Sari direct la conținut

Doi ani de la primul caz de COVID-19 în România. Cine a fost primul român infectat

HotNews.ro
Pandemia de COVID-19, Foto: Wavebreak / Profimedia Images
Pandemia de COVID-19, Foto: Wavebreak / Profimedia Images

Un tânăr din comuna gorjeană Prigoria, care intrase în contact cu un italian infectat cu SARS-CoV2, ce vizitase în acea perioadă țara noastră, a fost, oficial, primul român infectat cu noul coronavirus. Primul caz de infecție cu coronavirus de pe teritoriul României era confirmat oficial în seara zilei de 26 februarie 2020. În cei doi ani de pandemie, peste 2,7 milioane de români au trecut, oficial, prin COVID, dintre care peste 2.380.000 s-au vindecat.

Un tânăr din Gorj, primul român infectat

Anunțul oficial era făcut de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și de ministrul Sănătății de la acea vreme, Victor Costache, într-o conferință de presă comună, în jurul orei 23:00.

Două săptămâni mai târziu, pe 16 martie 2020, în România era declarată stare de urgență și, practic, cel mai dur lockdown și cele mai dure restricții din toată perioada pandemiei, chiar dacă valul 1 avea să se dovedească cel mai ușor din țara noastră, cu doar câteva sute de cazuri înregistrate oficial, multe dintre ele asimptomatice.

Oficial, virusul a fost adus în România de italianul care l-a infectat pe Sergiu Sgurescu. La acel moment, Italia era epicentrul pandemiei în Europa, cu cele mai multe cazuri de pe continent și spitale care nu mai făceau față valului de îmbolnăviri, medicii fiind nevoiți, în unele situații, să aleagă pe cine tratează și pentru cine nu mai au resurse – un pat de spital, aparate de oxigen etc.

Bărbatul din Gorj a fost izolat imediat după testul pozitiv și transportat ulterior la Institutul Matei Balș din București, primul spital din România care a tratat pacienți COVID-19.

Starea lui nu era gravă, el fiind de la început asimptomatic, și așa a și rămas până în momentul în care a scăpat de infecția cu virusul.

Izoletă / Foto: MApN

Un italian de 71 de ani care a vizitat România în februarie 2020, sursa primei infectări oficiale din țara noastră

La acel moment, ancheta epidemiologică a stabilit că primul român infectat a luat virusul de la un italian în vârstă de 71 de ani, cu reşedinţa în oraşul Cattolica (regiunea Emilia Romagna din Italia), care a vizitat țara noastră în februarie 2020.

Italianul a fost diagnosticat cu COVID-19 la întoarcerea sa din România în Italia, fiind internat la spitalul din Rimini, fără ca starea sănătăţii sale să fie gravă.

Italianul de 71 de ani s-a aflat în România în perioada 18-22 februarie, unde le-a vizitat pe rudele soției sale, care este româncă, și a avut mai multe întâlniri de afaceri.

El a ajuns în România pe aeroportul din Craiova, apoi a locuit, pe perioada vizitei, în județul Gorj.

Toate cele 7 persoane care locuiau în aceeași casă cu Sergiu Sgurescu au stat 14 zile în carantină, fără a fi infectate

În aceeași casă cu primul român diagnosticat cu infecție cu coronavirus mai locuiau 7 persoane, toate fiind testate negativ la infecția cu virusul. Toate cele 7 persoane au stat însă 14 zile în carantină – așa erau reglementările la acel moment. La finalul celor 14 zile, toți cei 7 urmau să fie din nou testați, înainte de a ieși din carantină.

„Pacientul este într-o stare bună și nu are simptome în acest moment, nu prezintă febră, nu prezintă tuse. Va fi transportat cu o izoletă de la domiciliu la spitalul Matei Balș, unde va ajunge în 4-5 ore. În casa respectivă mai sunt 7 persoane și toate au fost testate negativ. Toate cele 7 persoane vor rămâne la domiciliu, sub pază, timp de 14 zile și li se va asigura tot ceea ce este necesar. Peste 14 zile vor fi din nou testați, iar dacă apar simptome la vreunul dintre ei mai devreme de 14 zile, va fi imediat internat”, declara, în seara de 26 februarie 2020, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Pandemie / Foto: Profimedia Images/ Paul Bradbury/ Arhivă: Caia Image

Sergiu Sgurescu s-a reinfectat 10 luni mai târziu, în decembrie 2020

Sergiu Sgurescu, primul român infectat cu noul coronavirus în februarie 2020, anunța 10 luni mai târziu, în decembrie 2020, că s-a reinfectat, fiind însă tot asimptomatic, la fel ca prima oară.

„Carantina part. 2! Am reușit performanța sa fiu infectat și a doua oară cu COVID-19 . Și acum e la fel ca prima data. Eu și virusul începem sa ne împrietenim”, scria Sergiu Sgurescu pe pagina sa de Facebook, în decembrie 2020.

Unde au fost tratați primii pacienți români infectați cu noul coronavirus?

Autoritățile anunțaseră, cu câteva săptămâni înaintea confirmării primului caz în țara noastră, că primii 10 pacienți români diagnosticați cu coronavirus (în cazul în care se vor înregistra atâtea cazuri în țara noastră) vor fi tratați la Institutul Matei Balș din București, cel mai mare spital de boli infecțioase din România, și au subliniat că spitalul condus la acea vreme de Adrian Streinu Cercel avea toate condițiile pentru a trata eventuali pacienți infectați cu noul virus.

Autoritățile mai anunțaseră, la acel moment, că în cazul în care numărul pacienților români infectați cu coronavirus va depăși 10 persoane simultan, ei vor fi îngrijiți și în alte spitale de boli infecțioase din țară – la Iași, Târgu Mureș, Timișoara și Sibiu erau centre de boli infecțioase unde puteau fi tratați pacienți infectați cu noul coronavirus, dacă ar fi fost cazul, subliniau autoritățile, înainte ca pandemia să ajungă în țara noastră.

Doi ani mai târziu: cum arată bilanțul pandemiei în România

La 2 ani de la primul caz înregistrat oficial în țara noastră, peste 2,7 milioane de români au trecut, oficial, prin infecția cu virusul care ne-a dat tuturor viețile peste cap. Peste 100.000 dintre aceștia s-au reinfectat la o perioadă mai mare de 180 de zile de la prima infectare, arată datele oficiale. Peste 2.380.000 de români infectați s-au vindecat.

Pe parcursul ultimilor 2 ani, 63.000 de români diagnosticați cu infecție cu SARS-CoV2 au murit, potrivit datelor oficiale.

Peste 93% dintre decesele cauzate de COVID-19 în România s-au înregistrat la persoane care aveau cel puțin o boală cronică asociată, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro