VIDEO Gheorghe Flutur, desemnat președinte interimar al PNL / Deciziile luate duminică de liberali după ce l-au debarcat pe Cîțu de la șefia PNL / Ce spune Ciucă despre o candidatură la șefia PNL
Congresul extraordinar al PNL, pentru alegerea unui nou preşedinte, ar urma să aibă loc în 10 aprilie, iar moţiunile vor putea fi depuse până în 6 aprilie, a anunţat Gheorghe Flutur, pe care conducerea PNL l-a desemnat duminică președinte interimar al PNL.
După ce l-au debarcat pe Florin Cîțu de la conducerea PNL, la doar 6 luni de când l-au ales, liberalii s-au reunit, duminică, în Consiliul Naţional al partidului, pentru a pune la punct congresul la care trebuie să își instaleze un nou președinte, cel mai probabil Nicolae Ciucă.
Liberalii au stabilit ca duminica viitoare să fie orgenizat Congresul pentru alegerea noului preșeinte al PNL.
Termenul de depunere a moţiunilor este 6 aprilie, ora 18.00, urmând ca dezbaterile în judeţe să se finalizeze până în 8 aprilie, ora 22.00.
- „Rămânem cu aceeaşi cutumă: minim 10 hotărâri de comitete judeţene ale PNL, care să aprobe o moţiune. Moţiunea să poată fi validă şi să intre în congres candidatul respectiv”, a precizat Gheorghe Flutur.
Potrivit acestuia, PNL propune organizarea acestor evenimente „într-o succesiune destul de rapidă”, deoarece există un context naţional şi internaţional „deosebit”.
„Am văzut o hotărâre a colegilor noştri şi asta arată capacitatea partidului de a face nişte lucruri să se îmbunătăţească din mers, să intrăm în linie dreaptă, pentru că avem extrem de multe provocări la care trebuie să răspundem, mai ales în ceea ce priveşte agenda de guvernare. (…) Este libertatea fiecărui coleg să candideze”, a adăugat Futur.
Întrebat cum vede perspectiva unei alegeri a lui Nicolae Ciucă în funcţie de preşedinte al PNL, în condiţiile în care ar fi vorba despre al treilea lider liberal pentru care ar exista o derogare în ce priveşte vechimea, Gheorghe Flutur a arătat că se va alege soluţia cea mai bună: „PNL este un partid dinamic şi totdeauna alege soluţia cea mai bună. (…) Există instituţia derogării”.
Ciucă ezită să spună dacă va candida la șefia PNL
UPDATE Nicolae Ciucă a susținut, întrebat de jurnaliști dacă îşi va depune candidatura pentru şefia PNL, că până la aest moment nu a luat o decizie în acest sens şi încă analizează această posibilitate:
- „Atunci când voi lua o decizie în acest sens, o voi face. Eu până în acest moment nu am luat o decizie. Doar ce s-au finalizat lucrările Consiliului Naţional”.
La insistențele jurnaliștilor, Ciucă a răspuns scurt: „Analizez”.
Conform statutului PNL, un andidat la funcția de președinte al partidului trebuie să aibă o vehime e el puțin 5 ani în PNL, iar Nicolae iucă s-a înscris în partid în octombrie 2020. Situația poate fi rezolvată îînsă printr-o derogare, așa cum s-a întâmplat și în cazul lui Florin Cîțu, când a candidat pentru șefia PNL.
UPDATE 12:20 La această oră are loc Consiliul Naţional al PNL, în care se pun la punct datele pentru organizarea congresului din 10 aprilie.
UPDATE 11:20 De la ora 10.00 a avut loc Biroul Politic Național al PNL, iar Gheorghe Flutur a fost validat de către liberali pentru preluarea interimară a funcţiei de preşedinte. Lucian Bode va fi secretar general interimar al formaţiunii.
Anunțul a fost făcut de către Flutur, care a spus că votul a fost în unanimitate.
Legat de congresul pogramat pentru duminica viitoare, Flutur a spus că la acesta vor participa 1.600 de elegați.
De la ora 12.00 este programată o ședință extraordinară a Consiliului Național al partidului. Pe ordinea de zi se va afla un singur punct – convocarea Congresului extraordinar pe 10 aprilie. Atunci, PNL își va alege un nou președinte, cel mai probabil Nicolae Ciucă.
La presiunea colegilor săi, Florin Cîţu şi-a anunţat, sâmbătă, demisia din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal. Și-a convocat colegii într-o ședință a conducerii, pentru a face anunțul, însă nu a venit nimeni.
„Aş fi vrut să îmi prezint demisia în faţa colegilor mei. Nu s-a putut, nu au fost acolo, aşa că doar am înregistrat-o la partid. Din acest moment am demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal”, a declarat Cîţu.
Şi secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, omul de bază al lui Cîțu, şi-a anunţat demisia, precizând că intenţionează să renunţe şi la funcţia de ministru al Investiţiilor.
Florin Cîțu și-a anunțat demisia de la șefia PNL la doar șase luni de la instalarea în funcția de președinte al partidului, în contextul în care liderii partidului care l-au susținut au cerut acum schimbarea sa din funcție și organizarea rapidă a unui nou congres al PNL.
În 25 septembrie, Florin Cîțu a câștigat cursa pentru șefia Partidului Național Liberal cu mai puțin de 1.000 de voturi în plus față de contracandidatul său, Ludovic Orban. Înconjurat și susținut puternic de „echipa câștigătoare”, Cîțu a fost sprijinit puternic și de către președintele Klaus Iohannis.
Acum, aceeași echipă, dar și în jur de 50 de lideri de filiale, au pus la cale debarcarea sa de la șefia partidului și un congres al partidului în care să îl aleagă președinte pe Nicolae Ciucă.
Artizanii debarcării lui Cîțu sunt Iulian Dumitrescu, Lucian Bode și Rareș Bogdan, adică exact susținătorii lui Cîțu pentru preluarea șefiei PNL. Pentru duminică a fost convocat Consiliul Național, forul care poate declanșa un congres extraordinar al PNL, potrivit Statutului partidului.