Sari direct la conținut

Șeful ONU cere Rusiei să deblocheze exporturile ucrainene de cereale

HotNews.ro
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, Foto: John Lamparski/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, Foto: John Lamparski/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut miercuri Rusiei să permită exporturile ucrainene de cereale, iar Occidentului să deschidă accesul îngrășămintelor rusești pe piețele mondiale, pentru a aborda în mod eficient criza alimentară mondială, potrivit AFP.

„Rusia trebuie să permită exportul în condiții de siguranță și securitate al cerealelor stocate în porturile ucrainene”, a declarat el la o reuniune ministerială de la New York găzduită de SUA. „Căile de transport alternative” la ieșirea pe mare a acestor cereale, inclusiv umplerea silozurilor din Odesa, „pot fi explorate – chiar dacă știm că acest lucru nu va fi suficient pentru a rezolva problema”, a adăugat el.

În același timp, „alimentele și îngrășămintele rusești trebuie să aibă acces deplin și nerestricționat la piețele mondiale”, a declarat șeful ONU.

Aceste îngrășăminte nu fac obiectul sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei după invazia din 24 februarie în Ucraina, dar achiziționarea lor de către țări străine ar putea fi blocată de măsurile împotriva sistemului financiar rusesc, au declarat diplomații.

Antonio Guterres negociază de mai multe săptămâni pe ambele subiecte cu Rusia, Ucraina, Statele Unite, Uniunea Europeană și Turcia, care poate ajuta la deminarea în apropierea porturilor ucrainene și poate garanta circulația navelor.

„Am speranțe, dar mai este un drum de parcurs. Implicațiile complexe de securitate, economice și financiare necesită bunăvoință din partea tuturor părților”, a declarat el, refuzând să spună mai multe pentru a nu periclita șansele unui acord.

Nu există o soluție eficientă la criza alimentară fără reintegrarea producției alimentare ucrainene, precum și a alimentelor și îngrășămintelor produse de Rusia și Belarus, pe piețele mondiale, în ciuda războiului”, a spus el.

Avertizând cu privire la „spectrul penuriei de alimente la nivel mondial în următoarele luni”, Antonio Guterres a subliniat că „dacă nu hrănim oamenii, alimentăm conflictele”.

Acesta a declarat că războiul din Ucraina a amplificat și accelerat factorii care contribuie la criza alimentară mondială: schimbările climatice, pandemia Covid-19 și inegalitățile crescânde dintre țările bogate și cele sărace.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro