Marcel Ciolacu: Nu susțin comasarea alegerilor. Să comaseze Gorghiu dacă zice că se poate / Gorghiu îi dă replica
Una dintre temele aflate pe masa coaliției este comasarea alegerilor din 2024, temă împinsă și susținută de PNL, dar respinsă de liderul PSD, Marcel Ciolacu. Alina Gorghiu a prezentat marţi argumentele pentru comasarea alegerilor, ea susținând că intenţia PNL este aceea de a nu se concentra în 2024 pe bătălii politice.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a transmis, luni seară, că nu susține comasarea alegerilor de anul viitor nici dacă ar fi constituțională o astfel de măsură.
Ciolacu: „Să comaseze Gorghiu dacă zice că se poate”
- „Eu nu cred că se pot comasa alegerile.
- În primul rând, alegerile europarlamentare au loc mult mai devreme, iar alegerile locale nu pot fi comasate cu alegerile generale. Constituțional nu se poate. Se discută, dar părerea mea este că nu se poate”, a declarat Marcel Ciolacu, luni seara la Antena3.
Întrebat despre afirmația președintei interimare a Senatului, Alina Gorghiu, care a spus în mai multe rânduri că o comasare a alegerilor este posibilă, Ciolacu a răspuns: „Să comaseze Gorghiu dacă zice că se poate. Eu consider că e corect să gândim ce e mai bine pentru democrație”.
El a mai spus că nu ar susține varianta comasării alegerilor nici dacă ar fi constituțional.
Alina Gorghiu îi dă replica lui Gorghiu
Președintele Senatului, Alina Gorghiu, i-a dat replica lui Ciolacu și a prezentat marți mai multe argumente pentru comasarea alegerilor.
Ea spune că această temă este în discuție pe masa coaliţiei și că, spre deosebire de PSD, PNL a testat subiectul în sondajele de opinie, iar un grup de lucru din partid a pus pe hârtie argumentele care ţin de constituţionalitate.
Sondajele de opinie făcute de PNL ar arăta că 67% dintre români ar fi favorabili comasării alegerilor în 2024, susține Gorghiu.
- „Ne dorim să fie un an cât mai uşor, astfel încât economia sa meargă pe un curs normal, ne dorim predictibilitate şi ca etapele acestea de campanie electorală să fie cât mai puţine şi să nu blocăm anul 2024. (…)
- Toate discuţiile sunt deschise, deci nu există niciun fel de opţiune dominantă, dacă se suprapun localele cu parlamentarele, parlamentarele peste prezidenţiale, etc, important este să avem ca punct de pornire toate argumentele favorabile ideii de comasare, ca ulterior să putem să vedem care scenariu este cel mai bun pentru a oferi României acel an de care e nevoie, fără blocaj, fără haos, fără stagnare”, susține Alina Gorghiu.
Argumentele aduse de Gorghiu: sondajele de opinie, instabilitatea politică, economii la bugetul de stat, securitatea României, care „nu îşi permite să fie vulnerabilă la nivel regional.
- „Sunt argumente necesare, suficiente pentru a exista subiectul în coaliţie.
- După ce se va epuiza subiectul deficitului bugetar şi al cheltuielilor care trebuie justificare de către guvern (..) pentru că este prioritatea guvernului acum sigur şi subiectul comasării alegerilor va fi discutat în coaliţie.
- Eu nu cred că sunt subiecte tabu în coaliţie. (..) Nu poate fi decât o temă care să atragă cât mai multe opinii favorabile”, a adăugat Alina Gorghiu.