Sari direct la conținut

Ce branduri sau companii s-au retras din Rusia până acum sau și-au suspendat activitatea din cauza Războiului din Ucraina

HotNews.ro
Hartă Rusia și Ucraina, Foto: DreamsTime
Hartă Rusia și Ucraina, Foto: DreamsTime

Multe companii străine și occidentale au început să-și sisteze sau să își suspende vânzarea produselor în Rusia după izbucnirea războiului din Ucraina și impunerea sancțiunilor internaționale Rusiei. Agenția de presă rusă Tass face o listă, dar nu menționează cuvântul„război”, ci amintește doar de „sancțiunile occidentale impuse pe fondul unei operațiuni militare de protejare a Donbasului din Ucraina”.

  • NOTĂ: Lista de mai jos nu este una exhaustivă, mai pot exista nume de branduri care nu apar menționate sau companii care urmează să anunțe decizii cu privire la încetarea activităților în Rusia.

Aviație și auto – ce companii și-au suspendat activitatea sau exporturile către Rusia

Producătorii de avioane Boeing, Airbus și Embraer au suspendat furnizarea de piese de schimb pentru aeronavele lor către companiile aeriene ruse, întreținerea și suportul tehnic al acestora. Centrul de instruire Boeing din Skolkovo și-a încetat temporar activitatea.

Producătorii de automobile Mercedes-Benz, BMW, Volvo, MAN au decis să oprească exporturile pentru o perioadă, precum și să înghețe producția locală în Rusia. De asemenea, Ford și-a suspendat activitățile.

Suzuki, Honda, Mazda nu vor furniza mașini și motociclete în Rusia. General Motors și Scania suspendă livrările de mașini, iar Nissan suspendă crossover-ul Pathfinder.

Volkswagen Group Rus a întrerupt livrarea mașinilor care se află deja în Federația Rusă către dealerii din Rusia. Producția de mașini ale Grupului Volkswagen în țară a fost oprită.

Toyota va suspenda producția la Sankt Petersburg din 4 martie din cauza întreruperilor în furnizarea de componente, spune Tass. Hyundai și Renault – lucrările uzinei rusești din Sankt Petersburg și, respectiv, Moscova, până pe 5 martie. Škoda reduce producția din cauza lipsei de componente și suspendă activitățile în Federația Rusă.

Daimler Truck a înghețat cooperarea cu rusul Kamaz – compania nu va produce camioane ca parte a joint-venture-ului DK RUS și nu va furniza componente.

Electronică și industrie – Fără telefoane Apple Iphone în Rusia / Cel mai mare producător de semiconductoare din lume nu mai livrează în Rusia

Apple a oprit exporturile și comerțul online și a restricționat serviciile. Magazinele re:Store care vând echipamentele companiei nu au funcționat o zi, dar pe 3 martie s-au redeschis.

Producătorul de electronice Dell încetează să vândă temporar produse.

Producătorul german de software SAP oprește operațiunile în Rusia și suspendă vânzările tuturor serviciilor și produselor companiei.

Unul dintre cei mai mari dezvoltatori de software din lume, Oracle, a suspendat toate operațiunile din țară.

Ericsson, un producător de echipamente de telecomunicații, nu livrează încă mărfuri clienților din Federația Rusă.

Mărfurile celui mai mare producător de semiconductori din lume TSMC nu vor ajunge încă în Rusia, vor fi produse semiconductori marca Elbrus dezvoltate în țară.

Rulmenți, trenuri, lifturi – producătorii străini nu mai livrează

Cumpărătorii ruși nu vor putea primi temporar produse de la cel mai mare producător de rulmenți SKF.

Grupul Siemens din München, care construiește trenuri, întreține fabrici și furnizează software, și-a oprit până acum operațiunile și livrările către Rusia. În același timp, continuă să își îndeplinească obligațiile de întreținere și reparații în Federația Rusă.

Producătorul finlandez de lifturi KONE oprește temporar livrările către Rusia. Totodată, compania a menționat că va rămâne pe piața rusă.

Divertisment, îmbrăcăminte și mobilier / Lego nu mai livrează jucării în Rusia

Compania Walt Disney, Warner Bros. și Paramount Pictures au suspendat proiecțiile filmelor lor.

Brandul de îmbrăcăminte Karl Lagerfeld a oprit livrările către Federația Rusă și a închis posibilitatea de a cumpăra lucruri online. Vânzările au fost suspendate de H&M. Retailerul de îmbrăcăminte și accesorii ASOS a blocat transportul, ceea ce face imposibilă plasarea unei comenzi pe site. La fel a făcut și producătorul de articole sportive Nike. Retailerul Mango și-a încetat temporar activitatea în Rusia.

Compania iHerb, care vinde suplimente alimentare, vitamine și produse alimentare, va livra rușilor doar comenzi deja procesate, nu acceptă încă noi.

Livrările de produse de la producătorul de jucării Lego nu se efectuează temporar în magazinele rusești.

Cel mai mare producător de alcool din lume, Diageo, nu își va furniza încă produsele. Compania produce băuturi de branduri celebre, precum Guinness, Baileys și altele.

Serviciul media Megogo și-a încetat activitatea în Rusia.

Ikea își suspendă activitatea / Jysk și-a închis magazinele / DHL, Fedex și UPS nu mai livrează

Concernul de mobilă IKEA suspendă lucrările în Rusia, precum și toate exporturile și importurile către și dinspre țară, producția în Federația Rusă. Retailerul danez de mobilă JYSK și-a închis temporar magazinele.

Compania de transport și logistică Kuehne+Nage încetează să furnizeze mărfuri, cu excepția produselor farmaceutice și a articolelor de ajutor umanitar. Maersk a făcut același lucru, dar temporar.

DHL, CMA CGM, Fedex și UPS au suspendat livrarea de mărfuri și documente către Rusia.

Furnizorul de soluții de ambalare și biomateriale Stora Enso va opri toată producția și vânzările în Rusia.

Un economist rus explică ”beneficiile” retragerii companiilor occidentale: fac Rusiei o favoare și pierd mulți bani

Economistul Mihail Khazin a declarat pentru Pravda că companiile occidentale care părăsesc piața rusă fac Rusiei o favoare și pierd mulți bani.

Potrivit lui Khazin, antreprenorii din Statele Unite și Europa sunt obișnuiți să se ghideze după logica fostului consilier american pentru securitate națională Zbigniew Brzezinski : după prăbușirea Uniunii Sovietice, ordinea mondială va fi construită „împotriva Rusiei, în detrimentul Rusia și pe ruinele Rusiei”. Cei care împărtășesc acest principiu sunt acum în panică și isterie. Afacerile dezvoltate pe baza acestui concept nu acceptă schimbarea pentru că nu știe să trăiască altfel, a spus economistul.

„Pe de altă parte, ne-au eliberat și piața. Estimați câți bani au scos Coca-Cola, PepsiCo și alții din țara noastră. Vrei să spui că nu putem produce ceea ce fac ei?” a spus Khazin.

În opinia sa, mărcile occidentale care părăsesc piața rusă pierd mulți bani și oferă producătorilor autohtoni posibilitatea de a le lua locul și de a-și aduce contribuția la creșterea economică a țării. Acum, afacerile rusești au scăpat de discriminarea monopoliștilor cu capital american și european, a subliniat economistul.

UPDATE: Și platforma de rezervări online de cazare Airbnb a anunțat vineri dimineața că se retrage din Rusia.

Pe același subiect: Rusia anunță că a pregătit 3 opțiuni pentru companiile străine care părăsesc țara

  • Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.
  • Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
    Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
    ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro