VIDEO Armata ucraineană a început să planteze mine la granița cu Belarus
Soldații ucraineni au început să pună mine la punctele importante de trecere rutieră și feroviară de la granița cu Belarus.
The Ukrainian army began planting mines on the border with Belarus, including major road and railway crossings. Video from the Belarusian side: pic.twitter.com/NZbzoSHgZi
— Tadeusz Giczan (@TadeuszGiczan) July 9, 2022
Statul Major al Ucrainei declara vineri, potrivit Ukrainska Pravda, că unitățile militare din Belarus efectuează misiuni de recunoaștere pe fronturile din Volîn și Polesia.
Dacă Belarus și-a oferit teritoriul pentru a ajunta ofensivea ruse împotriva Ucrainei, a avut grijă să evite să devină cobeligerant. Dar în acest conflict care a sfidat atâtea prognoze, nu poate fi exclusă intrarea trupelor belaruse pe câmpul de luptă, relatează AFP.
Liderul belarus Alexander Lukașenko pozează ca singurul aliat fidel al lui Vladimir Putin, primind trupele ruse, sub pretextul unor exerciții militare, înainte de asaltul lor asupra Kievului din 24 februarie.
El a mai spus că, fără intervenția Moscovei, Ucraina ar fi atacat Belarus.
Cu toate acestea, liderul spune că „nu are nicio intenție de a lupta în Ucraina”, iar el vorbește clar de „război”, termen pe care Rusia l-a interzis mergând pe expresia „operațiune militară specială”.
După mai bine de patru luni de ciocniri, lupte sângeroase în est și eșecul Rusiei de a lua Kievul, „nu există motive raționale – sau chiar iraționale – pentru ca Lukașenko să se alăture Moscovei”, spune pentru AFP analistul belarus Artiom Chraïbman, afiliat Centrului Carnegie.
„Credem că Belarus nu va fi târât în acest război”, a adăugat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Dar toate aceste declarații amintesc de cele auzite în ianuarie și februarie, când până la final Rusia a negat că ar dori să intre în Ucraina, iar Kiev și-a înmulțit și cuvintele liniștitoare.
„Desigur” nu putem exclude complet o intrare a Belarusului în conflict, spune Chraïbman.
Mai mult decât atât, tensiunile cresc: Lukașenko a susținut recent că rachete trase din Ucraina către Belarus au fost doborâte, promițând un „răspunsă” dacă teritoriul său va fi afectat.
De asemenea, Vladimir Putin a anunțat că intenționează să livreze în Belarus rachete capabile să transporte focoase nucleare.