Sari direct la conținut

Stoltenberg: Războiul din Ucraina a devenit unul de uzură, dar se va încheia la masa negocierilor

HotNews.ro
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, Foto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, Foto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat joi, după o „întâlnire grozavă” cu președintele american Joe Biden, că „trebuie să fim pregătiți” pentru un război pe termen lung”, dar conflictul din Ucraina a devenit unul de uzură. Cu toate acestea, Stoltenberg și-a exprimat încrederea că războiul început de Rusia se va încheia ”la masa negocierilor”.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat joi că a avut o „întâlnire grozavă” cu președintele american Joe Biden, vicepreședintele Kamala Harris și consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan.

Stoltenberg a felicitat SUA pentru sprijinul acordat Ucrainei și conducerea în sprijinul alianței transatlantice. Sprijinul SUA „face o diferență pe câmpul de luptă în fiecare zi”, a spus el.

„Președintele Putin a vrut mai puțin NATO și, prin urmare, a invadat Ucraina, dar primește mai mult”, a declarat Stoltenberg reporterilor, după întâlnire.

Ei au discutat, de asemenea, despre pregătirile pentru summitul NATO de la Madrid de la sfârșitul lunii iunie, despre care el a spus că „are loc într-un moment crucial pentru securitate”.

„Războaiele sunt, prin natura lor, imprevizibile și, prin urmare, trebuie doar să fim pregătiți pentru termen lung”, a spus Stoltenberg, întrebat când s-ar putea termina războiul.

El a adăugat că a devenit un „război de uzură”, în care ucrainenii „plătesc un preț greu pentru apărarea țării lor pe câmpul de luptă”, dar și „Rusia înregistrează pierderi mari”.

El a spus că crede că războiul se va „încheia la masa de negocieri”, iar Ucraina continuă să aibă nevoie de sprijinul NATO.

Întrebat despre blocajul produs de Turcia în ceea ce privește cererile de aderare ale Suediei și Finlandei la NATO, Stoltenberg și-a exprimat încrederea că va fi rezolvată.

„Când un aliat, Turcia, ridică îngrijorări, trebuie să facem ceea ce facem întotdeauna și anume să ne așezăm, să abordăm aceste preocupări, apoi să găsim o cale unită de urmat. Suntem în contact strâns cu Ankara, conducerea acolo”, a spus el, dar există un contact strâns și cu Suedia și Finlanda.

Stoltenberg a spus că va convoca o întâlnire cu înalți oficiali din Stockholm, Helsinki și Ankara în zilele următoare.

Turcia, a spus el, este un „aliat important”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro