Guvernul a aprobat un act normativ pentru blocarea „preluării ostile” a companiilor din România / Cu câteva zile înainte de aprobare, ungurii de la MVM au anunțat preluarea E.ON Energie
Guvernul a aprobat, în ultima ședință, un proiect de Ordonanță de Urgență care prevede că statul român să poată achizitiona în mod direct acțiuni emise de societăți comerciale. Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni, în plenul Parlamentului pentru votul de învestitură a Executivului, că prin această ordonanță de urgență „blocăm preluarea ostilă a oricărei companii din România de către firme străine, dacă există interese contrare celor ale statului român”.
Proiectul de act normativ s-a aflat timp de două luni în dezbatere publică, deși era ordonanță de urgență, ceea ce presupunea aprobarea rapidă în Guvern.
Proiectul de act normativ a fost aprobat la câteva zile după ce compania ungară MVM a anunțat preluarea furnizării de gaze și electricitate de la E.ON România.
Deși actul normativ a fost elaborat de Ministerul Energiei, acesta este valabil pentru orice companie din orice domeniu economic.
Motivul emiterii actului normativ: Au crescut cu 10% tentativele de preluare ostilă a companiilor de interes strategic
„În ultimul semestru, s-a observat o creștere cu aproximativ 10% a tentativelor de preluare ostilă a societăților de interes strategic ale căror acțiuni sunt admise la tranzacționare pe burse reglementate”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ elaborat de Ministerul Energiei.
„Această situație prezintă riscuri semnificative pentru securitatea economică națională, în condițiile unui risc de decapitalizare accentuată a capitalurilor proprii ale principalelor companii de stat în ultimul an, în urma fluctuațiilor negative ale pieței de capital, conform rapoartelor de audit financiar ale acestora”.
Potrivit Ministerului Energiei, vulnerabilitatea crescută a acestor entități strategice la preluări ostile sau la decapitalizare amenință direct controlul statului asupra sectoarelor vitale și ar putea duce la o pierdere ireversibilă a influenței naționale în domenii cheie pentru securitatea și bunăstarea generală a societății.
„Achiziționarea de acțiuni suplimentare de către ministerele cu rol de autorități tutelare constituie o măsură preventivă esențială pentru consolidarea capitalurilor proprii ale companiilor strategice și pentru contracararea oricăror tentative de preluare ostilă, sporind astfel reziliența economică și independența energetică a țării”.
Prevedere din OUG: Achiziții directe de acțiuni
Proiectul prevede că prin dereogare de la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 88/1997 privind privatizarea societăţilor, ministerele de resort pot cumpăra acțiuni la societățile la care acestea exercită, în numele statului, calitatea de acţionar.
Decizia privind cumpărarea de acțiuni se aprobă prin ordin al ministrului de resort și în baza mandatului acordat în prealabil de către Guvern, prin Memorandum.
Pentru derularea procedurilor de cumpărare de acțiuni, cheltuielile cu firmele de avocatură, precum şi cheltuielile necesare operațiunilor de cumpărare, se vor suporta din bugetele de privatizare ale ministerelor de resort.
În nota de fundamentare se arată că în prezent, prin Legea 173/2020, statul român poate dobândi participații la societățile care desfășoară activități în anumite domenii economice. Însă, norma este una generală și nu reglementează condițiile în care statul poate dobândi aceste participații. Se precizează doar că dobândirea de participaţii de către stat se face cu respectarea dispoziţiilor privind ajutorul de stat, concurenţa şi competitivitatea.
În plus, statul român nu poate achizitiona în mod direct acțiuni emise de societăți, fiind statuate interdictie impusă prin OUG 88/1997 privind privatizarea societăţilor. În prezent, pot fi făcute achiziții doar prin fonduri suverane inființate de stat.
Ministerul Energiei: Este necesară planificarea economiei pentru situații precum războiul
Ministerul Energiei invocă printre motive că a fost observată incertitudine economică globală, marcată prin instabilitate financiară și fluctuații ale piețelor de capital. „Există un context internațional tensionat și instabilitate pe piețele financiare, caracterizate prin variații semnificative ale valorilor de piață ale companiilor, identificându-se riscuri majore pentru acțiunile deținute de stat la operatorii economici strategici”, precizează Ministerul Energiei.
Potrivit acestuia, este observată o volatilitate accentuată pe piețele de capital, cu fluctuații de peste 20% în ultimele luni, influențată negativ de incertitudinile geopolitice și economice globale, volatilitate care generează un risc semnificativ de depreciere a valorii companiilor.
De aceea, este necesară împuternicirea ministerelor cu rol de autorități tutelare să exercite, cu rapiditate și eficacitate, dreptul statului de a achiziționa acțiuni suplimentare la operatorii economici strategici, când condițiile de piață și interesul național o cere, se mai precizează în motivare.
Alte motive invocate de Ministerul Energiei: „Creșterea dependenței de importurile de energie cu 107%.
- Este esențial pentru statul român să dispună de mecanisme legislative care să permită intervenții rapide și eficiente în susținerea operatorilor economici strategici în sectorul energetic, pentru a preveni orice risc ce ar putea afecta independența și securitatea energetică națională.
- Se impune o soluție legislativă prin care se permite Guvernului consolidarea capacitații statului de a interveni eficient pentru a asigura și proteja infrastructura esențială în domeniul energiei, având la bază rațiuni de securitate națională și necesitatea de a menține controlul asupra resurselor energetice vitale.
- Prin majorarea capitalului social, cumpărarea de acțiuni sau active și prin participarea activă a statului în structura acționariatului acestor societăți, se urmărește nu doar protejarea intereselor naționale ale României, dar și stimularea creșterii economice prin asigurarea unui climat investițional stabil și atractiv, capabil să atragă investitori atât din sectorul public cât și din cel privat.
- Este necesară planificarea economiei naționale pentru apariția unor situații excepționale precum războiul, starea de asediu sau de urgență, mobilizarea parțială sau totală a trupelor armate, în contextul războiului de la granița României și atacurilor hibride asupra diverselor sectoare din economia națională.
- Se constată o dependență îngrijorătoare a României de importurile de energie, importurile de energie electrică în semestrul I din 2024, având o creștere semnificativă de 107% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023, potrivit ultimelor analize realizate de Transelectrica, ceea ce impune măsuri urgente de capitalizare și control în societățile de profil, de natură a crește capacitatea de producție electrică la nivel național.
„Neadoptarea urgentă a acestor măsuri ar pune în pericol capacitatea României de a face față provocărilor economice, energetice și de securitate națională actuale și viitoare, subminând astfel eforturile de dezvoltare economică și de protejare a interesului național, dar și securitatea raporturilor juridice privind participarea statului la proceduri de achiziție de acțiuni”, se mai precizează în documentul Ministerului Energiei.