Sari direct la conținut

Polonia amenință cu veto programul UE „Fit for 55”

HotNews.ro

Miniștrii mediului din UE au dezbătut luni politica climatică pe fondul temerii că „cei săraci în energie” vor intra în prim-plan și al acuzațiilor și amenințărilor cu veto.

Pachetul-cheie al UE „Fit for 55” – un set complex de reguli aflate încă în dezbatere – urmărește să reducă emisiile de carbon din UE cu 55% până în 2030.

În esență, el constituie o revizuire și o extindere a schemei UE de tranzacționare a emisiilor de carbon (ETS). În prezent ETS se limitează la sectoarele energetic și al producției industriale, potrivit EUobserver, citat de Rador.

El ar urma acum să elimine din scutirile pentru industrie, ceea ce va „mări ritmul reducerii emisiilor”, conform Comisiei Europene (CE). CE a propus și un ETS separat și extins la locuințe și transportul naval (ETS II).

„Lăsăm piața să muncească pentru noi. ETS e unul dintre cele mai bune instrumente pe care le avem”, a declarat luni vicepreședintele CE Frans Timmermans în Parlamentul European (PE). „Extinderea lui la locuințe și piețe e esențială”, a afirmat el.

Însă ministrul polonez al climei Anna Moskwa a atacat dur planul. „Dacă pachetul Fit for 55 conține soluții care sunt în detrimentul cetățenilor, noi vom lua toate măsurile legale pentru a le bloca prin veto”, a avertizat ea.

„Acest sistem ETS disfuncțional și nereformat nu poate fi transpus în alte industrii, iar o extindere la clădiri și transporturi este imposibil de acceptat”, a declarat ea.

Documentele climatice aflate în dezbatere ar trebui aprobate prin unanimitate, a îndemnat ea, întrucât ating și aspecte fiscale.

„Dacă vrem să acceptăm ETS ar trebui să lucrăm în spiritul compromisului, iar acordul calificat nu lucrează în acest sens.”

Nici o altă țară nu și-a exprimat luni o opoziție atât de fermă precum Polonia, deși ministrul ceh Karel Havlíček se declara săptămâna trecută în favoarea suspendării noilor reguli ETS, iar împotriva extinderii sistemului este și Cipru.

Multe state, între care Spania, Ungaria, Luxembourg, Belgia, Suedia, Letonia, Lituania, Irlanda, Slovacia, România și Malta, și-au exprimat totuși neliniștea în privința impactului asupra prețurilor pentru cetățeni în cazul extinderii ETS.

Olanda și Franța susțin ETS, dar se așteaptă ca dezbaterile să se prelungească în anul următor.

Germania, Finlanda, Croația și Danemarca susțin ETS, cât și extinderea ei la locuințe și transporturi.

Minciuni climatice

Ministrul portughez al mediului, João Pedro Matos Fernandes, în contextul unui apel la mai multă acțiune, i-a acuzat pe unii că spun minciuni.

„Apreciez că vor fi mulți care vor minți și vor spune că criza energetică e o consecință a ce încercăm să facem cu tranziția noastră climatică. Acest lucru e fals”, a declarat el, fără a pomeni vreun nume. „Pe piața energetică din Portugalia prețurile pentru consumatori sunt stabile de ani de zile, întrucât noi am investit în regenerabile.”

El și-a îndemnat colegii din UE să-și rezolve divergențele cât mai grabnic.

„Există temeri privind justețea acestei tranziții și mai avem și îngrijorări privind extinderea sistemului ETS la drumuri și locuințe, însă trebuie să punem capăt utilizării combustibililor fosili de către noi”, a declarat el.

„Legislația climatică e obligatorie pentru toată lumea. Trebuie să investim și să ne facem economiile să crească […] E de neconceput să nu ajungem la un acord pe perioada președinției franceze [a UE]”, care va ține din ianuarie până în iunie.

Timmermans le-a spus miniștrilor că statele membre vor trebui să-și prezinte poziția în lunile următoare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro