mai treacă prin drama lor.

Au urmat 7 ani de anchetă, în care atât anchetatorii, cât și medicii legiști care s-au ocupat de caz au făcut greșeli. Acest lucru avea să fie confirmat chiar în dosar. 

Într-o primă fază, procuror de caz a sesizat că expertiza medico-legală a fost întocmită folosindu-se de expertiza medicului care o internase pe mama infectată cu Klebsiella, dar nu își anunțase colegii și nu consemnase în documente. Doctorul Mircea Onofriescu, considerat o somitate în lumea medicală, a fost și cel mai mare critic al părinților Acasandrei, numindu-i ”o familie cu puține cunoștințe medicale”. În plus, procurorul constatase că specialiștii care făceau parte din comisia medico-legală s-au consultat între ei, trimițându-și unii altora opiniile de specialitate, deși acest lucru era interzis, iar concluziile trebuiau să fie independente.

Concluziile raportului au fost răsturnate de comisia superioară de la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”. Specialiștii de aici au descoperit alte greșeli, de ordin investigativ. 

Mai exact, procurorul de caz cercetase doar decesul fetiței soților Acasandrei, deși o dată cu ea mai murise un alt nou născut, copilul mamei internate cu Klebsiella. Ancheta a fost reluată.

Cum a venit clasarea

În luna august, Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași a anunțat familia Acasandrei că cercetările s-au finalizat, soluția adoptată de procuror fiind clasarea.

În motivarea deciziei, magistratul sublinia că spitalul a luat toate măsurile pentru a preveni răspândirea infecțiilor nosocomiale și că aglomerația- unul din factorii determinanți al îmbolnăvirilor- nu i se poate imputa, unitatea medicală fiind cea mai mare maternitate din zona Moldovei. Procurorul indica printre măsurile adoptate suplimentarea numărului de paturi, doar că această măsură a fost luată de spital abia după decesul celor doi copii.

Nemulțumiți de decizie, soții Acasandrei au depus plângere împotriva soluției de clasare, criticând punctual argumentele. 

Părinții semnalau că în loc să urmărească în ce măsură au fost respectate de către unitatea medicală normele care reglementează prevenirea infecțiilor nosocomiale, procurorul de caz a căutat scuze spitalului. 

„Considerăm că procurorul de caz a făcut abstracție de dispozițiile legale care impuneau anumite conduite necesare și obligații ce trebuiau îndeplinite de inculpat (Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Cuza Vodă” Iași n.r)”, subliniau părinții în plângere, indicând punctual toate obligațiile legale pe care le avea unitatea medicală, potrivit normelor legale din domeniul sănătății.

Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Cuza Vodă” Iași. Foto: Agerpres

În cazul de față, sublinia avocata familiei, erau îndeplinite toate condițiile răspunderii penale a spitalului, întrucât normele au fost încălcate. În fond, nerespectarea normelor a dus la îmbolnăvirea și decesul celor doi nou-născuți. 

Procurorul de caz mai menționase printre argumentele clasării că faptul că nou-născutul Acasandrei nu a fost carantinat nu poate fi o cauză a infectării pe motiv că ”infecția exista anterior în secție”.

”Nu poate fi luat în considerare argumentul că ”infecția a fost ținută sub control”, având în vedere faptul că în urma anchetei epidemiologice efectuate, într-un timp relativ scurt au reieșit 5 profiluri PEGE unice, dintre care nou născuții decedați având tulpini identice”, semnala avocatul familiei Acasandrei în plângere. 

 Prim procurorul Liviu Ionuț Păiuș de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași a nu răsturnat soluția din dosar, invocând că procurorul de caz ”în mod judicios” a dispus clasarea, pentru că ”nu a fost identificată concret o conduită profesională a cărei nerespectare să poată fi imputată inculpatului”.

„Apreciez că organele de urmărire penală au stabilit în mod corect situația de fapt și au făcut o corectă aplicare a dispozițiilor legale incidente”, a concluzionat prim procurorul Păiuș. 

Părinții Elizei Acasandrei mai au o singură cale de atac, să conteste  în instanță ordonanța prim procurorului. 

INTERVIURILE HotNews.ro