Tiroidita postpartum, „sora” mai puțin cunoscută a depresiei postpartum. De ce femeile care au născut, dar și cele care suferă de infertilitate ar trebui să treacă și pe la endocrinolog
Nașterea și perioada de lăuzie reprezintă o etapă importantă în viața fiecărei femei, iar o afecțiune destul de frecventă care apare adesea în această perioadă, de multe ori fără să fie luată în seamă, este tiroidita postpartum. Ea se instalează la anumite categorii de femei în primul an după naștere și este legată de autoimunitatea tiroidiană, atrage atenția conf. dr. Diana Loreta Păun, medic primar endocrinolog la Institutul C. I. Parhon din București.
Dacă depresia pospartum afectează cam una din 10 femei, tiroidita autoimună afectează aproximativ una din 20 de femei, însă simptomele acestor două afecțiuni pot fi adesea confundate.
Tiroidita postpartum se manifestă printr-o varietate de expresii clinice și de aceea este și greu de recunoscut, explică dr. Diana Loreta Păun.
Multe femei sunt catalogate ca fiind în depresie postpartum atunci când dezvoltă o patologie de tip tiroidită postpartum, care în tabloul clinic cuprinde inclusiv tulburări de dispoziție și depresie, spune medicul.
Ca atare, inclusiv femeia care alăptează trebuie trimisă la endocrinolog, dacă se constată astfel de modificări, spune medicul.
Depresie sau tiroidită postpartum? / Foto: Rayp808 | Dreamstime.com
Depresia postpartum afectează una din 10 femei, iar tiroidita postpartum una din 20
Tiroidita postpartum afectează aproximativ 5% dintre femeile aflate în această etapă, mai ales pe cele care au avut tiroidită postpartum la o sarcină anterioară, pe cele care suferă de diabet sau pe cele care au istoric de disfuncții tiroidiene personal sau în familie, potrivit medicului endocrinolog Diana Păun.
„Este un semnal de alarmă pe care îl transmit colegilor mei ginecologi, care urmăresc femei însărcinate și în pospartum, să trimită femeia și la endocrinolog”, spune aceasta.
De ce? „Consecințele sunt importante, de la simptomatologia polimorfă pe care o resimte mama până la efectul pe care hipotiroidismul în poate avea în privința fertilității la o sarcină ulterioară, dar și în ceea ce privește o rată de avort crescută.”
Riscurile legate de prezența anticorpilor antitiroidieni sunt legate de: avort spontan, mortalitate perinatală, naștere prematură, detresă respiratorie.
Iar la copii, după o anumită vârstă, pot exista probleme de atenție și comportament, atrage atenția medicul Diana Păun.
„Iată cât de important este să monitorizăm corect gravida și să știm ce implicații au și pe perioada sarcinii și în postpartum aceste probleme legate de patologia tiroidiană”, este concluzia medicului.
Depresie sau tiroidită postpartum? / Foto: Anastasiya Tsiasemnikava | Dreamstime.com
Tiroida, cel mai mare organ endocrin: nu există funcție a organismului care să nu se afle sub influența hormonilor tiroidieni
Tiroida este cel mai mare organ endocrin, iar hormonii tiroidieni sunt implicați, practic, în creșterea, dezvoltarea și funcția tuturor țesuturilor organismului, explică dr. Diana Păun.
„Rolurile hormonilor tiroidieni sunt multiple. Practic, nu există funcție a organismului și organ care să nu fie sub influența hormonilor tiroidieni”, arată medicul.
„Inima bate deoarece este stimulată inclusiv de hormonii tiroidieni. Tubul digestiv funcționează tocmai pentru că mobilitatea gastro-intestinală se află sub controlul hormonilor tiroidieni. Metabolismele, termoreglarea, producerea de căldură, metabolismul glucidic, lipidic, protodic, toate sunt sub controlul hormonilor tiroidieni. Bineînțeles, și al altor hormoni, dar hormonii tiroidieni sunt cel mai des studiați și cunoscuți din perspectiva metabolică”, explică dr. Diana Loreta Păun.