Sari direct la conținut

Legea privind desfiinţarea SIIJ, promulgată de Iohannis / Comisarul european pentru Justiție, după o convorbire cu Predoiu: „Vom urmări îndeaproape discuțiile cu Comisia de la Veneția și vom face o evaluare a legii”

HotNews.ro
Vera Jourova, Foto: Agerpres
Vera Jourova, Foto: Agerpres

Comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova, anunță că i-a transmis ministrului Cătălin Predoiu, într-o discuție avută vineri, „îngrijorările” cu privire la Secția Specială, precizând că vor fi urmărite îndeaproape discuțiile cu Comisia de la Veneția și va fi făcută o evaluare a legii privind desființarea SIIJ. Legea privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a fost promulgată vineri de președintele Klaus Iohannis, la câteva ore după ce Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei prin care a stabilit că desființarea Secției Speciale în varianta propusă de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, este constituțională. Tot vineri seară, legea a fost publicată în Monitorul Oficial.

Într-o postare pe Twitter, Vera Jourova a anunțat că a avut vineri o convorbire telefonică cu ministrul român al Justiției„ Cătălin Predoiu, „pentru a discuta îngrijorările noastre cu privire la Secția Specială (SIIJ)”.

„Vom urmări îndeaproape discuțiile cu Comisia de la Veneția și vom face o evaluare a rezultatului procesului legislativ de desființare a Secției Speciale”, a mai transmis Vera Jourova în mesaj.

Iohannis a promulgat vineri legea

Într-un comunicat remis vineri seară, Administrația Prezidențială anunță că președintele Klaus Iohannis „a semnat vineri, 11 martie 2022, decretul pentru promulgarea Legii privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, precum și pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală”.

Actul normativ a fost publicat apoi în Monitorul Oficial.

Şeful statului a promulgat legea după ce Curtea Constituţională a respins, săptămâna aceasta, sesizările de neconstituţionalitate depuse, după adoptarea proiectului în Parlament, de către USR şi AUR.

În motivarea deciziei, judecătorii CCR au susținut, printre altele, că nu există nicio normă constituțională care să condiționeze adoptarea legilor de existența unor avize din partea unor entități consultative, în cazul de față – Comisia de la Veneția.

Reamintim că USR i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea de desfiinţare a SIIJ propusă de Cătălin Predoiu, înainte de emiterea avizului Comisiei de la Veneţia, care urmează să fie publicat în 19 martie. USR a atras atenția că legea a fost adoptată în Parlament pe repede înainte, fără a aștepta avizul Comisiei de la Veneţia.

USR a atacat legea la CCR atrăgând atenţia că propunerea legislativă făcută de ministrul Justiţiei nu implică desfiinţarea SIIJ, ci o reinventare a acestei instituţii.

Anterior, USR a sesizat Comisia de la Veneţia printr-o solicitare făcută de parlamentarul Iulian Bulai, reprezentantul USR la APCE.

Citește pe acest subiect:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro