Sari direct la conținut

Turcia oferă gratis Ucrainei drona Bayraktar TB2 pe care Lituania voia s-o cumpere din donații de la cetățeni

HotNews.ro
Drona Bayraktar donată Lituaniei pentru a fi trimisă în Ucraina, Foto: BAYKAR
Drona Bayraktar donată Lituaniei pentru a fi trimisă în Ucraina, Foto: BAYKAR

Compania turcă Baykar a anunțat joi că va dona gratis Ucrainei drona Kayraktar TB-2 pe care Lituanienii voiau s-o plătească cu 5 milioane de euro strânși din donații publice. „Vom folosi banii strânși pentru muniția dronei și restul vor merge la ucraineni”, a anunțat ministrul lituanian al apărării.

  • „Poporul Lituaniei a strâns cu onoare fonduri pentru a cumpăra o dronă Bayraktar TB2 pentru Ucraina. După ce a aflat acest lucru, Baykar va oferi Lituaniei un Bayraktar TB2 gratuit și va cere ca aceste fonduri să meargă în Ucraina pentru ajutor umanitar”, a reacționat compania turcă Baykar, producătoarea dronelor Bayraktar TB-2.
  • „Este incredibil, dar Turcia a fost de acord să dea gratis drona pentru care Lituania a strâns bani. Este fantastic! Din banii strânși vom cumpăra muniția necesară pentru drona Bayraktar și restul banilor vor merge spre susținerea Ucrainei. Mulțumim, Turcia”, a reacționat Arvydas Anušauskas, ministrul lituanian al Apărării.

Lituania a strâns peste 5 milioane de euro din donații pentru a cumpăra o dronă Bayraktar pentru Ucraina

Lituania a reușit să strângă peste 5 milioane de euro de la mii cetățeni care au trimis donații, într-o demonstrație de solidaritate cu o țară aflată anterior sub conducerea Moscovei.

Dronele s-au dovedit eficiente în ultimii ani împotriva forțelor ruse și a aliaților acestora în conflictele din Siria și Libia, iar achiziția ei este orchestrată de Ministerul Apărării al Lituaniei, care a declara săptămâna trecută pentru Reuters că intenționează să trimită o scrisoare de intenție Turciei pentru a cumpăra drona.

În ultimii ani, Ucraina a cumpărat peste 20 de drone Bayraktar de la compania turcă Baykar și a comandat alte 16 pe 27 ianuarie. Acest lot a fost livrat la începutul lunii martie.

Bayraktar-urile ucrainene pot fi echipate doar cu rachete MAM-L fabricate în Turcia.

VEZI ȘI:

Rușii, deranjați de vânzările de Bayraktar TB2 către Ucraina

Însuși Vladimir Putin și Ministerul rus al Apărării au menționat în public de cel puțin 45 de ori drona TB-2. Un înalt oficial turc a declarat la începutul lunii aprilie că rușii se plâng că Turcia vinde drone Bayraktar Ucrainei, precizând însă că Ankara le-a transmis că vânzările au fost efectuate de o companie turcă privată și nu au fost afaceri între cele două state.

Baykar, companie fondată în anii 1980 de tatăl lui Selcuk și Haluk, Ozdemir Bayraktar, a început să se axeze pe dezvoltarea de drone în 2005 în contextul în care Turcia depunea eforturi să își consolideze industria autohtonă de apărare.

În afară de Ucraina, drona TB2 a fost folosită până acum în conflictele din Siria, Irak, Libia și războiul din Nagorno-Karabah, devenind principalul produs de export al industriei de apărare a Turciei.

Selcuk Bayraktar, ginerele președintelui turc Recep Erdogan, afirmă că Baykar poate produce 200 de drone TB2 într-un an și că este mândru că acestea au fost folosite în conflictul din Nagorno-Karabah în urma căruia Azerbaidjanul, aliatul Turciei, a forțat Armenia să îi cedeze teritorii.

El este la fel de mândru și de folosirea dronei în Ucraina.

„Este o invazie ilegală, așadar TB2 ajută onorabilul popor ucrainean să își apere țara. Ocuparea ilegală a Karabahului a fost ca o rană în piept încă din tinerețe. Este o onoare că i-am ajutat pe frații și surorile noastre de acolo să își recâștige pământurile”, afirmă acesta.

Drona TB2, cu o anvergură a aripilor de 12 metri și o altitudine maximă de până la 8.238 de metri – în raza la care zboară și rachetele de croazieră -, a ajutat forțele armate ucrainene să reziste în primele zile ale războiului, în pofida superiorității numerice copleșitoare a Rusiei.

Renumele său a crescut atât de mult de la declanșarea invaziei rusești pe 24 februarie încât forțele armate ucrainene i-au dedicat inclusiv un imn în care sunt ironizate forțele rusești invadatoare.

VEZI ȘI:

–-

Urmărește AICI LIVE toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 99

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro