Sari direct la conținut

Alexandru Muraru: Scoaterea AUR în afara legii ar fi o acțiune sanitară / Primii care s-au folosit de colaborarea cu AUR au fost cei de la USR

HotNews.ro
Alexandru Muraru, Foto: PNL
Alexandru Muraru, Foto: PNL

AUR „nu conta prea mult pe scena politică” până când USR nu a „validat-o” prin asociere pentru a demite Guvernul Cîțu, susține deputatul PNL Alexandru Muraru. El spune, într-un interviu pentru Euractiv, că „scoaterea AUR în afara legii ar fi o acțiune sanitară, perfect democratică”.

În interviul acordat Euractiv, Alexandru Muraru a vorbit despre pozițiile radicale adoptate de AUR, despre declarațiile președintelui de onoare al partidului, Călin Georgescu, care și-a exprimat public admirația pentru mareșalul Antonescu și pentru Corneliu Zelea Codreanu, dar și despre ideea lansată în spațiul public privind scoaterea în afara legii a partidului condus de George Simion și Claudiu Târziu.

Întrebat despre declarațiile lui Simion potrivit cărora AUR nu este extremist, ci radical, dar nu suficient de radical pe cât ar trebui, Alexandru Muraru spune că „este o amenințare directă în stilul extremismelor de dreapta din urmă cu un secol”, iar instituțiile responsabile cu asigurarea și păstrarea ordinii publice, Poliția, Jandarmeria, ar trebui să înțeleagă că „acest personaj va forța, va apăsa pedala violenței tot mai mult în acțiunile publice alături de brutele de care se înconjoară”.

  • „De altfel, școala care l-a format cu adevărat a fost peluza stadioanelor. Acolo a deprins stilistica radicalismului și a extremismului.
  • Dacă ar fi să facem o comparație pentru a ilustra și mai bine nonsensul, este ca și cum niște membri ai Gărzii de Fier ar fi spus despre ei că nu sunt fasciști, și că ei sunt legionari”, spune deputatul PNL.

Chestionat despre scoaterea AUR în afara legii, pe care a invocat-o în mai multe rânduri, Muraru a afirmat că scoaterea acestui partid în afara legii nu s-ar face pe criterii politice, ci din motive strict legale:

  • „(…)combaterea radicalismului s-ar face prin măsuri legale.
  • (…) Avem încălcări ale prevederilor constituționale. Când o formațiune politică neagă drepturi fundamentale și exprimă prin toate mijloacele și instrumentele sale ură, instigă la încălcarea principiilor constituționale, incitarea la discriminare, la ură etnică, acestea sunt lucruri grave care nu pot continua.
  • De asemenea, avem o legislație clară privind negaționismul privind Holocaustul. Dacă aplicăm legea, rezolvăm problema. Ar fi ridicol să punem semnul egal între extremismul sau radicalismul AUR și legislația românească și internațională, nu-i așa?
  • Repet ca să întăresc ideea: combaterea radicalismului s-ar face prin măsuri legislative. Instituții fundamentale ale statului, justiția, Curtea Constituțională sunt chemate să constate dacă o formațiune politică încalcă ordinea constituțională. Orice partid de opoziție care respectă legislația nu are niciun motiv să se îngrijoreze privind scoaterea în afara legii a promotorilor violenței.
  • (…)Ar fi o acțiune sanitară, perfect democratică. Lipsa de acțiune, indiferența, complicitatea prin tăcere, nepăsarea sunt acțiuni care nu trebuie să ne ocupe misiunea noastră de oameni politici, de reprezentanți ai intereselor naționale. Un om politic indiferent este indirect un ajutor pentru ascensiunea extremiștilor”.

El a acuzat că „primii care s-au folosit de colaborarea cu AUR au fost foștii parteneri de guvernare de la USR”:

  • „Fără nicio jenă, fără să tresară, fără mustrări de conștiință, parlamentarii USR au sprijinit dorința cea mai arzătoare a extremiștilor, i-au validat. Până în momentul votării moțiunii de cenzură a unui guvern din care făceau parte, AUR nu conta prea mult pe scena politică. Acel episod a reactivat toată propaganda și activitatea AUR.
  • Acel episod a scos AUR din izolare, au făcut un proiect politic comun, pentru că USR nu avea suficiente semnături pentru a depune o moțiune de cenzură, cum nu are nici acum”.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro