Sari direct la conținut

Marea Britanie are peste 37.000 de infectări cu tulpina Omicron. Guvernul de la Londra estimează că noua variantă este dominantă în Anglia

HotNews.ro
Coronavirus Londra, Foto: VV Shots / Alamy / Profimedia Images
Coronavirus Londra, Foto: VV Shots / Alamy / Profimedia Images

Autorităţile sanitare din ​Marea Britanie au anunţat duminică încă 12.133 de cazuri de Covid-19 cu varianta Omicron confirmate în ultimele 24 de ore, al căror total ajunge astfel în această ţară la 37.101, transmite Agerpres.

Dar Grupul Ştiinţific Consultativ pentru Urgenţe (SAGE) al guvernului de la Londra consideră „aproape sigur” că sute de mii de persoane în ​Marea Britanie se infectează zilnic cu această variantă şi nu sunt cuprinse în statistici, fie pentru că nu sunt testate, fie sunt testate dar nu cu teste PCR sau nu este efectuată secvenţierea genomului, Regatul Unit fiind totuşi una dintre ţările care desfăşoară cea mai intensă activitate de secvenţiere.

Numărul pacienţilor internaţi cu Covid-19 şi confirmaţi cu varianta Omicron în urma secvenţierii era joi în ​Marea Britanie de 85, acest număr reprezentând conform SAGE doar aproximativ o zecime din cel real. Până vineri au decedat 12 pacienţi infectaţi cu această variantă.

Potrivit aceluiaşi grup consultativ, în lipsa unei înăspriri a restricţiilor antiepidemice „indicatorii de modelare arată un vârf de cel puţin 3.000 de internări zilnice în Anglia”. „Nu putem aştepta ca spitalizările să treacă prin tavan înainte de a face ceva, pentru că atunci va fi prea târziu”, a declarat la postul Sky News profesorul David Spiegelhalter, membru al SAGE.

Acesta crede că în condiţiile transmiterii rapide a variantei Omicron dozele de vaccin „booster” nu vor avea „prea mare efect” în viitorul apropiat, dat fiind intervalul de timp care trece până la consolidarea imunităţii.

Experţii sanitari atrag atenţia că chiar dacă varianta Omicron ar fi mai puţin severă decât varianta Delta, transmiterea ei intensă poate copleşi sistemele sanitare prin numărul mare al îmbolnăvirilor.

Guvernul pregăteşte noi restricţii

În acest timp, guvernul premierului Boris Johnson mizează mai degrabă pe administrarea masivă a dozelor booster decât pe restricţiile antiepidemice, primite cu ostilitate în partidul său, o serie de astfel de restricţii fiind adoptate săptămâna aceasta în parlament mai mult cu sprijinul opoziţiei.

Însă în faţa celor peste 90.000 de cazuri de Covid-19 confirmate zilnic în Marea Britanie la sfârşitul acestei săptămâni şi 82.886 duminică, potrivit unui articol din The Times guvernul pregăteşte noi restricţii, printre cele propuse fiind închiderea barurilor şi restaurantelor în interior sau limitarea numărului de persoane care se pot întâlni în spaţii închise.

Între timp, primarul Londrei, Sadiq Khan, a declarat starea de „incident major” în capitala britanică, unde spitalizările cu Covid-19 au crescut săptămâna aceasta cu 30%. Circa 80% din cazurile de Covid-19 descoperite la Londra sunt cu varianta Omicron, potrivit estimărilor sanitare din 17 decembrie.

Într-o declaraţie acordată duminică seară, ministrul britanic al sănătăţii, Sajid Javid, a declarat că pe ansamblul Angliei circa 60% din noile cazuri de Covid-19 sunt infectări cu varianta Omicron, conform estimărilor guvernamentale.

El a admis că numărul cazurilor raportate de infectare cu această variantă ar putea fi mult mai mare şi nu a exclus posibile noi restricţii înainte de Crăciun, menţionând că răspândirea acestei noi variante mai contagioase a coronavirusului creează o situaţie ce evoluează foarte rapid.

Sajid Javid a mai spus că guvernul de la Londra urmăreşte datele „aproape de la o oră la alta”, ascultă sfaturile experţilor sanitari şi în deciziile pe care le va lua va pune în balanţa şi impactul mai larg al restricţiilor asupra economiei sau învăţământului.

Pe de altă parte, ministrul britanic al sănătăţii a recunoscut faptul că, deşi sunt încă multe necunoscute legate de această nouă variantă a coronavirusului, aşteptarea mai multor date înainte de a lua măsuri „ne-ar putea conduce la o situaţie în care să reacţionăm prea târziu”.

ARHIVĂ COMENTARII
consumator2 • 2018-07-23 19:30:48
In Belgia, de exemplu, nu exista asistent medical la cabinetul medicului de familie. Cred ca poate si Maria Sa, medicul, sa ia o tensiune. V-ati cam obisnuit doar sa parafati retete... Puneti osu’ la treaba
12 3
Nevermind • 2018-07-23 19:42:54
http://www.economica.net/de-ce-protesteaza-medicii-de-familie--le-scad-veniturile-la-1-600-lei-si-sistemele-informatice-ale-cnas-dau-rateuri-zilnic_117378.html Aici zice ca nu poti incheia contract cu Casa de Sanatate daca nu ai asistenta. Articolul e mai vechi. Nu am stat sa sap, dar e posibil sa fie ceva de genul asta. In principiu, ai dreptate ref necesitatea unei asistente in cadrul activitatii. Depinde insa de conditionarile legale. Oricum, s-a ajuns la salarii aberante in sistemul de stat. 2800 net + 300 norma hrana (?!?) o garderobiera. Si asta in martie 2018, deci varianta scazuta, ca de aia fac dragutzii de auxiliari greva.
0 3
simplex1 • 2018-07-23 20:19:54
Când remarci ca foști colegi de facultate, ultimii din serie, cei mai slabi, sunt angajați la stat unde petrec 4-5 ore pe zi, vad 5 pacienți pe luna din care trei nu au nimic iar pe restul de doi ii pasează la alți medici ca nu știu ce tratament sa le aplice, și pentru toată aceasta figurație încasează 2500 Euro net pe luna, când constați asa ceva nu iți vine sa mai muncești.
1 3
pehash • 2018-07-23 20:20:40
In Belgia este un medic de familia la 1000 de pacienti, in timp ce Romania are ~11000 de medici, deci un raport oficial de ~1800 pacienti / medic (mai multi in zonele rurale si mai putini in orasele mari). In plus, speranta de viata sanatoasa la nastere este fix cu 5 ani mai mare in Belgia decat in Romania (71.6 vs 66.6 - sursa WHO). Concluzia? Medicii belgieni au mult mai putini pacienti, care se imbolnavesc mai rar. Normal ca mai au timp sa ia o tensiune. In plus, un medic belgian are un venit mediu de ~100k EUR/an (brut) fata de cei ~30k ai medicului roman (pe care trebuie sa-i imparta si cu asistenta). Pune mintea la treaba inainte sa pui osu'...
0 5
Stef_and • 2018-07-23 21:53:43
Sau nu vezi asistentii la cabinetele medicilor de familie chiar si in Belgia.
2 0
simplex1 • 2018-07-23 19:43:37
Legea salarizării unitare este o grava eroare.Salariile imense (cele mai amărâte fiind de 2000 Euro net) pe care le au medicii nu se justifica în nici un fel. Aceste remunerații sunt necorelate cu costul traiului în Romania. Doctorii iau destul cât sa-i cumpere la fiecare 2-3 ani câte un apartament la București. Asa câștigă medicii din Europa de Vest? Își cumpără locuință în capitala statului unde lucrează cu salariul pe nici 3 ani? Evident ca nu. Multa lume nu știe ca ocuparea posturilor în spitalele de stat se face exclusiv cu relații, nu exista nici un concurs serios. Ca urmare, în loc ca la cele mai importante unități sa intre cei mai buni doctori ajung aleator medici de toate categoriile de la incompetenți la capabili. Procentul de doctori competenți dintr-un spital mare este ca acela al profesorilor buni dintr-un liceu, 10%. 90% din medici fac figurație, mai mult încurcă, nu ajuta pe nimeni cu nimic pentru ca nu sunt buni profesional. Salariile imense nu cresc în nici un fel competenta. Daca doctorii rămâneau la banii dinainte de 1 Martie 2018 era foarte bine pentru toată lumea. Plecau în străinătate doar cei care nu aveau relații și nu reușeau sa prindă posturi în spitale. Ne exista nici o criza de personal medical la nivelul României.
1 4
consumator2 • 2018-07-23 20:10:32
Dupa terminarea programului, tot medicul face curatenie in cabinetul lui (pentru “doctorii” care au dat cu minus)!
2 1
rutger • 2018-07-23 20:40:52
Extrem de grav !! Amatorilor de facultate de Medicina sa le intre bine in cap ca asistentele-mop, brancardierii, infirmierii/ele, surioarele FAC MEDICINA, nu prapaditii de madici/doctori ! Astia sa invete toata viata si in prag de pensie le dam si lor un salar decent !! pesede = CIUMA ROSIE !!!
0 2
Walking_dead • 2018-07-23 22:20:09
Am un var, medic de familie, intr-un satuc locuit in proportie de 80% de tigani. Omul n-are familie, dar pe parcursul anilor a cistigat suficient ca sa-si renoveze casa, sa-si cumpere la 3 ani masina noua si sa-si permita 2-3 excursii exotice pe an. Hai sa nu fim circotasi, ca nu medicii sunt categoria cea mai defavorizata in Romania. Exista oameni care muncesc de dimineata pina seara si nu au nicio sansa sa puna un ban deoparte.
1 2
jidanul • 2018-07-24 10:29:30
Cum poti sa existe asemenea discriminari salariale pentru aceasi profesie, in cazul nostru un medic ? Pai daca-i medic e medic si in spital, e medic si la cabinetul medicului de familie, deci trebuie sa aiba acelasi salariu in functie de specializarea sa, de gradul medical pe care il are, de vechimea pe care o are. Asta e principala greseala a Legii Salarizarii, au inceput cu cresterile de salarii de sus in jos si apoi jos de tot, in fiecare categorie socio-profesionala au aparut diferente salariale extrem de mari de pana la 30% si chiar mai mari, pentru aceasi functie si aceasi vechime si s-au inlocuit anumite discriminari cu alte discriminari. Mai simplu spus de la Presedintele Romaniei pana la Prefect si Presedinte de Consiliu Judetean si Primar, cam 95% lucrurile sunt relativ bine asezate dar, de aici in jos, cu cat cobori pe fiecare treapta salariala exista 90% haos si discriminari salariale imense pe toate categoriile socio profesionale. Exista diferente salariale imense de la un judet la altul, in administratia publica locala din CJ, din primarii, din sanatate, din invatamant si din alte structuri.
0 1
pehash • 2018-07-24 17:48:22
statul intervine in economie si creeaza intentionat discrepante. teoretic, s-ar putea merge pe principiul sanatos al economiei private - toti medicii si toate spitalele (publice si private) intr-o piata concurentiala, in timp ce CNAS ar deconta serviciile pacientului (nu spitalului, care mai pune pe foaie inca 5 boli din burta..), in limita asigurarii.
0 1
Szegedi Andrei • 2018-07-24 10:37:45
Soția mea e medic de diabet într-un orășel de provincie, are pe liste 1800-1900 de pacienți. Muncește toată ziua, o sună pacienții și acasă, recent am fost în concediu și jumătate din timp a răspuns la telefoane. Are, normal, angajată și asistentă, pe care îi este rușine să o plătească mai puțin decât iau asistentele de la spitalul (de stat) din localitate. Dacă ar face asta probabil că ar și pierde asistenta. Deci îi dă asistentei 2500 net pe lună (plus 300 tichete de masă). Soției (care are gradul de medic primar, cel mai înalt grad pentru un medic) îi rămân 2.200 lei net la salar. Că mai are de plătit și chiria cabinetului, utilitățile, toate taxele inventate de guvernanți pentru hrănirea pilelor politice (taxă de plan de apărare contra hoților; gestionarea deșeurilor - curs special; gestionarea deșeurilor periculoase - contract cu plată lunară cu firmă specializată - etc. etc. etc.). În același timp, la spitalul din localitate a fost angajată o madamină care a mai fost dată afară din două locuri (de la o clinică privată și de la un spital de stat), care încasează cam 5.500 net pe lună. Și câți pacienți are? Cam 100. Pentru cabinetul soției nu se dau nici un fel de „compensări” salariale. Pentru spitalul de stat se dau. Deci întrebarea este: să-ți faci praf viața personală (și pe a familiei - soț, copil, mamă) răspunzând pentru 1800 de pacienți pe care-i vezi în decurs de trei luni, sau să fii ultimul tâmpit care a terminat cumva, cu greu, medicina, și să iei 5.500 pe lună: 100 pacienți și 5.500 pe lună sau 1.800 pacienți și 2.200 pe lună? Voi ce ați prefera? Zi, tovarășe Dragnea. Răspunde, tovarășe Vâlcov. Lămurește-ne, tovarășă Sorina Pintea! Taci din gură, Dăncilă, tu oricum nu știi nimic.
0 4
INTERVIURILE HotNews.ro