Sari direct la conținut

Reguli de la medici pentru părinții care pleacă în vacantă cu copiii: nu uitați de trusa medicală și verificați cu atenție zona unde călătoriți

HotNews.ro
Reguli de la medici pentru părinții care pleacă în vacantă cu copiii: nu uitați de trusa medicală și verificați cu atenție zona unde călătoriți
Vacanțele cu copiii trebuie pregătite cu atenție FOTO: Famveldman | Dreamstime.com

A pleca în vacanță cu un copil mic sau cu mai mulți poate părea o perspectivă descurajantă. Însă, cu o planificare atentă și o pregătire adecvată, vacanțele în familie pot fi distractive și pline de satisfacții pentru toată lumea. Ce recomandă specialiștii.

În timpul călătoriilor, copiii au aceleași riscuri de sănătate ca și adulții, dar consecințele asupra sănătății lor pot fi mai severe, atrag atenția medicii de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC), SUA.

Unele boli pot fi mai greu de recunoscut la copiii mici, în condițiile în care ei nu pot vorbi pentru a spune ce simt. Prin urmare, este util ca părinții care vor să plece în vacanță împreună cu copiii să facă o programare la pediatru sau la medicul specializat în medicina de călătorie (există astfel de medici si în România), cu o lună înainte de data plecării. Aceasta pentru a obține vaccinuri, medicamente și informații specifice destinației alese, potrivit specialiștilor CDC.

Vaccinarea la zi a copilului este foarte importantă, mai spun specialiștii. Imunizarea prin vaccin este un instrument care protejează copilul împotriva bolilor infecțioase – precum rujeola, de exemplu – care se pot transmite cu ușurință în grupurile nevaccinate. Multe afecțiuni medicale prevenite prin vaccinare în unele țări, nu au același regim în altele, plus că schema de imunizare diferă. 

Consultarea unui vaccinolog sau a unui medic de călătorii este cu atât mai utilă în condițiile în care deplasarea are loc în zone mai exotice, recomandă prof. dr. Emilian Popovici, medic primar epidemiolog, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie. „Un epidemiolog poate să dea și consultația de vaccinologie, și pe cea de medicină de călătorie. Consultația este utilă pentru a afla nu doar care sunt vaccinurile care trebuie făcute pentru a avea acces într-o anumită țară, unde pot exista probleme speciale, dar pentru a afla și eventualele riscuri suplimentare care se pot întâlni în zona respectivă. Începând de la diverse vietăți marine, precum ariciul de mare, întâlnit pe litoralul croat și nu numai.”

Pentru că, dacă știi de prezența lui atunci îți iei papuci speciali la plajă să eviți înțepătura care, pe lângă că e neplăcută, mai poate avea și consecințe.

Rețeta medicală, pusă în bagaj

Un aspect important care trebuie avut în vedere este acela că o vacanță în străinătate poate presupune, în unele situații, un acces mai redus la servicii medicale sau la diverse facilități, punctează prof. dr. Emilian Popovici.

Iar dacă se pleacă la drum cu un copil cu probleme medicale, cu probleme de sănătate, atenția trebuie să fie specială. „Acest lucru presupune, în primul rând, ca părintele să aibă medicamentele necesare bolii cronice de care suferă copilul, pentru toată perioada deplasării, plus o rezervă. De asemenea, este foarte util să aibă rețeta lunară a copilului în situația în care este nevoie de o eventuală suplimentare. Pentru că se pot întâmpla diverse situații care să prelungească sejurul în zona respectivă. Și să aibă chiar scrisoarea medicală care să faciliteze o discuție cu un medic din zona respectivă”, recomandă universitarul.

Un alt aspect important când plecăm la drum este trusa medicală: „Care trebuie să conțină tot ce poate fi util într-o deplasare, începând de la soluții pentru rehidratare orală, pansament și plasturi, antihistaminice, pentru reacții alergice, antiseptice și repelente contra insectelor. În cazul diareei pasagere de cauză neinfecțioasă, trebuie să avem un clorhidrat de loperamidă. Și încă un lucru interesant: oțetul de mere poate fi util dacă se fac deplasări, în Grecia, la Marea Egee. Acolo sunt specii de meduze care pot să creeze un disconfort pronunțat la atingere. Iar oțetul de mere îndepărtează destul de repede simptomatologia”, subliniază profesorul.

Tulburările gastrointestinale, frecvente la copii

Diareea este printre cele mai frecvente neplăceri pe care le au copiii care călătoresc în străinătate, potrivit CDC. Implică scaune frecvente și apoase, greață, stări de vomă, crampe abdominale. Cea mai comună cauză este ingestia de alimente sau apă contaminate cu virusuri, bacterii sau alți agenți patogeni.

Pe lângă riscul alimentar, o igienă deficitară a mâinilor, frecventarea restaurantelor și locurilor de servit masa unde există o igienă îndoielnică, precum și serviciile precare de salubritate din unele țări mai puțin dezvoltate pot reprezenta riscuri în apariția tulburărilor gastrointestinale.

Diareea duce la deshidratare, astfel că tratamentul cel mai indicat este hidratarea corespunzătoare, cu apă provenită din surse sigure. Iar cea mai bună prevenție constă în a fierbe, găti și curăța tot ce se consumă.

Cinci trucuri simple

Medicii de la Spitalul de Copii din Montreal, Canada, au sintetizat cinci recomandări pentru părinții care plănuiesc vacanțe în străinătate, împreună cu cei mici, astfel încât să fie reușite.

1. Oferiți timp pentru aclimatizare. Copiii au nevoie de timp pentru a se adapta la diferențele de fus orar. Așadar în primele două zile de vacanță programul ar trebui menținut ușor și flexibil, cu mai multe ore de somn. Dacă destinația aleasă presupune căldură ridicată sau rău de înălțime, aveți grijă la hidratare.

2. Precauție la alimente și apă. Consumul de alimente sau apă contaminate vulnerabilizează familia în fața infecțiilor și a bolilor. Pentru a preveni infecțiile este importantă spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun. Dacă săpunul și apa curentă nu sunt disponibile, gelul de mâini pe bază de alcool poate fi folosit ca înlocuitor.

Totodată, în timpul călătoriilor, alimentele nepreparate – în special crutaceele – trebuie evitate, la fel și gheța, cu excepția cazului în care a fost făcută cu apă din sursă controlată.

Recomandarea este de a consuma doar apă îmbuteliată sau purificată și de a evita alimentele insuficient gătite sau provenite de la vânzători ambulanți.

3. Păstrați o protecție solară adecvată, cu creme, pălării și ochelari de soare la plajă și nu numai. Copiii de toate vârstele tind să petreacă mult timp în aer liber în timpul orelor de vârf ale radiațiilor ultraviolete, adică între 11.00 și 16.00. Chiar dacă sunt nori, riscul de insolație este mare și e nevoie de protecție solară aplicată și reaplicată conform instrucțiunilor, înainte de expunerea la soare, precum și pauze la expunerea la soare.

4. Protejați-vă familia împotriva bolilor transmise de insecte și căpușe. Insectele pot transmite o varietate de infecții grave prin înțepături. Pentru pielea expusă recomandarea este de a se utiliza un repelent dedicat.

5. Preveniți vătămările în bazinele de agrement. Plajele, lacurile cu apă dulce, piscinele și spa-urile pot implica riscuri pentru sănătate și siguranță. Asigurați-vă că urmăriți semnele de ape periculoase și respectați regulile de plajă și protejați copiii în timpul activităților acvatice. Folosiți veste de salvare de dimensiuni adecvate și, dacă faceți scufundări, nu mergeți niciodată singur sau fără antrenor.

Site-urile ambasadelor, sursă de informații

Prof. dr. Emilian Popovici insistă asupra unei documentări temeinice făcute de părinți atunci când planifică vacanțe mai ales în zone necunoscute, unde riscurile pentru o persoană care pleacă din Europa sunt mai mari.
Iar site-urile ambasadelor țărilor unde se pleacă ar trebui neapărat consultate chiar și de părinți, recomandă medicul: „Acolo pot fi informații începând de la siguranța pe stradă și până la diverse alte pericole. Toate aceste mențiuni nu echivalează cu a speria oamenii și a le strica plăcerea de a călători. Ci este doar de o informare cu scop de prevenție, pentru ca vacanța planificată de părinți să se încheie cu amintiri frumoase, să fie o plăcere și nu o durere”, conchide profesorul.

INTERVIURILE HotNews.ro