Război la vârf în PMP: Cu aproape toți liderii județeni în spate, Tomac anunță un Congres în care vrea să ia înapoi șefia partidului de la Diaconescu
Fostul președinte PMP Eugen Tomac a anunțat că a convocat un Congres al formațiunii și l-a acuzat pe actualul lider al partidului, Cristian Diaconescu, de faptul că nu a vrut să convoace o ședință a conducerii PMP.
Acesta pare să aibă un sprijin larg în conflict, după ce duminică a fost postată o scrisoare semnată de 55 de lideri PMP, printre care și 38 de lideri de filiale județene.
”Ne reîntoarcem în 19 februarie în congres și susținem Moțiunea lui Eugen Tomac, <>”, se spune în scrisoare.
După mesajul liderilor, Tomac a venit luni dimineață cu o postare pe Facebook în care acuză faptul actuala conducere a partidului ”se lasă puternic influențată de oameni care nu au avut niciodată nimic în comun cu PMP”.
Scrisoarea liderilor și mesajul lui Tomac vin în contextul unui conflict la vârf în PMP, Diaconescu acuzându-l în urmă cu trei săptămâni că dorește o „preluare abuzivă”. Atunci, Tomac a spus că în spațiul public circulă mai multe minciuni privind partidul, inclusiv privind o fuziune cu liberalii, el precizând că nu vrea „să verse” PMP în PNL.
Surse din partid au explicat luna trecută pentru HotNews.ro că scandalul din PMP nu a izbucnit brusc, nemulțumirile fiind unele mocnite. Potrivit surselor, conducerea partidului era paralizată de ultimele luni.
Deși sunt pe locul trei în țară ca structuri de partid după PSD și PNL, și cu 23 de județe si sectoarele din București unde PMP-iștii pot înclina balanta, aleșii partidului nu au mai primit vreun semn de la centru de ceva vreme.
”Noi nu organizăm un Congres împotriva cuiva, însă…”
Tomac revine acum cu un alt mesaj public, afirmând că ”PMP nu a trecut niciodată printr-un asemenea blocaj”:
”Ba mai mult, au fost lansate o serie de campanii media împotriva unor lideri PMP și a familiilor lor cu scopul de a-i determina să părăsească partidul. Fapt nemaiîntâlnit în cei 8 ani de activitate!
Pe fondul acestor tensiuni, am încercat să-l conving pe președintele Diaconescu să convoace un Colegiu Național, for ce reunește toți liderii PMP. Din păcate, deși a promis, în ultimele trei luni, chiar în prezența majorității liderilor, că o va face, acest lucru nu s-a întâmplat nici până în ziua de azi. În schimb, atunci când, în mod democratic și total asumat, o majoritate de peste 70% din aceștia au votat convocarea Colegiului Național, domnia sa l-a contestat în instanță.
Personal, am discutat de mai multe ori cu domnul Diaconescu și i-am propus soluții oneste pentru a depăși acest punct critic. Din păcate, nu a dat curs niciunui demers.
Având în vedere această situație neplăcută și nedreaptă pentru toți cei care am crezut în acest proiect și am investit în ultimii ani timp, resurse și încredere spre a-l face puternic, am luat decizia de a convoca Congresul Partidului Mișcarea Populară cu singurul scop de a reașeza partidul pe un făgaș al normalității.
Noi nu organizăm un Congres împotriva cuiva, însă este firesc să punem capăt unor practici care nu au nimic în comun cu democrația și activitatea unei instituții politice născute din dorința de a fi altceva pe scena politică.
Vreau să știți, stimați colegi, că absolut toate câte s-au spus public despre mine în ultimele luni sunt minciuni. Toate!”
Ce au spus cei 55 de lideri PMP:
”S-a ajuns aici din cauza indeciziei de la nivelul conducerii PMP, din pricina lipsei de dialog, a alimentării consecvente a unor conflicte, în locul preocupării și acțiunii hotărâte pentru dezamorsarea acestora.
De șase luni, nu s-a găsit nicio soluție în privința desemnării unui secretar general, de trei luni, în pofida apelurilor repetate care i-au fost adresate, președintele PMP nu a mai convocat nicio ședință, nicio dezbatere la nivelul structurilor statutare ale PMP, de natură a detensiona atmosfera politică tot mai încordată și deteriorată din interiorul partidului.
Nu s-a mai dialogat de la nivel central nici măcar cu aleșii locali, care reprezintă zestrea noastră pragmatică, meritorie și concretă, rod al campaniilor electorale grele pe care le-am purtat la alegerile locale și generale. (…)
Vă asigurăm că, în PMP, nu există un conflict între persoane, nici o luptă egoistă, iresponsabilă, pentru vreo putere iluzorie.
De asemenea, tema vreunei fuziuni cu altă formațiune politică nu există pentru semnatarii acestei moțiuni. (…)
Pentru toate acestea, ne reîntoarcem în 19 februarie în congres și susținem Moțiunea lui Eugen Tomac, „PMP – un nou început pentru o Românie creștin-democrată”. Facem acest lucru asumându-ne deschis parcursul politic pentru a reveni astfel întăriți pe scena politică, cu proiectele care au consacrat PMP.”