Sari direct la conținut

10 ianuarie, Ziua Matematicii în România

HotNews.ro
Ecuatii matematice, Foto: Alexandr Muntean / Alamy / Profimedia Images
Ecuatii matematice, Foto: Alexandr Muntean / Alamy / Profimedia Images

Pe 10 ianuarie în România este Ziua Matematicii, potrivit unei legi adoptate în martie 2021 de Parlament. Potrivit expunerii de motive a actului normativ, pe 10 ianuarie 1906 s-a născut academicianul Grigore Constantin Moisil, personalitate care şi-a pus amprenta asupra dezvoltării matematicii româneşti şi care a fost cel mai important pionier al informaticii în România şi unul dintre cei mai importanţi teoreticieni ai informaticii din lume.

„Sărbătorirea Zilei Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii poate fi organizată de către Academia Română, instituţiile de cercetare, instituţiile de învăţământ, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale şi instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea acestora, de către societatea civilă şi persoane fizice şi juridice, prin organizarea şi/sau participarea la programe şi manifestări ştiinţifice, culturale, educative, artistice, cu caracter social sau ştiinţific, consacrate matematicii, informaticii şi ştiinţelor naturii”, prevede proiectul de lege.

Conform acestuia, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale şi instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea acestora pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor, în limita alocaţiilor bugetare aprobate.

„Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune, în calitate de servicii publice, vor include în programul zilei emisiuni ori aspecte de la manifestările ocazionate de sărbătorirea Zilei Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii”, mai stipulează proiectul.

Ziua Internațională a Matematicii se sărbătorește pe 14 martie

Ziua Internațională a Matematicii este sărbătorită în fiecare an pe 14 martie. Potrivit Rador. Ea a fost recunoscută de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) la conferința generală din 2019.

Anterior, data de 14 martie era marcată ca Ziua Pi şi a fost sărbătorită pentru prima dată în 1988. Inițiată de Uniunea Matematică Internațională, importanța matematicii în lumea noastră este celebrată în 14 martie, deoarece această zi este deja cunoscută sub numele de Ziua Pi în multe țări. Numărul Pi (π) cu valoarea sa aproximativă 3,14 corespunde cu 14 martie în formatul de dată (3.14) utilizat în SUA, de exemplu.

Sărbătoarea Zilei Internaționale a Matematicii extinde Ziua Pi pentru a include întregul spectru al matematicii.

Pentru a sărbători această zi, pasionații de matematică organizează concursuri, ateliere tematice Pi-Day etc. Mulți adulți sunt, de asemenea, foarte interesați de aceste ateliere pentru a-și menține vie dragostea pentru subiect.

Primul calcul al lui Pi a fost făcut de Arhimede din Siracuza (287-212 î.Hr.), unul dintre cei mai buni matematicieni ai lumii antice. Arhimede a aproximat calculul ariei unui cerc folosind teorema lui Pitagora pentru a găsi ariile a două poligoane regulate: poligonul înscris în cerc și poligonul în care cercul a fost circumscris. Deoarece aria reală a cercului se află între zonele poligoanelor inscripționate și circumscrise, ariile poligoanelor au dat limite superioare și inferioare pentru aria cercului. Arhimede știa că nu găsise valoarea lui Pi, ci doar o aproximare în aceste limite.

Zu Chongzhi (429-501), un matematician și astronom chinez strălucit, a folosit o abordare similară. Zu Chongzhi nu a fost familiarizat cu metoda lui Arhimede, dar deoarece cartea sa s-a pierdut, se știe puțin despre opera sa. El a calculat 3,14 ca valoare aproximativă a lui Pi și a arătat-o sub forma fracțiilor 157/50 și 3927/1250. Matematicienii au început să folosească litera greacă pi în anul 1700, dar valoarea nu a fost acceptată oficial de comunitatea științifică decât după ce Leonhard Euler a inventat simbolul Pi, în 1737.

Dacă ar fi să scriem primele 200.000 de milioane de zecimale ale lui Pi în linie dreaptă, punând în medie cinci cifre pe centimetru liniar de hârtie, fâșia de hârtie ar fi atât de lungă încât ar putea înconjura circumferința Pământului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro