Sari direct la conținut

Marea Britanie are peste 37.000 de infectări cu tulpina Omicron. Guvernul de la Londra estimează că noua variantă este dominantă în Anglia

HotNews.ro
Coronavirus Londra, Foto: VV Shots / Alamy / Profimedia Images
Coronavirus Londra, Foto: VV Shots / Alamy / Profimedia Images

Autorităţile sanitare din ​Marea Britanie au anunţat duminică încă 12.133 de cazuri de Covid-19 cu varianta Omicron confirmate în ultimele 24 de ore, al căror total ajunge astfel în această ţară la 37.101, transmite Agerpres.

Dar Grupul Ştiinţific Consultativ pentru Urgenţe (SAGE) al guvernului de la Londra consideră „aproape sigur” că sute de mii de persoane în ​Marea Britanie se infectează zilnic cu această variantă şi nu sunt cuprinse în statistici, fie pentru că nu sunt testate, fie sunt testate dar nu cu teste PCR sau nu este efectuată secvenţierea genomului, Regatul Unit fiind totuşi una dintre ţările care desfăşoară cea mai intensă activitate de secvenţiere.

Numărul pacienţilor internaţi cu Covid-19 şi confirmaţi cu varianta Omicron în urma secvenţierii era joi în ​Marea Britanie de 85, acest număr reprezentând conform SAGE doar aproximativ o zecime din cel real. Până vineri au decedat 12 pacienţi infectaţi cu această variantă.

Potrivit aceluiaşi grup consultativ, în lipsa unei înăspriri a restricţiilor antiepidemice „indicatorii de modelare arată un vârf de cel puţin 3.000 de internări zilnice în Anglia”. „Nu putem aştepta ca spitalizările să treacă prin tavan înainte de a face ceva, pentru că atunci va fi prea târziu”, a declarat la postul Sky News profesorul David Spiegelhalter, membru al SAGE.

Acesta crede că în condiţiile transmiterii rapide a variantei Omicron dozele de vaccin „booster” nu vor avea „prea mare efect” în viitorul apropiat, dat fiind intervalul de timp care trece până la consolidarea imunităţii.

Experţii sanitari atrag atenţia că chiar dacă varianta Omicron ar fi mai puţin severă decât varianta Delta, transmiterea ei intensă poate copleşi sistemele sanitare prin numărul mare al îmbolnăvirilor.

Guvernul pregăteşte noi restricţii

În acest timp, guvernul premierului Boris Johnson mizează mai degrabă pe administrarea masivă a dozelor booster decât pe restricţiile antiepidemice, primite cu ostilitate în partidul său, o serie de astfel de restricţii fiind adoptate săptămâna aceasta în parlament mai mult cu sprijinul opoziţiei.

Însă în faţa celor peste 90.000 de cazuri de Covid-19 confirmate zilnic în Marea Britanie la sfârşitul acestei săptămâni şi 82.886 duminică, potrivit unui articol din The Times guvernul pregăteşte noi restricţii, printre cele propuse fiind închiderea barurilor şi restaurantelor în interior sau limitarea numărului de persoane care se pot întâlni în spaţii închise.

Între timp, primarul Londrei, Sadiq Khan, a declarat starea de „incident major” în capitala britanică, unde spitalizările cu Covid-19 au crescut săptămâna aceasta cu 30%. Circa 80% din cazurile de Covid-19 descoperite la Londra sunt cu varianta Omicron, potrivit estimărilor sanitare din 17 decembrie.

Într-o declaraţie acordată duminică seară, ministrul britanic al sănătăţii, Sajid Javid, a declarat că pe ansamblul Angliei circa 60% din noile cazuri de Covid-19 sunt infectări cu varianta Omicron, conform estimărilor guvernamentale.

El a admis că numărul cazurilor raportate de infectare cu această variantă ar putea fi mult mai mare şi nu a exclus posibile noi restricţii înainte de Crăciun, menţionând că răspândirea acestei noi variante mai contagioase a coronavirusului creează o situaţie ce evoluează foarte rapid.

Sajid Javid a mai spus că guvernul de la Londra urmăreşte datele „aproape de la o oră la alta”, ascultă sfaturile experţilor sanitari şi în deciziile pe care le va lua va pune în balanţa şi impactul mai larg al restricţiilor asupra economiei sau învăţământului.

Pe de altă parte, ministrul britanic al sănătăţii a recunoscut faptul că, deşi sunt încă multe necunoscute legate de această nouă variantă a coronavirusului, aşteptarea mai multor date înainte de a lua măsuri „ne-ar putea conduce la o situaţie în care să reacţionăm prea târziu”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro