Înregistrare audio de pe crucișătorul Moskva înainte ca nava amiral a Rusiei să se scufunde
Armata ucraineană a publicat o înregistrare audio de pe crucișătorul Moskva, iar un membru al echipajului este auzit cum spune că nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră a fost lovită de două ori și că s-a înclinat într-o parte. Înregistrarea ar oferi o confirmare a faptului că nava a fost lovită de două rachete Neptun de Ucraina, în ciuda faptului că Moscova a susținut că nava s-a scufundat din cauza condițiilor meteo în timp ce era tractată după ce ar fi explodat munițiile de la bord.
În înregistrarea audio, membrul echipajului spune că nava a fost lovită de două ori și că este o gaură sub linia de plutire, iar Moskva se înclină într-o parte. El mai spune că echipajul trebuie salvat, potrivit Kyiv Independent.
Ukrainian military publishes audio from sinking of Moskva cruiser. In the audio, a crew member says that the ship has been hit twice and that it is tilting on its side. Moskva, the flagship of Russia’s Black Sea Fleet, sank on April 14. https://t.co/4a3RjjRpab
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) May 15, 2022
Filmul scufundării navei Moskva, potrivit celor două părți: Ucraina vs. Rusia
Ucrainenii au anunțat că un tir de rachetă lansat de forțele sale armate a provocat un incendiu la bordul crucișătorului rusesc Moskva. „Rachetele Neptun care protejează Marea Neagră au provocat daune majore navei rusești”, declara guvernatorul ucrainean al regiunii sudice Odesa, Maxim Marșenko.
Just an another one photo of damaged Moskva cruiser.
Similar angle, however with a better visibility of the superstructure & P-1000 Vulkan launcher pads. pic.twitter.com/SmxMgycK5U— Мike Right (@BormanIke) April 18, 2022
Ministerul Apărării de la Moscova a confirmat apoi că nava a fost avariată, anunțând că tot echipajul a fost evacuat. Ministerul rus a pus explozia pe seama unui incendiu.
Russian Black Sea Fleet Prj. 712 sea rescue tug Shakhter (SB-922) alongside the Moskva pic.twitter.com/9LIkERQxLY
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) April 18, 2022
Rusia a afirmat ulterior că incendiul de la bord a fost adus sub control și că crucișătorul va fi remorcat în port în timp ce armata ucraineană a spus că Moskva a început să se scufunde după ce a fost lovită de o rachetă Neptun și muniția încărcată pe ea a explodat.
În cele din urmă Ministerul rus al Apărării a anunțat că nava s-a scufundat din cauza „mării furtunoase” în timp ce era remorcată înspre port.
Rusia a spus că toți membrii echipajului au fost salvați, dar informația a fost infirmată de soția unui marinar
Ministerul rus al Apărării a publicat în weekendul de după scufundarea navei Moskva un video cu o paradă la Sevastopol cu ceea ce ar fi fost marinarii de pe nava scufundată, prima dovadă oferită cu privire la supraviețuirea oricăror marinari de pe vas.
Deși autoritățile rusești au susținut că toți membrii echipajului au fost salvați de pe navă, soția unui dintre marinarii de pe crucișătorul Moskva spune că soțul său a murit, iar alți 27 de membri ai echipajului erau dați dispăruți, scria Europa Liberă Ucraina pe 17 aprilie.
Soția marinarului Ivan Vakhrushev, în vârstă de 41 de ani, a anunțat vestea morții acestuia pe un site de socializare rusesc (Odnoklassniki )
„Eroul nostru!!! A murit făcându-și datoria. A luptat până la ultima suflare pentru navă. Suntem în lacrimi și în doliu. Vei fi mereu un erou în inimile noastre”, a scris ea pe site.
Ea a fost informată despre moartea lui pe 14 aprilie, adăugând că trupul său a fost găsit, dar circumstanțele morții sale nu au fost dezvăluite.
Ce știm despre rachetele Neptun
Rachetele anti-navă cu care Ucraina a reușit să atace cea mai importantă navă de război a Rusiei în Marea Neagră au fost dezvoltate în țară, erau noi și, teoretic, încă nu erau operaționale. Informațiile că Ucraina a folosit rachetele anti-navă Neptun nu sunt încă confirmate, însă semne ale unei potențiale strategii folosite de ucraineni pentru acest atac există deja.
După anexarea Crimeei în 2014 și modalitatea abruptă în care atunci Ucraina a pierdut mare parte din flota sa, și odată cu ea și capabilitățile sale de apărare pe mare, Kievul a luat decizia de a dezvolta propria sa armă anti-navă, dar pe care să o poată lansa de pe coastă, cu un sistem mobil de lansatoare.
Așa s-a născut sistemul anti-navă Rk-260MT Neptun, cu o rachetă cu motor turbojet dezvoltată de biroul de design „Luch” din Kiev.
În termeni de cercetare și dezvoltare militară, RK-360MT Neptun a fost realizat în timp record, dar trebuie precizat că la bază stă tot tehnologia și know-howul de sorginte sovietic (Kh-35U). Chiar și-așa, racheta a fost dezvoltată și construită complet în Ucraina, folosindu-se în mare parte industria națională de armament.
RK-360MT – specificațiile rachetei:
- Dimensiuni: 5.05 m x 0.40
- Greutate: 870 kg (focosul cântărește 150 kg)
- Rază operațională: 280-300 km
- Viteză de croazieră: viteză înaltă subsonică (circa 800-900 km/h)
- Înălțime de zbor: 3-10 m
- Raza la care se activează radarul rachetei: 48 km
- Ghidaj: Radar
Urmărește ultimele evoluții din a 81-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO