Premierul Ciucă, după ce AUR a făcut lista neagră a presei: Guvernul respinge cu fermitate orice încercare de intimidare a jurnaliștilor
Premierul Ciucă a transmis joi că Guvernul respinge cu fermitate orice încercare de intimidare a jurnaliștilor, după ce AUR a lansat miercuri, pe pagina oficială de Facebook, o listă neagră deschisă a presei din România. Premierul Nicolae Ciucă consideră de neacceptat ca în spațiul public să fie promovate așa-zise liste cu “redacții toxice” și condamnă categoric manifestarea diferențelor de opinii prin orice tip de violență, se arată în comunicatul Guvernului.
„Libertatea de exprimare și liberul acces la informație sunt garanții ale unei democrații consolidate și ale funcționării statului de drept.
Premierul Nicolae Ciucă consideră de neacceptat ca în spațiul public să fie promovate așa-zise liste cu “redacții toxice” și condamnă categoric manifestarea diferențelor de opinii prin orice tip de violență.
Prim-ministrul României susține drepturile fundamentale și protejarea jurnaliștilor, orice incitare la ură împotriva presei contribuind la generarea unei viziuni care ar îndepărta România de valorile democratice pe care și le-a asumat ca stat membru NATO și UE.”, a comunicat joi Guvernul.
Reacția premierului vine după ce AUR a lansat miercuri, pe pagina oficială de Facebook, o listă neagră deschisă a presei din România. Demersul este asumat fără rezerve de copreședinții Alianței, Claudiu Târziu și George Simion, sub pretextul unei răfuieli cu G4Media. Însă este mai mult decât atât. Postarea este un îndemn de a face colectiv o listă neagră a publicațiilor considerate toxice de propaganda AUR: „Haideți să vedem care sunt cele mai toxice și false „organe de presă”. Începem noi: G4media… Completați voi!”.
Practica nu este una nouă. Liste negre ale presei au făcut de-a lungul timpului oamenii politici de la noi și din alte țări, exemple sunt de la Corneliu Vadim Tudor la Traian Băsescu, Liviu Dragnea și, mai nou, Florin Cîțu. În străinătate, Donald Trump este unul dintre exemplele recente.
De ce demersul AUR nu trebuie ignorat? AUR este un partid parlamentar care se află într-o ascensiune semnificativă în opțiunile electoratului. În acest context, demersul său este relevant. Mai mult, AUR s-a impus pe scena politică cu un discurs radical și, cum spunea George Simion, într-un recent interviu pentru HotNews, AUR nu este atât de radical pe cât ar trebui.
Simion și Târziu, co-președinții AUR, își asumă demersul. Nervozitate la întrebarea „Ce va urma?”
Postarea de pe pagina oficială de Facebook a partidului Alianța pentru Unirea Românilor are sute de comentarii care mai de care mai injurioase la adresa întregii mass media din România. Practic, nimeni nu a fost omis de pe lista neagră a presei făcută de liderii AUR împreună cu simpatizanții lor.
Hotnews.ro i-a contactat telefonic pe co-presedinții AUR pentru a înțelege de ce au girat acest demers. Claudiu Târziu a susținut că demersul este „un sondaj de opinie al cărui scop este de a vedea dacă susținătorii AUR percep într-adevăr realitatea așa cum o percepem și noi”.
- Reporter Care este scopul acestui demers de a întocmi o listă toxică a presei pe pagina de Facebook ?
- Claudiu Târziu: „Știm cu toții că există organe de presă care nu-și respectă deontologia profesională. În opinia noastră cei care scriu despre noi fără să ne întrebe și ne acuză de tot felul de lucru fără să ne ia punctul de vedere, cei care ne numesc cu etichete false gen extremiști fără să aibă vreun un argument în acest sens, cei care ne pun în cârcă fapte inexistente și declarații pe care le interpretează după cum îi taie capul, nu sunt ziariști onești și nu își fac datoria de a fi în serviciul public. Scopul este să vedem si noi dacă percepe într-adevăr realitatea așa cum o percepem si noi. Dacă majoritatea accesează pagina noastra și văd ce facem noi zi de zi sunt în acord cu noi sau nu și mai degraba în acord cu cei care ne bălăcăresc zi de zi fără să ne dea vreo șansă să explicăm. E un sondaj de opinie dacă vreți”
Co-președintele AUR susține că demersul nu are continuitate și că scopul mesajului a fost ca „publicul să vadă și să sancționeze singur așa cum știe acele publicații care nu respectă deontologia profesională și care nu informează corect”.
- Reporter Ce urmează după acest demers? Va picheta AUR sediile redacțiilor de pe lista toxică?
- Claudiu Târziu: „Nu considerați că faceți un demers periculos dvs ziariștii să etichetați un partid drept fascist, legionar, extremist, xenofob, antisemit un partid parlamentar? Eu vă întreb pe dvs dacă tot îmi puneți întrebări de genul asta. Păstrați măsura vă rog frumos. E o postare pe Facebook care se prezintă ca un sondaj: „Voi ce spuneți fraților există sau nu organe de presă toxice ? Noi credem că cel puțin unul există”.
La rândul său George Simion consideră că este o ripostă a colegilor de partid la adresa unei părți a presei iar postarea de pe Facebook este una îndreptățită.
- George Simion: „Opinia mea este că G4 Media a comis un grav derapaj media la adresa AUR, iar riposta colegilor care au postat pe Facebook este meritată (…) Nu cred că demersul nostru este periculos atâta vreme cât o parte din presă face același lucru, separă partidele între bune așa zis democratice și partide pe care ei le consideră, fără argumente, extremiste. Scopul este de a sancționa public derapajele structurilor similare care nu au decența de a suna și să ia o poziție din partea celor despre care scriu pentru că nu sunt articole de opinie, editoriale ci sunt articole de conținut, știri”.
La întrebarea dacă nu există un precedente periculos prin tendința de generalizare, Simion a replicat: „Nu am generalizat pentru că sunt foarte multe instituții de presă care sunt corecte chiar dacă au un conținut progresist și nu conservator asupra spațiului public”.
În final, George Simion a ținut să precizeze că AUR nu își va retrage postarea.
- George Simion: „Dacă pui în locul cuvântului „AUR” termenul „redacții de presă” vei avea același rezultat, aceiași părtinire și consecințe care nu pot fi controlate sau asumate. Și presa trebuie să fie responsabilă iar Active Watch trebuie să facă același apel pentru o parte a presei. Noi nu avem acțiune în acest moment, ci o reacțiune la ceea ce am pățit din partea unor organe de presă”.
Ioana Avădani(CJI): Este un precedent periculos și mă tem că nu este decât începutul. Povestea listelor negre este lungă, tristă și întodeauna s-a sfârșit prost
Președintele Centrului de Jurnalism Independent, Ioana Avădani, a declarat pentru HotNews.ro că demersul AUR se poziționează „în postură de victimă și creează un precedent periculos pentru libertatea de exprimare prin discursul anti-mediatic”.
- Ioana Avădani: „Este un precedent periculos și mă tem că nu este decât începutul. Povestea listelor negre este lungă, tristă și întodeauna s-a sfârșit prost și cu autorii listei, și cu membrii listei și cu cei care făceau contraliste (…) AUR se poziționează în postura de victimă, își croiește profilul de victimă -vezi și atacul împotriva lui George Simion de la Iași, dacă o fi fost atac,- pentru că nu poți fi erou dacă nu te combate nimeni”.
Avădani atrage atenția că acțiunea celor de la AUR este una duplicitară și extrem de periculoasă.
- Ioana Avădani: „Atitudinea este extrem periculoasă pentru că în pofida atacurilor aparent liniștitoare ale liderilor AUR că nu au o problemă cu presa în general, ci doar cu un anumit organ de presă, discursul este anti-mediatic. Acum câteva zile a ajuns la mine un filmuleț în care, în cadrul unei manifestări AUR se cerea moartea jurnaliștilor. Discursul este acolo și eu sunt îngrijorata în condițiile în care nu cred că-i mai iubește cineva pe ziariști și cred că în momentul acesta profesia plătește prețul dezinteresului pentru solidaritate și auto-reglementare pe care l-a arătat timp de 30 de ani”.
Ioana Avădani susține că astfel de acțiuni sunt rezultatul politizării termenului de fake-news folosit astăzi din ce în ce mai des de către clasa politică.
„S-a început în 2020 în perioada de pandemie când caracterul de fake sau non-fake al unor publicații era stabilit prin faptul că aveau relații stabilite anterior cu Guvernul. Acum culegem roadele discursului pe care presa însăși l-a susținut în ceea ce privește fake-news. În loc să vorbim despre dezinformare și să vorbim de cazuri punctuale în care s-a produs dezinformarea, presa a vorbit despre această chestie care este extrem de plastică și extrem de oportunista și care se numește fake news. Este o etichetă, ștampilă pe care o poți atașa oricui”, explică Avădani.
Active Watch: „AUR încalcă flagrant principiile vieții democratice”
Și organizația Active Watch a criticat derapajul partidului AUR la adresa mass-media spunând că „încalcă flagrant principiile vieții democratice, prin instigarea cetățenilor să contribuie la crearea unei liste negre a instituțiilor de media pe care le etichetează ca fiind „toxice”.
- Active Watch: „Într-un nou derapaj populist, partidul parlamentar AUR încalcă flagrant principiile vieții democratice, prin instigarea cetățenilor să contribuie la crearea unei liste negre a instituțiilor de media pe care le etichetează ca fiind „toxice”. Considerăm că astfel de strategii de comunicare și de divizare în spațiul public nu au nicio legătură cu anul 2022, dar sunt similare cu strategiile adoptate de partide care au pus bazele unor regimuri dictatoriale și autoritare din secolul trecut. Drept urmare, solicităm conducerii AUR să retragă postarea din data de 26 ianuarie 2022.Considerăm că acest tip de comunicare excede limitele parlamentarismului și ale libertății de exprimare, prin impactul negativ asupra publicului larg, dar și asupra instituțiilor media vizate de această campanie de înfierare.
- Le reamintim liderilor AUR că, fără aceste „organe de presă” care de-a lungul timpului au investigat disfuncționalitățile sistemice din statul român, spațiul civic și democratic ar fi fost mult mai restrâns.
- Spre deosebire de cei mai mulți dintre cetățeni, politicienii și partidele politice au obligația să își cenzureze discursul și gesturile publice atunci când acestea pot avea consecințe ce nu pot fi controlate sau asumate”.