Sari direct la conținut

Erdogan se joacă cu focul în Georgia – expansionismul religios al Turciei

HotNews.ro
Imagine din Istanbul, unde Erdogan a decis transformarea Hagia Sofia în moschee, Foto: Depo Photos/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Imagine din Istanbul, unde Erdogan a decis transformarea Hagia Sofia în moschee, Foto: Depo Photos/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Organizațiile turcești introduc în mod deliberat curentul cel mai radical al islamului sunnit, salafismul, în rândul tineretului șiit local – scriu jurnaliștii greci de la Pentapostagma.gr, potrivit Rador.

Mediul de securitate din zona Mării Negre se schimbă vertiginos. Această regiune include Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia, Ucraina și o zonă continentală cuprinsă între Caucazul de Sud și Moldova.

Implicarea militară a Rusiei în Siria, în Armenia, în regiunile separatiste din Georgia, Abhazia și Osetia de Sud și în peninsula Crimeea a alimentat temerile Turciei de o posibilă încercuire.

În ultimii ani, atât în ​​Germania, cât și în Georgia, reprezentanții diasporei turcești au devenit deosebit de activi în viața politică a „noilor lor patrii”, promovând mai degrabă interesele geopolitice ale Ankarei.

Turcia, care aspiră să devină o putere mondială, mai ales la nivel dogmatic, folosește în mod deliberat „puterea soft” în relație cu Berlinul și Tbilisi. Dacă numirea unor persoane de etnie turcă în funcții de rang înalt în Germania a devenit deja ceva obișnuit (ministrul federal german pentru alimentație și agricultură – fiul unor imigranți turci – Cem Özdemir, vicepreședintele Bundestagului german – Aydan Özoğuz, o femeie de origine turcă), în Georgia autoritățile turce urmăresc activ o politică de expansionism religios în relație cu azerii care trăiesc în regiunile de est ale Georgiei.

Majoritatea imamilor sunniți din Georgia primesc ajutoare financiare de la Ankara

Pe 25 ianuarie, ambasadorul Germaniei în Georgia, Hubert Knirsch, s-a întâlnit cu primarul orașului Marneuli, Kenan Omarov, și a vizitat de asemenea Centrul Georgian pentru Integrarea Azerilor din oraș. El s-a întâlnit cu reprezentanți ai unor organizații regionale pentru drepturile omului (cea mai presantă problemă legată de azerii care trăiesc în Georgia), fiind discutată, printre altele, problema creării de condiții favorabile pentru integrarea lor pe mai departe în societatea georgiană.

Potrivit agenției de știri Atalayar, în mai-august 2021, experți de la Institutul Georgian de Studii Strategice și Internaționale (Fundația Rondeli) au analizat situația confesională în comunitatea azeră din Kvemo Kartli (un centru neoficial al islamului șiit în Georgia cu circa 115.000 de adepți ai acestei credințe, reprezentând 65% din totalul populației din zonă). Rezultatele sondajului au arătat o creștere a numărului de musulmani din Azerbaidjan care practică islamul sunnit în regiune.

Potrivit specialiștilor, acest proces are legătură cu activitatea unor organizații caritabile sunnite, care lucrează în cooperare cu Turcia, în special cu ajutorul Serviciului Turc de Cooperare și Coordonare (TIKA) și al Președinției pentru Probleme Religioase (Diyanet), președintele acesteia fiind dr. Ali Erbaș.

Majoritatea imamilor sunniți din Georgia primesc ajutoare financiare de la Ankara și sunt urmașii ideologiei predicatorilor religioși turci Osman Nuri Topbaș și Ahmet Mahmut Ünlü.

Concret, la solicitarea serviciului Diyanet în 2021, conducerea turcă a alocat aproximativ 3 milioane de dolari pentru deschiderea de noi instituții de învățământ religios în unele zone și localități din Georgia, precum și pentru salariul predicatorilor sunniți.

Se observă o radicalizare treptată a comunității azere din Georgia

Potrivit Fundației Rondeli, acest lucru îngrijorează serios cele mai importante trei organizații șiite din Georgia, motiv pentru care în comunitatea azeră din Kvemo Kartli izbucnesc ocazional ciocniri între susținătorii șiiți și cei sunniți.

Din acest punct de vedere, se observă o radicalizare treptată a comunității azere și există riscul ca membri ai acesteia să fie recrutați de către organizații teroriste străine în legătură cu răspândirea în regiunea Kvemo Kartli a unei ideologii salafite, observându-se o concentrare mare a adepților acesteia în unele regiuni din Georgia.

Reprezentanții săi încearcă să primească aprobarea autorităților georgiene pentru a-și construi propriile moschei, cu accent pe salafiști și, de asemenea, consideră că este necesară numirea unor persoane care au studiat în Turcia sau Orientul Mijlociu în funcții de imam în toată țara.

Potrivit experților, numărul membrilor grupului salafit din Georgia a crescut cu 70.000 din 2005 încoace, iar astăzi există 470.000 de adepți ai salafismului (13% din populația țării față de 9% în 2005). Promovarea islamului sunnit turc în zonele cu majoritate musulmană din Georgia, precum și deschiderea de noi lăcașuri de cult și instituții de învățământ islamic cu sprijin financiar și de altă natură din partea Turciei, este principalul motiv pentru o astfel de evoluție.

Rezultatul este că utilizarea factorului religios de către Turcia în relația cu comunitatea azeră din Georgia exacerbează tensiunile dintre clericii șiiți și sunniți locali și, de asemenea, prezintă un risc de consolidare a radicalismului islamic pe teritoriul acestor republici.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro