Belarus: Soțul Svetlanei Tihanovskaia, condamnat la 18 ani de închisoare într-un proces cu ușile închise
Serghei Tihanovski, soțul liderei opoziției din Belarus, a fost condamnat marți la 18 ani de închisoare pentru organizarea de tulburări în masă și incitare la ură socială, a anunțat agenția oficială de presă Belta, potrivit Reuters.
Cinci susținători ai lui Tihanovski au fost judecați împreună cu acesta și condamnați la pedepse cu închisoarea cuprinse între 14 și 16 ani.
Tihanovski, un videoblogger, a fost încarcerat în mai 2020, în timp ce se pregătea să candideze împotriva liderului belarus Alexander Lukașenko la alegerile prezidențiale din luna august a aceluiași an. El a respins acuzațiile.
Soția sa, Svetlana Tihanovskaia, a candidat în locul său la alegeri, care au generat apoi luni de proteste în masă după ce Lukașenko a obținut o victorie zdrobitoare, iar opoziția l-a acuzat că a fraudat scrutinul.
Cu câteva ore înainte de pronunțarea verdictului, Tihanovskaia l-a calificat drept „ilegal”, ceva ce „nu ar trebui să fie tolerat”.
„Comentând așa-zisul ‘verdict’, îmi voi pune o singură întrebare: ce voi face cu această știre? Și voi continua să o apăr pe persoana pe care o iubesc, care a devenit un lider pentru milioane de beloruși”, a spus ea într-un mesaj video.
Tihanovski a fugit în Lituania, țara vecină, pentru a scăpa de o represiune de amploare după alegeri. De atunci, ea a câștigat notorietate, întâlnindu-se cu o serie de lideri occidentali.
Procesul lui Tihanovski a fost închis pentru public, iar avocaților li s-a interzis să dezvăluie detalii despre caz.
În iulie, un tribunal belarus l-a încarcerat pe fostul candidat la președinție Viktor Babariko pentru 14 ani, după ce l-a condamnat pentru acuzații de corupție pe care le-a negat.
În septembrie, Maria Kolesnikova, una dintre liderii protestelor de stradă în masă împotriva lui Lukașenko de anul trecut, a fost condamnată la 11 ani de închisoare.
Raportorul special al ONU, Anaïs Marin, a declarat că peste 35.000 de persoane au fost reținute în mod arbitrar în ultimul an și că teama de represiune a determinat zeci de mii de belaruși să fugă pentru a căuta refugiu în străinătate.