Sari direct la conținut

Ucraina se teme că armata rusă pregătește o ofensivă împotriva unui alt oraș important: „Prima lovitură va fi cea mai grea”

HotNews.ro
Ucraina se teme că armata rusă pregătește o ofensivă împotriva unui alt oraș important: „Prima lovitură va fi cea mai grea”
Militari ucraineni pe un tanc T-72 de fabricație sovietică în regiunea Sumî, în apropiere de granița cu Rusia, pe data de 12 august 2024, pe fondul incursiunii armate a Kievului în regiunea rusă Kursk. FOTO: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Armata rusă se pregătește să atace unul dintre ultimele orașe ucrainene care găzduiesc industrie grea, Zaporojie, situat în prezent la 30 de kilometri de linia frontului, scrie The Economist, citând surse din serviciile ucrainene de informații preluate și de Meduza.

Un oficial din cadrul serviciilor ucrainene de informații a spus că ar putea fi implicați până la 130.000 de soldați ruși, însă niciuna dintre sursele care au făcut declarații pentru The Economist sub condiția anonimității nu a dorit să avanseze o posibilă dată pentru începerea ofensivei.

În ultimele două luni, trupele ruse și-au intensificat atacurile asupra Zaporojie cu rachete și bombe ghidate, distrugând 1.500 de case din oraș. Prima linie „a prins viață”, iar bombardamentele s-au intensificat din nou în ultimele zile.

The Economist subliniază că orașul Zaporojie, reședința administrativă a regiunii cu același nume, are o importanță strategică pentru Ucraina. El este unul dintre cele trei centre rămase ale industriei grele din țară, care este esențială pentru supraviețuirea Ucrainei ca stat.

Orașul este important și pentru Kremlin. Vladimir Putin a proclamat anexarea întregii regiuni Zaporojie în toamna lui 2022, deși armata rusă controla la acea vreme doar o treime din regiune.

Orașul se află la aproximativ 130 de kilometri de centrala nucleară Zaporojie, pe care forțele armate ruse au reușit să o captureze în primele zile ale invaziei.

Ofensiva ucraineană din Kursk ar fi dus la amânarea atacului rusesc asupra Zaporojie

Jurnaliștii de la The Economist relatează de asemenea că unii dintre militarii ucraineni sunt sceptici că armata rusă ar fi pregătită să lanseze un atac și în direcția Zaporojie în condițiile în care menține eforturi susținute în mai multe sectoare.

De exemplu, colonelul Alexei Hilcenko a declarat publicației că, trupele ruse plănuiau să folosească în prima parte a atacului două divizii (20-30 de mii de soldați), dar că jumătate dintre trupe au fost redirecționate către regiunea Kursk pentru a respinge ofensiva ucraineană de acolo.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat mai devreme în cursul lunii noiembrie că Rusia a lansat o ofensivă puternică în Kursk cu scopul de a alunga trupele Kievului. Efectivele alocate de armata rusă pentru această ofensivă ar include cel puțin 50.000 de militari.

The Economist notează că forțele armate ucrainene au început acum să contruiască noi linii defensive în jurul orașului Zaporojie și că acestea includ câmpuri de mine, obstacole anti-tanc și buncăre din beton și fier.

„Nu sunt încă pregătiți să lovească, dar când vor fi gata, prima lovitură va fi cea mai grea”, a declarat pentru The Economist comandantul unui batalion al Brigăzii a 118-a din forțele ucrainene, ce folosește apelativul „Lemberg”.

Armata ucraineană pierde teren pe toate fronturile

Noile comentarii făcute de oficiali din serviciile de informații și militari ucraineni pentru Reuters vin după ce o sursă din Statul Major de la Kiev a declarat în cursul weekendului că Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul ocupat inițial în regiunea rusă Kursk.

„Cel mult, am controlat aproximativ 1.376 de kilometri pătrați, acum, desigur, acest teritoriu este mai mic. Inamicul își sporește contraatacurile”, a spus sursa.

„Acum controlăm aproximativ 800 de kilometri pătrați. Vom deține acest teritoriu atâta timp cât este necesar din punct de vedere militar”, a mai spus sursa.

Cu toate acestea, forţele ucrainene, care duc lipsă de recruţi şi echipamente, nu intenţionează în acest stadiu să se retragă din regiunea rusă Kursk.

Ofensiva de la Kursk a fost prima invazie terestră a Rusiei de către o putere străină de la al Doilea Război Mondial și a prins Moscova nepregătită.

Prin ofensiva de la Kursk, Kievul și-a propus să stopeze atacurile rusești în estul și nord-estul Ucrainei, să forțeze Rusia să retragă forțele care avansează treptat în est și să ofere Kievului o pârghie suplimentară în orice negocieri viitoare de pace.

Dar forțele ruse continuă să avanseze constant în regiunea Donețk din estul Ucrainei.

Sursa din cadrul Statului Major ucrainean a reiterat că aproximativ 11.000 de soldați nord-coreeni au sosit în regiunea Kursk în sprijinul Rusiei, dar că cea mai mare parte a forțelor lor încă își finalizează pregătirea.

Urmărește ultimele evoluții din a 1.006-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

INTERVIURILE HotNews.ro