Război în Ucraina, ziua 997: Zelenski: Putin nu vrea să negocieze o pace, ci să iasă din izolare / Ucrainenii spun că au distrus un Buk rusesc de 10 milioane de dolari / Scholz, acuzat că alimentează propaganda rusă
Armata rusă a atacat Ucraina cu 83 de drone, dintre care 53 au fost doborâte, au anunțat sâmbătă dimineață forțele aeriene ucrainene. Atacuri cu drone au fost raportate în mai multe regiuni ucrainene, între care Kiev, Dnipropetrovsk, Zaporojie, Sumî, Harkov și Nikolaev. În același timp, Ministerul rus al Apărării a anunțat că sistemele de apărare aeriană au distrus 34 de drone ucrainene care au atacat teritoriile Rusiei și Crimeea anexată.
Evenimentele de sâmbătă, ziua 997 a războiului din Ucraina, LIVE:
Zelenski și ministrul de externe al Japoniei au discutat, în cursul unei vizite surpriză la Kiev a oficialului nipon, despre prezența trupelor nord-coreene pe front și despre sprijinul pentru Ucraina.
Ministrul japonez de externe Takeshi Iwaya s-a întâlnit sâmbătă cu președintele Volodimir Zelenski, în timpul unei vizite neanunțate la Kiev. Potrivit unui comunicat difuzat ulterior de președinția ucraineană, Zelenski și Iwaya au discutat o serie de chestiuni în sprijinul Ucrainei, inclusiv îngrijorarea Japoniei cu privire la prezența trupelor nord-coreene de-a lungul frontului de est al Ucrainei. (The Kyiv Independent)
Ucrainenii au distrus steagul plantat de ruși în regiunea Cernihiv
La o zi după ce înregistrări video arătau că trupele ruse și-au plantat steagul într-o zonă gri din apropierea frontierei din regiunea ucraineană Cernihiv, Serviciul de grăniceri al Ucrainei a difuzat sâmbătă un videoclip care arată o dronă distrugând steagul rușilor.
„E doar o altă încercare nereușită a inamicului de a-și impune „victoriile” și nimic mai mult decât un truc psihologic care nu are nicio semnificație militară”, a scris serviciul ucrainean în mesajul care însoțește videoclipul.
❌Прикордонники знищили російський триколор на Чернігівщині
— МВС України (@MVS_UA) November 16, 2024
Ворожі диверсанти встановили поблизу кордону на Чернігівщині, на зруйнованому мосту через річку Судость, свої прапори.
Окупанти залишили район ще до ліквідації встановлених прапорів, не наважившись на подальші дії. pic.twitter.com/zi0cZlhzBg
Președintele ales al SUA, Donald Trump, nu și-ar dori o „victorie majoră a Rusiei”, spune fostul ambasador al SUA în Ucraina, John Herbst, într-un interviu acordat The Kyiv Independent.
„Trebuie să facem totul pentru ca războiul să se încheie în 2025 pe cale diplomatică”
„Trebuie să facem totul pentru a pune capăt acestui război anul viitor, prin mijloace diplomatice”, afirmă Volodimir Zelenski într-un interviu
Ucraina trebuie să facă tot posibilul pentru a pune capăt războiului prin mijloace diplomatice, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un amplu interviu acordat postului public de radio-televiziune Suspilne și difuzat sâmbătă.
Compania energetică austriacă OMV a anunțat că livrările de gaze din Rusia s-au oprit sâmbătă la ora 6 a.m. (05.00 GMT), dar autoritatea de reglementare a spus că livrările către clienţi sunt stabile, în pofida scăderii fluxurilor în Austria, scrie Reuters.
„Confirmăm că nu a existat nicio livrare de gaze începând de astăzi de la ora 6 dimineaţa”, a declarat un purtător de cuvânt al OMV.
„Cantităţile (de gaze) care vin în Austria au scăzut în prezent cu 12-15%”, a declarat Alfons Haber, şeful E-Control, autoritatea de reglementare.
Rusia a informat Austria că va suspenda livrările de gaze prin Ucraina începând de sâmbătă, ora 05:00 GMT, marcând sfârşitul fluxurilor de gaze ruseşti către Europa,din cauza unui conflict contractual între cele două părţi.
Cancelarul Scholz, acuzat în Germania că alimentează propaganda rusă
Cancelarul german Olaf Scholz este sub tirul criticilor opoziției conservatoare care l-a acuzat că a contribuit la propaganda Moscovei prin convorbirea telefonică avută vineri cu președintele Vladimir Putin, informează AFP.
Jürgen Hardt, purtătorul de cuvânt al partidului conservator CDU pentru domeniul politicii externe, a declarat la postul de radio Deutschlandfunk că Vladimir Putin va considera apelul primit de la Scholz ca fiind „mai degrabă un semn de slăbiciune decât de forță”.
Intrarea trupelor nord-coreene de partea Rusiei în războiul împotriva Ucraina, în regiunea de frontieră rusă Kursk, va avea un impact extrem de mare asupra securităţii în estul Asiei, a declarat sâmbătă ministrul japonez de externe Takeshi Iwaya, în timpul unei vizite la Kiev, unde a promis sprijin pentru Ucraina, scrie AFP.
„Suntem foarte îngrijoraţi de această evoluţie şi o condamnăm cu fermitate (…) Poziţia noastră rămâne neschimbată, şi anume că Japonia va fi alături de Ucraina”, a spus Takeshi Iwaya.
De câteva săptămâni, există informații că Phenianul trimite mii de soldaţi în Rusia, Occidentul şi Ucraina susţinând că se află deja în regiunea de frontieră rusă Kursk.
Omologul său ucrainean, Andrii Sîbiga, a declarat că intrarea trupelor nord-coreene în conflictul ucrainean este „dovada că viitorul arhitecturii de securitate, nu numai europeană, ci şi globală, se joacă în Ucraina”.
Potrivit Kievului, aproximativ 11.000 de soldaţi nord-coreeni sunt deja desfăşuraţi în Rusia şi au început să lupte împotriva forţelor ucrainene în regiunea Kursk, unde acestea din urmă sunt în ofensivă din august.
Rusia restricţionează exporturile de uraniu îmbogăţit către SUA
Rusia, cel mai mare furnizor de uraniu îmbogăţit din lume, a anunţat că a impus restricţii temporare asupra exportului de uraniu îmbogăţit către SUA, o măsură de represalii simbolică după ce Statele Unite au interzis importurile de uraniu din Rusia.
Liderii marilor democraţii ale Grupului celor Şapte (G7) au reiterat sâmbătă că vor continua să impună Rusiei costuri severe pentru invadarea Ucrainei, prin sancţiuni, controale la export şi alte măsuri, şi că vor sprijini Kievul cât este nevoie, scrie Reuters.
„G7 îşi confirmă angajamentul de a impune Rusiei costuri severe prin sancţiuni, controale la export şi alte măsuri eficiente. Suntem uniţi cu Ucraina. Rusia rămâne singurul obstacol în calea păcii juste şi durabile”, se arată într-o declaraţie comună publicată sâmbătă, adoptată „în sprijinul Kievului, în timp ce se apropie ziua 1.000 a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.
Italia deţine în 2024 preşedinţia rotativă a G7, grup care include şi SUA, Canada, Japonia, Franţa, Germania şi Marea Britanie.
Ucrainenii spun că au distrus cu drone un sistem rusesc Buk ce costă 10 milioane de dolari
O unitate de drone a Gărzii Naționale a distrus un sistem rusesc de rachete antiaeriene BUK-M1, în valoare de 10 milioane de dolari, a anunțat sâmbătă ministrul ucrainean de Interne, Ihor Klymenko, citat de Kyiv Independent.
Programul de rachete al Ucrainei include patru tipuri de rachete care sunt în prezent testate, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
„În ceea ce privește dronele, sistemele de război electronic, dronele cu rază lungă de acțiune, ei bine, aici nu am obținut încă rezultate mari, dar ele există deja. Din acest punct de vedere, există un program de rachete. Rachetele pe care le avem sunt de 4 tipuri, dar sunt în prezent în curs de testare. Dronele navale – din testare și-au atins țintele și au distrus cea mai mare parte a flotei ruse de la Marea Neagră”, a spus el într-un interviu la Radioul Ucrainean.
Șeful diplomației europene, Josep Borrell, ar fi informat statele europene despre „dovezi convingătoare” că o companie din China produce „ajutor letal” pentru Rusia. Informațiile au fost transmise oficialilor europeni înaintea viitoarei reuniuni a miniștrilor de Externe din statele UE, scrie The Kyiv Independent, citând publicația germană Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Forțele ruse au capturat satele Makarivka și Leninskoye din regiunea Donețk din Ucraina, au informat sâmbătă agențiile de presă ruse, citând Ministerul rus al Apărării, transmite Reuters.
Putin nu vrea să negocieze o pace, ci să iasă din izolare – afirmă Zelenski
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este convins că liderul rus Vladimir Putin nu vrea să negocieze încheierea războiului din Ucraina, ci vrea să poarte astfel de conversații cu lideri străini pentru a pune capăt izolării sale internaționale.
„Cred că Putin nu vrea pace. Dar asta nu înseamnă că nu vrea să stea la masa negocierilor cu niciunul dintre lideri. Pentru el este vorba de întreruperea izolării politice. Pentru el este avantajos. Să se aşeze, să vorbească şi să nu negocieze… Este avantajos pentru el să negocieze în termeni de capitulare din partea noastră, dar nimeni nu-i va da asta”, a spus el într-un interviu la Radioul Ucrainean.
Atac rusesc masiv asupra Ucrainei
Forțele ruse au atacat Ucraina cu 83 de drone de atac, dintre care 53 au fost doborâte, iar alte 30 au fost pierdute, anunță forțele aeriene ucrainene. Doborârea celor 53 de drone a confirmată în regiunile Cherkasy, Odesa, Kiev, Jitomir, Sumî, Nikolaev, Kirovograd, Poltava, Zaporojie, Harkov și Hmelnîțkîi.
Statul Major Ucrainean arată, în estimarea de sâmbâtă, că în ziua anterioară Rusia a pierdut 1.650 de soldați pe front. Numărul militarilor ruși uciși sau răniți în războiul din Ucraina a urcat astfel la 719.240, de la începutul invaziei Rusiei, din 24 februarie 2022, conform Armatei ucrainene, citate de The Kyiv Independent.
Potrivit estimării ucrainene, armata rusă a pierut – de la începutul războiului – 9.338 de tancuri, 18.994 de vehicule blindate de luptă, 20.520 de sisteme de artilerie, 1.252 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 999 de sisteme de apărare aeriană, 369 de avioane.
Uniunea Europeană se pregătește să pună în aplicare sancțiuni suplimentare împotriva persoanelor și entităților iraniene implicate în susținerea mașinăriei de război a Rusiei, scrie Kyiv Independent, citând Radio Europa Liberă.
„Vor fi sancțiuni. Avem un acord politic asupra celui de-al doilea pachet împotriva Iranului privind transferul de rachete balistice către Rusia”, a declarat pentru sursa citată un oficial sub protecția anonimatului.
UE și alte puteri occidentale au impus anterior sancțiuni asupra Iranului, după ce Teheranul a furnizat Moscovei rachete balistice Fath-360.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că 34 de drone ucrainene au atacat teritoriile Rusiei și Crimeea. Autoritățile ruse au spus că 20 de drone au fost distruse pe teritoriul regiunii Kursk, 11 pe teritoriul regiunii Bryansk, iar o dronă a fost doborâtă peste teritoriile ocupate ale regiunilor Crimeea, Belgorod și Kaluga.
Zelenski crede că „războiul se va termina mai devreme” cu Donald Trump preşedinte al SUA
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că războiul Rusiei împotriva ţării sale se va „încheia mai devreme” decât s-ar fi încheiat în mod normal odată ce Donald Trump va deveni preşedintele SUA anul viitor, relatează The Guardian.
„Este cert că războiul se va termina mai repede cu politicile echipei care va conduce acum Casa Albă. Aceasta este abordarea lor, promisiunea lor faţă de propriii cetăţeni” a declarat preşedintele ucrainean într-un interviu pentru publicaţia Suspilne, vineri.
Zelenski a spus că a avut un „schimb constructiv” cu Trump în timpul convorbirii telefonice care a avut loc după victoria acestuia în alegerile prezidenţiale din SUA.
Armata rusă a lansat vineri seară grupuri de drone de atac pe teritoriul ucrainean, au anunțat forțele aeriene ucrainene. Atacuri cu drone au fost raportate în regiunile Dnipropetrovsk, Sumî, Harkov și Nikolaev.
Evenimentele din ultima zi ale războiului din Ucraina, LIVE:
- Scholz a avut vineri o discuţie telefonică şi cu preşedintele rus Vladimir Putin, iniţiativă criticată de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu care cancelarul german avusese de asemenea o convorbire înaintea acesteia.
- Zelenski denunţă discuţia lui Scholz cu Putin: A deschis „cutia Pandorei”. Exact ce a aşteptat Putin de multă vreme, a spus acesta.
- Austria îşi va menţine politica de sprijin faţă de Ucraina şi are constituite suficiente rezerve de gaze naturale, a declarat vineri cancelarul austriac în exerciţiu, Karl Nehammer, după ce compania rusă Gazprom a anunţat oprirea livrărilor de gaz către Austria în urma unei dispute comerciale cu compania OMV.
- Ucraina luptă pentru eliberarea întregului teritoriu capturat de Rusia în ultimul deceniu și nu își schimbă atenția asupra războiului, a declarat vineri ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov, într-o conferință de presă în Norvegia.