Casa Albă, discuții cu industria în privința inovațiilor tehnologice pentru Ucraina
Oficiali de la Casa Albă s-au întâlnit luni cu mai mulți lideri din firmele de capital de risc și din industriile tehnologice și de apărare, într-un efort de a consolida interesul administrației Biden de a sprijini accesul Ucrainei la echipamente americane de ultimă generație, au declarat oficiali de rang înalt ai administrației pentru Reuters.
„Conversația s-a axat pe o serie de sisteme, inclusiv, sisteme aeriene fără pilot la bord, cum să contracarăm sistemele aeriene fără pilot la bord care se apropie și apoi, de asemenea, să abordăm provocarea deminării”, a declarat unul dintre oficiali după întâlnirea de cinci ore.
Jake Sullivan, șeful Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, a convocat reuniunea pentru a insista pentru „un accent reînnoit pe sprijinirea Ucrainei în depășirea acestor provocări tehnologice cheie pe care le-a identificat ca fiind un obstacol în calea progresului și a impulsului lor pe câmpul de luptă”, a declarat un al doilea oficial al administrației.
Membrii cheie ai Consiliului de Securitate Națională s-au întâlnit cu directori din industrie de la Fortem Aerospace, companii de tehnologie de apărare precum Palantir Technologies Inc și Anduril Industries Inc, precum și cu producătorul de drone Skydio, printre alții care au fost aduși la Casa Albă.
Jake Sullivan a participat la cel puțin o parte din eveniment – la fel ca și adjunctul său, Jon Finer, care a condus o parte din întâlnire, a declarat unul dintre oficiali.
Oficialii administrației au declarat că întâlnirea de luni le-a oferit ocazia de a afla despre noile capacități de la o secțiune mai profundă a industriei americane, în speranța că guvernul ar putea facilita aducerea acestor inovații în folosul Ucrainei.
Oficialii au subliniat că orice efort de sprijinire a Ucrainei ar fi frânat fără pachetul de ajutor suplimentar de peste 100 de miliarde de dolari pe care președintele Joe Biden i-a îndemnat pe legislatori să îl aprobe și care include aproximativ 50 de miliarde de dolari în noi ajutoare de securitate pentru Ucraina în lupta cu Rusia, precum și 14 miliarde de dolari pentru Israel în războiul pe care îl duce împotriva Hamas în Gaza.
Oficialii au declarat că acest efort este separat de acordul din decembrie pentru accelerarea coproducției de arme și a schimbului de date între SUA și Ucraina.