Reacțiile Occidentului după recunoașterea de facto a teritoriilor separatiste din Ucraina de către Putin: O încălcare flagrantă a independenței Ucrainei și a tratatelor / SUA anunță sancțiuni / Dialog telefonic de urgență Biden-Macron-Scholz
Decizia Rusiei de a extinde recunoașterea autoproclamatei „Republici Populare Donețk” și „Republicii Populare Luhansk”. Acest lucru subminează și mai mult suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, erodează eforturile de soluționare a conflictului și încalcă acordurile de la Minsk, la care Rusia este parte, afirmă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
- „În 2015, Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, care include și Rusia, și-a reafirmat respectul deplin pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei. Donețk și Luhansk fac parte din Ucraina.
- Moscova continuă să alimenteze conflictul din estul Ucrainei oferind sprijin financiar și militar separatiștilor. De asemenea, încearcă să pună în scenă un pretext pentru a invada Ucraina încă o dată.
- NATO sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. Aliații îndeamnă Rusia, în cei mai duri termeni posibili, să aleagă calea diplomației și să-și inverseze imediat masiva construcție militară în Ucraina și în jurul Ucrainei, și să-și retragă forțele din Ucraina în conformitate cu obligația internațională și angajamentele”, spune Jens Stoltenberg.
Și UE a denunţat recunoaşterea de către Moscova a independenţei regiunilor separatiste ca fiind o „încălcare flagrantă a dreptului internaţional”, anunțând că va reacţiona „ferm”.
- „Recunoașterea celor două teritorii separatiste din Ucraina este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a integrității teritoriale a Ucrainei și a acordurilor de la Minsk.
- UE și partenerii săi vor reacționa cu unitate, fermitate și hotărâre, în solidaritate cu Ucraina”, au transmis președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
La rândul său, premierul britanic Boris Johnson a denunțat recunoașterea de către Moscova a independenței regiunilor separatiste ale Ucrainei drept „o încălcare flagrantă a suveranității țării” și o „repudiere” a acordurilor de pace de la Minsk.
- „Este în mod clar un act împotriva dreptului internațional. Este o încălcare flagrantă a suveranității și integrității Ucrainei, este o repudiere a acordurilor de la Minsk”, a declarat Boris Johnson într-o conferință de presă, văzând în această recunoaștere drept un „semn prost” pentru situația din Ucraina.
Statele Unite au anunțat luni sancțiuni împotriva regiunilor separatiste din Ucraina a căror independență tocmai a recunoscut-o președintele rus Vladimir Putin și au avertizat că alte măsuri sunt pregătite dacă este necesar.
Președintele Biden va „emite un ordin executiv care va interzice orice nouă investiție, schimb sau finanțare de către americani către, din sau în interiorul” regiunilor pro-ruse Donețk și Lugansk, a declarat purtătorul de cuvânt al său, Jen Psaki.
Președinția americană a mai anunțat că un apel între Joe Biden, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz a început la ora 15:17 (20:17 GMT).
Recunoașterea independenței regiunilor separatiste din Ucraina de către Rusia ar constitui „o denunțare unilaterală” a acordurilor de la Minsk din 2015, a declarat luni cancelarul german Olaf Scholz, după un interviu telefonic cu Vladimir Putin.
Recunoașterea celor două regiuni separatiste „ar fi un fel de atac fără arme”, a declarat luni ministrul de externe al Franței, Jean-Yves Le Drian, în cadrul unei audieri parlamentare, citat de Axios.