Sari direct la conținut

Bruxelles-ul propune sancționarea Alinei Kabaeva, presupusa iubită a lui Vladimir Putin / Rolul acesteia în promovarea propagandei Kremlinului

HotNews.ro
Vladimir Putin si Alina Kabaeva, Foto: kremlin.ru
Vladimir Putin si Alina Kabaeva, Foto: kremlin.ru

Bruxellesul a propus sancționarea fostei gimnaste ruse Alina Kabaeva pentru rolul său în „propaganda” Kremlinului și pentru legăturile sale „apropiate” cu președintele Vladimir Putin, potrivit unui document consultat joi de AFP.

Ea se află pe o nouă listă de personalități amenințate cu o interdicție de intrare în UE și cu înghețarea activelor, ca parte a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni ale UE, aflat în prezent în discuție ca răspuns la războiul din Ucraina.

Presa susține că președintele rus ar fi avut o relație cu Alina Kabaeva timp de ani de zile, lucru pe care Vladimir Putin l-a negat în 2008.

Alina Kabaeva „este președinta consiliului de administrație al National Media Group (NMG), un holding care deține participații importante în aproape toate principalele media federale rusești care reproduc propaganda guvernului rus”, notează Serviciul European de Acțiune Externă.

Fosta gimnastă și deputat în Duma este „strâns asociată cu președintele Vladimir Putin”, adaugă documentul.

Potrivit unui articol recent din Wall Street Journal, care citează oficiali americani, Alina Kabaeva este descrisă de un raport confidențial al serviciilor secrete americane ca fiind beneficiara averii lui Vladimir Putin.

Alte trei persoane, care lucrează pentru agenția de stat Ria Novosti și sunt descrise ca fiind „propagandiști”, se află, de asemenea, pe lista prezentată miercuri statelor membre de către biroul șefului diplomației UE, Josep Borrell.

Aceste patru nume se adaugă la cele a 58 de persoane – printre care șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, numeroși militari ruși suspectați de „crime de război” în Bucha și membri ai familiei purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov – pe care Bruxellesul a propus marți să le includă pe lista neagră europeană.

Sancțiunile UE, impuse din 2014 după anexarea Crimeei, afectează deja 1.091 de persoane și 80 de entități.

Cel de-al șaselea pachet de sancțiuni în discuție include un embargo progresiv asupra petrolului rusesc, excluderea celei mai mari bănci rusești, Sberkank (37% din piață) și a altor două instituții din sistemul financiar internațional Swift, precum și interzicerea transmiterii a trei canale de televiziune rusești, inclusiv Russia 24 și Russia RTR.

Pentru adoptarea sancțiunilor este necesară unanimitatea celor 27 de state membre ale UE.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro