Sari direct la conținut

România are un nou ambasador la UE. Cine este Iulia Raluca Matei

HotNews.ro
Iulia Matei (sursa Foto: mae.ro), Foto: Hotnews
Iulia Matei (sursa Foto: mae.ro), Foto: Hotnews

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul de acreditarea Iuliei-Raluca Matei în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, şef al Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană.

Iulia Raluca Matei, 43 de ani, este diplomat de carieră din anul 2003, potrivit informațiilor de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Cariera sa diplomatică a fost asociată în mod constant de relaţiile cu Uniunea Europeană şi statutul României de stat membru al Uniunii Europene.

A fost numită în funcţia de secretar de stat pentru Afaceri Europene la data de 8 noiembrie 2019 şi a deţinut, începând cu aprilie 2013, funcţia de director general adjunct şi ulterior, din 2016, director general al Departamentului Uniunea Europeană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

În această calitate, a fost responsabilă cu gestionarea ansamblului problematicii UE, atât din perspectiva rolului Ministerului Afacerilor Externe de coordonator al sistemului naţional de gestionare a afacerilor europene, cât şi a dialogului politico-diplomatic bilateral cu statele membre ale Uniunii Europene.

A coordonat activitatea Departamentului Uniunea Europeană pe durata pregătirii şi exercitării primei Preşedinţii a României la Consiliul UE, desfăşurate în intervalul 1 ianuarie – 30 iunie 2019.

După aderarea României la Uniunea Europeană, începând cu aprilie 2007 şi până în iulie 2012, şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană de la Bruxelles, unde a gestionat relaţiile cu Parlamentul European.

În perioada 2003-2007 a făcut parte din echipa Departamentului Uniunea Europeană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, fiind responsabilă cu gestionarea pregătirii aderării României la Uniunea Europeană, pe aspectele vizând îndeplinirea criteriului politic de aderare şi gestionarea dialogului politico-diplomatic cu instituţiile europene, în special cu Parlamentul European.

A absolvit, în anul 2001, Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative, secţia franceză, din cadrul Universităţii Bucureşti şi ulterior, a obţinut o diplomă de master în instituţii şi politici UE, la Institutul de Studii Europene din cadrul Universităţii Libere din Bruxelles.

A participat la numeroase cursuri de formare în domeniul relaţiilor internaţionale şi afacerilor europene. Vorbeşte fluent limbile engleză şi franceză.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro