ONU și-a încheiat oficial misiunea din Mali, țară în haos după ce junta militară a apelat la Moscova să o ajute în fața insurgenței jihadiste
MINUSMA, misiunea militară a ONU în Mali, a fost închisă în mod oficial luni, după zece ani de desfăşurare în această ţară pradă a jihadiştilor şi a unei crize profunde, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.
MINUSMA a coborât steagul ONU de la cartierul său general situat în apropierea aeroportului din Bamako, a declarat AFP purtătoarea de cuvânt a misiunii, Fatoumata Kaba. Această ceremonie a marcat în mod simbolic sfârşitul misiunii, în pofida faptului că unele dintre elementele misiunii există în continuare, a subliniat ea.
Închiderea misiunii pune capăt unui angajament care a început în 2013 împotriva răspândirii unor violenţe care ameninţau un stat fragil şi sărac. Aceste violenţe s-au extins în centrul ţării şi la vecinii săi din Sahel Burkina Faso şi Niger şi s-au soldat cu mii de morţi, civili şi combatanţi, şi deplasarea a milioane de oameni.
MINUSMA a pierdut 180 de militari în acte ostile comise în principal de grupări armate afiliate Al-Qaida şi Statului Islamic (SI).
Efectivele misiunii au atins 15.000 de militari şi poliţişti provenind din numeroase ţări. În pofida pierderilor umane şi unui angajament financiar considerabil, MINUSMA a fost criticată aprig de către unii locuitori ai ţării, care denunţau incapacitatea misiunii de a pune capăt crizei.
Consiliul de Securitate al ONU a decis la începutul lunii iulie să pună capăt misiunii, după ce junta militară care a dat lovitura de stat din august 2020, i-a cerut acest lucru, în pofida haosului din țară. Trupele Wagner la care junta militară au apelat pentru a încerca să stabilizeze situația nu i-au făcut față, și au început mai degrabă să devalizeze resursele din Mali.
Franța, fosta putere colonială din Mali, anunțase încă din august anul trecut că ultimele sale trupe au părăsit țara africană, tot la solicitarea juntei militare conduse de colonelul Assimi Goita.