Comisarii europeni Nicolas Schmit şi Elisa Ferreira – în România; pe agendă – întrevedere cu premierul şi vizite la Iaşi şi Vaslui
Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, şi comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, efectuează luni şi marţi o vizită oficială în România.
Cei doi oficiali europeni vor fi prezenţi în Bucureşti, Iaşi şi Vaslui, pentru a participa la evenimentul de lansare a programelor naţionale pentru 2021-2027 ale politicii de coeziune, pentru a se întâlni cu autorităţi naţionale şi regionale şi pentru a vizita mai multe proiecte finanţate de UE.
Luni dimineaţa, comisarii se vor întâlni la Bucureşti cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, cu ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, şi cu ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi.
Comisarii se vor deplasa ulterior la Iaşi, unde, la ora 16,00, vor participa, împreună cu miniştrii Boloş şi Budăi, la evenimentul de lansare a celor opt programe naţionale de coeziune.
Totodată, comisarii se vor întâlni cu părţile interesate de la nivel local în cadrul unui dialog cu cetăţenii intitulat „Viitorul politicii de coeziune în regiunea de nord-est”.
Marţi, comisarii Schmit şi Ferreira se vor deplasa la Vaslui pentru a vizita mai multe proiecte finanţate prin politica de coeziune, şi anume Spitalul Judeţean de Urgenţă, un proiect de extindere a infrastructurii locale de învăţământ preşcolar şi o fabrică de prelucrare a cărnii care angajează persoane vulnerabile şi care este unul dintre cei mai mari angajatori din regiune, informează un comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, transmis AGERPRES.
Comisarii se vor întoarce apoi la Iaşi şi vor vizita Centrul pentru refugiaţi ucraineni de la Nicolina şi alte proiecte finanţate prin politica de coeziune, inclusiv: Fundaţia „Alături de voi”, care sprijină incluziunea persoanelor cu dizabilităţi prin intermediul unui model de întreprindere socială; Centrul de simulare „Prof. Univ. Dr. Cristian Dragomir” din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, o unitate cu tehnologie de vârf cofinanţată de UE al cărei scop este să îmbunătăţească aspectele practice ale formării în domeniul medical; precum şi proiectul transfrontalier SMURD, un centru de formare comun cu Republica Moldova pentru intervenţii în situaţii de urgenţă.